Un nou studiu al Universitatii Berkely din California pune la indoiala o asumptie veche a psihologiei conform careia emotiilor celor mai multi oameni pot fi incadrate in urmatoarele categorii: fericire, tristete, furie, surpriza, frica si dezgust, noteazaScience Daily.

Cercetatorii au identificat 27 de categorii distincte de emotii si au creat o harta interactiva multidimensionala pentru a arata cum acestea sunt conectate. Acestia au folost noi modele statistice pentru a analiza raspunsurile a mai mult de 800 de femei si barbati expusi la clipuri video evocatoare.

"Am aflat ca 27 de dimensiuni distincte, nu sase, sunt necesare pentru a explica modul in care sute de persoane au raportat sentimente in raspuns la fiecare clip", a declarat unul dintre autorii studiului, Dacher Keltner, profesor de psihologie la Universitatea Berkely si expert in stiinta emotiilor. De asemenea, in contrast cu notiunea conform careia fiecare stare emotionala este o insula, studiul a aratat ca "exista variatii netede intre emotii precum admiratie si pace, groaza si tristete, amuzament si adoratie", a adaugat Keltner.

"Nu am obtinut grupuri limitate de emotii in cadrul hartii, deoarece totul este interconectat", a spus Alan Cowen, autor al studiului, doctorand in neurostiinte la Universitatea Berkely, California". Experientele emotionale sunt mult mai bogate si nuantate decat se credea anterior", a mai precizat acesta.