Un cercetător important a ținut o prezentare ”extrem de ofensatoare” despre rolul femeilor în fizică, scrieBBC. La un seminar organizat la CERN, profesorul Alessandro Strumia de la Universitatea din Pisa a spus că ”fizica a fost inventată și dezvoltată de bărbați, nu se face pe bază de invitație”.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a afirmat, la dezbaterea ce a avut loc la Geneva, că cercetătorii bărbați sunt discriminați pe baze ideologice, fără a se lua în considerare meritele lor. El a continuat să-și apere declarațiile, spunând că a prezentat doar fapte.

CERN, centrul european pentru cercetări nucleare, consideră că prezentarea profesorului Strumia este ”extrem de ofensatoare” și a șters de pe site materialele folosite în prezentarea acestuia deoarece ”codul de conduită nu permite atacurile la persoană și insultele”.

Strumia, care lucrează adesea la CERN, prezentase la Geneva rezultatele unui studiu privind lucrările de cercetare publicate într-o bibliotecă online. El a spus audienței, în care se aflau predominant tinere din domeniul fizicii, că rezultatele studiului dovedesc că ”fizica nu discriminează femeile. Totuși, adevărul nu contează, pentru că este parte a unei bătălii politice care vine din afara domeniului”.

Profesorul Strumia a prezentat o serie de grafice care ar dovedi că femeile sunt angajate în detrimentul bărbaților care sunt mai citați în lucrările altor cercetători, citări care arată o calitate mai înaltă a lucrărilor lor.

El a prezentat și statistici care ar arăta că femeile și bărbații sunt citați în mod egal la începutul carierelor lor, dar bărbații obțin scoruri tot mai bune pe măsură ce avansează în carieră.

Strumia a făcut referire și la o cercetare comportamentală ce ar putea arăta care este cauza diferențelor dintre sexe. Un studiu, a spus el la seminarul citat, indică faptul că ”bărbații preferă să lucreze cu lucruri, iar femeile preferă să lucreze cu oameni”.