Oamenii de știință au solicitat impunerea unui moratoriu global privind utilizarea unor instrumente puternice de editare a ADN-ului uman cu scopul de a da naștere unor copii modificați genetic, informează The Guardian.

Editare geneticaFoto: Captura YouTube

Cercetătorii doresc să transmită un semnal clar comunității științifice că orice încercare de rescriere a secvenței de ADN pentru spermă, ovule sau pentru embrionii destinați nașterilor nu este acceptabilă.

Dincolo de oprirea formală a oricărei activități de acest tip, cercetătorii își doresc ca țările să înregistreze și să declare orice plan pe care anumiți oameni de știință îl au au în acest sens și, eventual, să îl prezinte în fața unui organism internațional condus de Organizația Mondială a Sănătății.

Alături de dezbaterile tehnice privitoare la posibilele beneficii ale creării de copii modificați genetic, cercetătorii sunt de părere că astfel de experimente nu pot fi derulate fără sprijinul publicului larg.

,,Vrem să vedem decizii înțelepte și transparente”, a spus Eric Lander, directorul fondator al Institutului MIT și Harvard din Cambridge, Massachusetts. ,,Vrem să ne asigurăm că țările nu fac lucruri în secret, să declarăm ce gândim, să discutăm deschis și să fim pregătiți pentru dezbateri și dezacorduri".

Lander, care a co-prezidat consiliul pentru știință și tehnologie al lui Barack Obama, solicită moratoriul alături de alți 16 experți în revista Nature. Emmanuelle Charpentier și Feng Zhang, care au ajutat la descoperirea și dezvoltarea celui mai comun instrument de editare a genelor, Crispr, au contribuit la redactarea acestui articol.