Oamenii de stiinta incearca sa descopere care sunt moleculele de miros care sunt legate de boala Parkinson, astfel incat cainii sa poata fi instruiti pentru a detecta boala, transmiteThe Telegraph.

Cercetatorii de la Universitatea din Manchester au inceput sa creada ca boala Parkinson ar putea avea un anumit miros perceptibil, cand o femeie din Perth, Scotia, cu un simt olfactiv bine dezvoltat, Joy Milne, a afirmat ca a detectat o schimbare a mirosului sotului ei cu sase ani inainte de a fi diagnosticat cu aceasta afectiune.

Cand cercetatorii au efectuat teste cu doamna Milne, au descoperit ca aceasta a reusit sa deosebeasca persoanele cu Parkinson de cele fara Parkinson, mirosind tampoane imbibate cu mirosul persoanelor.

Intr-un caz, Milne a identificat o persoana care avea Parkinson, dar care la acel moment nu fusese diagnosticata cu aceasta afectiune, pentru ca nu aveau simptome.

Cainii au mai fost antrenati in trecut pentru a detecta cancerul, iar acum Universitatea din Manchester si centrul de caritate de de la Medical Detection Dogs s-au alaturat intr-o cercetare care va folosi cainii pentru a detecta mirosul bolii Parkinson.

Se estimeaza ca procentul creierului cainelui dedicat analizarii mirosului este de 40 de ori mai mare decat cel al omului.

Daca toate bolile au un miros, ceea ce avem motive sa credem ca asa este, putem folosi cainii sa le identificam.