Psihologii care folosesc realitatea virtuală pentru a ajuta pacienții care suferă de tulburări de alimentație urmează, în principal, doi pași în cadrul tratamentuluil. În primă instanță, psihologul relaxează pacientul, punându-l pe acesta într-un cadru destins, cum ar fi o plajă liniștită. Această etapă are rolul de a-i educa pe pacienți cu privire la anxietate. Ulterior, psihologul introduce cadre care ar putea să le creeze neliniște pacienților, cadre precum restaurante sau cabine de probă, conformthewallstreetjournal.com.

VrFoto:

Toate acestea sunt realizate prin intermediul unui program numit PsiousToolsuite. Tehnologia funcționează în felul următor: Psious are o varietate de medii virtuale, iar profesioniștii pot controla decorul, pot monitoriza nivelul de stres al pacienților și pot să ghideze percepția asupra realității pe care au pacienții. Cadrul cu cabina de probă, de exemplu, îi permite unui pacient să folosească un corp virtual pentru a-și reprezenta corpul lor ideal, dar și pentru a vedea care este percepția pacientului asupra propriului corp. După ce pacientul stabilește o percepție de sine, folosindu-se de realitatea virtuală, terapeutul poate introduce un corp virtual care să aibă măsurătorile reale ale pacientului. Această tehnică permite pacientului să își facă o imagine mai aproape de realitate a propriului corp.

Unul dintre psihologii care îmbină tehnici convenționale de terapie și realitatea virtuală este Doctorul Howard Gurr. Acesta folosește realitatea virtuală pentru a-i ajuta pe pacienții săi să se confrunte cu tulburări de alimentație precum anorexia, bulimia sau hiperfagia. Gurr susține faptul că realitatea virtuală este mai eficientă față de alte forme de tratament pe care le-a încercat în cei 30 de ani de când profesează ca psiholog. Terapeutul susține faptul că rata de succes a tratamentului este de 90%.