Cercetătorii israelieni susțin că au inventat primul implant de țesut complet personalizat, proiectat din materialele și celulele pacientului. Noua tehnologie face posibilă ingineria oricărui tip de implant de țesut, precum măduva spinării, inimă sau creier, dintr-o mică biopsie a țesuturilor grase, relatează Israel21.

Studiu implant personalizatFoto: Hotnews

,,Am fost capabili de a crea un hidrogel personalizat din materiale prelevate printr-o biopsie, de a transforma celulele țesutului gras în alte tipuri de celule și să proiectăm diverse țesuturi cardiace, pentru măduva spinării, țesuturi corticale și alte implanturi de țesut pentru tratarea diferitelor boli”, a declarat cercetătorul Prof. Tal Dvir de la Universitatea din Tel Aviv, membru al Centrului de Nanoștiință și Nanotehnologie și al Centrului Sagol pentru Biotehnologia Regenerativă.

,,Din moment ce atât celulele cât și materialul folosit provind de la pacient, implantul nu provoacă un răspuns imun, asigurându-se astfel regenerarea corespunzătoare a organului defect ", a explicat Dvir.

Cercetarea a fost realizată de cercetătorul postdoctoral Reuven Edri și doctoranzi Nadav Noor și Idan Gal, în colaborare cu Prof. Dan Peer și Prof. Irit Gat Viks din Departamentul de Cercetare și Imunologie Celulară din cadrul TAU și Prof. Lior Heller de Assaf Harofeh, membru al Centrului Medical din Israel. Studiul a fost recent publicat în revista Advanced Materials.