Un cercetător chinez susține că a ajutat la conceperea primilor copii cu gene modificate genetic - este vorba despre două fete gemene care s-au născut în această lună, ale căror ADN a fost modificat cu un nou instrument puternic, capabil să rescrie cele mai profunde aspecte ale vieții- tehnologia editării genetice, relatează AP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă acest lucru va fi confirmat, atunci experimentul ar marca un salt profund al științei și eticii.

Un om de știință din S.U.A. a spus că a participat la activitatea din China, dar acest gen de editare a genelor este interzis în Statele Unite, deoarece modificările ADN se pot transmite la generațiile viitoare și riscă astfel să dăuneze altor gene.

Mulți oameni de știință consideră că este prea nesigur să încerce editarea genetică la bebeluși și unii au denunțat realizarea chineză ca fiind experimentare umană.

Cercetătorul, El Jiankui din Shenzhen, a declarat că a editat embrioni pentru șapte cupluri în timpul tratamentelor de fertilitate, însă o singură sarcină a avut succes până acum. El a afirmat că scopul său nu era acela de a vindeca sau de a preveni o boală moștenită, ci de a încerca să ofere o trăsătură pe care puțini oameni o au în mod natural - capacitatea de a rezista viitoarei infecții posibile cu HIV, virusul SIDA.

El a spus că părinții implicați au refuzat să fie identificați sau intervievați, iar el nu a putut spune unde trăiesc sau unde a fost făcută lucrarea.

Nu există o confirmare independentă a acestui studiu și Jiankhui nu a publicat rezultatele cercetării într-un jurnal, unde ar fi putut fi verificat de alți experți. El a dezvăluit luni, la Hong Kong, unuia dintre organizatorii unei conferințe internaționale privind editarea genetică, care urmează să înceapă marți, despre experimentele conduse până în momentul de față.

,,Simt o responsabilitate puternică nu doar să fac o primă astfel de intervenție, ci să o transform într-un exemplu", a spus el pentru AP. ,,Societatea va decide ce trebuie să facă în continuare" în ceea ce privește permisibilitatea morală a unei astfel de științe.”

Unii oameni de știință au fost uimiți să audă despre experiment și l-au condamnat cu fermitate.

,,Este de neconceput un experiment asupra ființelor umane care să nu fie condamnabil din punct de vedere moral", a spus dr. Kiran Musunuru, expert în editare genetică la Universitatea din Pennsylvania și editor al unui publicații pe această temă.

Cu toate acestea, un genetician renumit, George Church din cadrul Universității Harvard, a apărat încercarea de editare a genei pentru HIV, despre care spune că este ,,o amenințare majoră și în creștere a sănătății publice".

,,Cred că acest lucru este justificat", a spus Church despre experiment.