Succesul în afaceri, îndrăzneala și gustul pentru risc ar putea fi legate de prezența în organism a unui parazit responsabil pentru toxoplasmoză, sugerează un studiu publicat miercuri în revista britanică Proceedings of the Royal Society B, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Numele vinovatului? Toxoplasma gondii, un parazit care se propagă în special prin consumul de carne insuficient preparată termic sau prin consumul de apă care a fost în contact cu solul contaminat de excrementele pisicii.

Afectând peste două miliarde de persoane, acest parazit ar putea avea facultatea, prin schimbările hormonale și neurologice inerente prezenței sale în organism, să amplifice "impulsivitatea", "ambiția" și "căutarea bunurilor materiale", "caracteristici asociate cu activitățile antreprenoriale", explică studiul realizat de cercetători de universități engleză (Leeds), americană (Boulder), germană (Franckfurt), spaniolă (Bilbao), norvegiană (Bodo) și din Hong Kong.

Analizând rezultatele testelor salivare prelevate de la 1.500 de studenți americani, cercetătorii au descoperit că purtătorii acestor protozoare sunt de "1,7 mai" înclinați să manifeste interes pentru antreprenoriat și management.

Alte teste efectuate pe profesioniști care au participat la întâlniri legate de mediul de afaceri au arătat că era mai probabil ca persoanele testate pozitiv la Toxoplasma gondii să fi pornit propria afacere.

Sintetizând datele din 42 de țări, cercetătorii au descoperit că prezența infecției este un indicator al "activității și intențiilor antreprenoriale". "Teama de eșec" pare mai mică acolo unde este mai prezent parazitul, spun acești cercetători.

Aceste rezultate scot în evidență o "legătură între infecția cu parazitul și comportamente umane complexe și în special (...) spiritul antreprenorial și productivitatea economică".

Cercetătorii subliniază că alte studii au scos în evidență capacitatea parazitului de a modifica comportamentul gazdelor neumane pentru a se putea reproduce mai ușor.

Toxoplasma gondii infectează numeroase specii dar nu se poate reproduce decât la feline și poate determina gazdele să adopte comportamente mai riscante, făcând spre exemplu atrăgător pentru cimpanzei mirosul urinei de leopard, prădătorul lor natural, o ipoteză explorată în 2016 de cercetătorii de la Centrul național francez de cercetări științifice (CNRS).