O dietă bogată în carbohidrați ar putea contribui la instalarea timpurie a menopauzei, potrivit unui nou studiu, informeazăBBC. Consumul ridicat de paste și orez a fost asociat cu instalarea menopauzei cu cel puțin un an și jumătate mai devreme în rândul femeilor din Marea Britanie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiul a constatat că o dietă bazată pe consumul ridicat de carbohidrați (orez și paste făinoase) a fost asociat cu instalarea menopauzei mai devreme decât în mod normal.

Cu toate acestea, studiul, realizat de Universitatea Leeds pe un eșantion de 914 femei din Marea Britanie, a constatat că o dietă bogată în pește, mazăre și fasole poate întârzia menopauza.

În Marea Britanie, vârsta medie la care își face apariția menopauza este 51 de ani.

Experții rămân, însă, sceptici și susțin că mulți alți factori, inclusiv genele, influențează momentul instalării menopauzei.

Cercetătorii au luat în considerare și alți potențiali factori care pot influența apariția menopauzei, cum ar fi greutatea sau istoricul reproducerii.

Studiul este unul observațional și nu poate dovedi nicio concluzie, însă cercetătorii oferă câteva explicații plauzibile care să ateste constatările lor. De exemplu, leguminoasele conțin antioxidanți, care pot influența durata menstruației. Omega-3 (prezent în pește) stimulează, de asemenea, capacitatea antioxidantă din organism.

Carbohidrații, pe de altă parte, cresc riscul de rezistență la insulină, care poate interfera cu activitatea hormonului sexual și care atrage după sine creșterea nivelului de estrogen.

Studiul a fost publicat în revistă Epidemiology&Community Health.