Cercetatorii de la Centrul Universitar Lund din Suedia si de la Institutul de Medicina Moleculara din Finlanda au descoperit cel putin cinci tipuri de diabet, fiecare cu propriile riscuri, simptome si cauze, informeazaiflscience.com.

DiabetFoto: advances.sciencemag.org/

Tipul 1: diabet autoimun grav (SAID) - care afecteaza oameni sanatosi de la o varsta frageda. Organismul nu poate produce insulina.

Tipul 2: diabet zaharat insuficient sever (SIDD) - care este similar cu diabetul de tip 1 in ceea ce priveste persoanele afectate, insa,in cazul diabetului de tip 2,nu este de vina sistemul imunitar.

Tipul 3: diabet zaharat insulino-sever (SIRD) - care afecteaza persoanele supraponderale, care au dezvoltat rezistenta severa la insulina.

Tipul 4: diabet zaharat care apare in urma obezitatii "usoare" (MORD) - afecteaza si persoanele supraponderale, insa tinde sa se dezvolte mai devreme in viata. Acesta poate fi gestionat cu modificari ale stilului de viata.

Tipul 5: diabet zaharat moderat de varsta (MARD) - care afecteaza varstnicii si poate fi, de asemenea, gestionat cu schimbari ale stilului de viata. Este cel mai raspandit tip de diabet.

Echipa - coordonata de Leif Groop, profesor endocrinolog la Universitatea Lund din Suedia - a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a monitorizat simptomele a peste 13 mii de participanti la studiu - cu varsta cuprinsa intre 18 si 97 de ani.

Diabetul este o afectiune cronica, care se estimeaza ca afecteaza 425 de milioane de oameni din intreaga lume.

Desi este usor de gestionat, diabetul reprezinta una dintre principalele cauze ale decesului - fiind direct responsabil pentru moartea a 1,6 milioane de oameni in 2015.

Rezultatele studiului sunt publicate in The Lancet Diabetes and Endocrinology.