Cercetatorii de la Universitatea Rockefeller au descoperit o noua clasa de antibiotice, capabila sa omoare mai multi agenti patogeni rezistenti la antibiotice, noteazaiflscience.com. Aceasta noua familie provine din moleculele prezente intr-o mare varietate de soluri, iar cercetatorii spera ca ar putea reprezenta o arma utila in arsenalul medical.

HotNews.roFoto: Hotnews

Compusii antibiotici reprezinta o clasa speciala de peptide - lanturi speciale de aminoacizi - care necesita calciu pentru activitate antibacteriana. Antibioticele dependente de calciu sunt capabile sa vizeze bacteriile intr-o varietate de moduri, iar aceasta caracteristica le face deosebit de eficiente. Acestea pot viza formarea membranei celulare bacteriene si chiar distruge peretele celular.

Echipa de cercetatori a cautat noi membri ai acestei familii de antibiotice si i-a testat impotriva agentilor patogeni cunoscuti. Noile antibiotice, numite malacidine, au reusit sa sterilizeze Staphylococcus aureus (n.red.: stafilococul auriu) rezistent la meticilina, iar bacteriile atacate cu malacidine nu au dezvoltat rezistenta.

"Este imposibil sa spunem cand, sau chiar daca, o descoperire a unui antibiotic precum malacidinele va ajunge in clinici. Este un drum lung si dificil de la descoperirea unui antibiotic si utilizarea sa zilnica", a declarat Sean Brady pentru BBC News.

Echipa de cercetatori a analizat mai mult de o mie de probe de sol unice pentru a intelege mai bine modul in care sunt produsi acesti compusi peptidici si cum sa ii exploateze pentru combaterea bacteriilor.