Cariile dentare ar putea fi curand date uitarii, datorita unei descoperiri recente despre un medicament folosit in tratarea Alzheimerului, anuntaScienceAlert.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un nou studiu arata ca acest medicament ar putea fi folosit pentru refacerea tesutului osos al unui dinte care a fost afectat de carii. Dezvoltat si folosit pentru tratarea bolii Alzheimer, medicamentul pare sa ajute mecanismul natural de regenerare a dintilor, permitand sa repare cavitatile.

Tideglusib functioneaza prin stimularea celulelor stem din pulpa dintilor, sursa de dentina noua. Dentina este substanta mineralizata aflata sub smaltul dintelui, care este distrusa de cariile dentare.

De obicei, un strat de dentina creste peste leziunea dintelui, insa nu suficienta pentru a-l salva, daca acesta este grav afectat. Se pare ca, atunci cand este aplicat acest medicament folosit, in mod normal, in tratarea Alzheimerului, enzima care impiedica dentina sa creasca este blocata si, astfel, intreaga zona afectata se regenereaza.

Cercetatorii au introdus buretei biodegradabili din colagen inmuiat in Tideglusib in cavitati. Buretii au declansat cresterea dentinei si, in sase saptamani, daunele au fost reparate.

Pana in prezent, procedura a fost utilizata numai la soareci.