Un leu uriaș cu colți imenși, care cutreiera savana din Kenya cu peste de 20 de milioane de ani în urmă, a fost unul dintre cele mai mari mamifere carnivore care au trăit pe Terra, potrivit unui studiu publicat joi și citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

O echipa a dezgropat maxilarul inferior, dinți și alte oase ale unei noi specii, Simbakubwa kutokaafrika - „leu african mare“ în swahili.

"Având în vedere dinții săi masivi, Simbakubwa a fost un hiper-carnivor, care era semnificativ mai mare decât leul modern și, eventual, mai mare decât un urs polar", a spus Matthew Borths, de la Universitatea Duke, care a condus cercetarea, alături de o echipă de la Universitatea din Ohio.

Echipa din spatele studiului, publicat în Journal of Vertebrate Paleontology, a declarat că Simbakubwa a trăit în actuala Kenye în urmă cu 23 de milioane de ani, o perioadă cheie în evoluția mamiferelor carnivore.

Simbakubwa a trăit la începutul Miocenului iar condițiile care permiteau existența unor astfel de gabarite par să fi persistat milioane de ani, arată cercetătorii.

Potrivit BBC, animalul făcea parte dintr-un grup de mamifere dispărut în prezent - hyaenodont.