Unsprezece copii au fost născuți în urma unor transplanturi uterine de la donatori vii, dar nu au existat până acum cazuri de sarcini duse la bun sfârșit după transplant de uter de la un donator decedat. O echipă de medici din Brazilia a reușit să facă acest lucru să se întâmple - mama destinatară a devenit gravidă la șapte luni după operația de transplant, informează DW.

HotNews.roFoto: Hotnews

O femeie de 32 de ani din Brazilia care a primit un transplant de uter de la o donatoare decedată a purtat cu succes o sarcină și a dat naștere unui copil sănătos, au raportat miercuri cercetătorii. Cazul a fost anunțat într-un studiu publicat de revista medicală The Lancet.

Efectuat în 2016 în Brazilia, transplantul ar putea oferi speranțe noi pentru mii de femei care nu pot avea copii din cauza unor probleme uterine. În prezent, există doar 10 cazuri cunoscute de transplanturi uterine de la donatoare decedate, dar nici unul dintre acestea nu a avut ca rezultat o sarcină dusă la bun sfârșit.

Destinatara s-a născut fără uter din cauza unei afecțiuni numite sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Donatoarea avea 45 de ani și a avut trei copii înainte de a muri din cauza unui accident vascular cerebral.