Psihologii de la Universitatile Liverpool, Manchester si Southampton si-au propus sa evalueze efectele unui animal de companie asupra sanatatii mintale a detinatorilor. Analiza realizata de cercetatori a ajuns la concluzia ca, per total, animalele de companie au multe beneficii, scrieiflscience.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acestia au analizat 17 lucrari, care tratau problema afectiunilor mintale in raport cu detinerea unui animal de companie. Echipa a ajuns la concluzia ca studiile identificau atat aspectele negative, cat si pe cele pozitive ale relatiei om-animal de companie. Pe de o parte, se aduce in discutie "povara practica si emotionala a detinerii unui animal de companie", dar si "impactul psihologic pe care il are pierderea unui animal".

Cu toate acestea, beneficiile par a fi mai semnficative. Autorii sustin ca animalele de companie sunt o sursa constanta de suport si tovarasie, dovedindu-se utili in special in momentele de criza, fiind considerate importante in "mentinerea unei identitati pozitive".

Pentru ca animalele de companie au numeroase beneficii de ordin psihologic si pentru ca cei care sufera de boli mintale se simt exclusi din societate, cercetatorii sunt de parere ca un animal ar avea un impact semnificativ asupra vietii si sanatatii mintale a acestora.

In acest moment nu pot fi determinate cu certitudine efectele acestei relatii asupra atenuarii anumitor afectiuni mintale si pe baza carui tip de animal de companie, dar cercetarile inclina balanta inspre aspectele pozitive.