Cercetătorii britanici au identificat urme de droguri, produse farmaceutice și pesticide în mostrele de crevete recoltate din râurile din regat, potrivit CNN, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un studiu inițiat de savanții de la King's College din Londra și Universitatea din Suffolk a testat măsura în care sunt expunse viețuitoarele subacvatice din râurile britanice diferiților agenți poluanți în 15 zone diferite ale comitatului Suffolk, din estul Angliei.

Savanții au avut surpriza să descopere urme de droguri în mostrele recoltate din zonele rurale. În toate mostrele testate au găsit cocaină. O bună parte dintre mostre au prezentat și urme de ketamină.

"Ne-am fi așteptat să găsim acest gen de substanțe în mostre adunate din zonele urbane ca Londra dar nu în localități de la țară”, a arătat într-o declarație de presă doctorul Leon Barron de la King's College, expert în medicină legală.

Cercetătorii au găsit și urme de pesticide care sunt interzise de multă vreme în Marea Britanie și au recunoscut că proveniența substanțelor nu este deloc clară.

Cercetătorii explică și că în vreme ce publicul, atunci când este vorba despre sănătatea mediului, este preocupat de microparticule de plastic și de schimbările climatice, mai sunt și alte probleme la care ar trebui să fim atenți.

”Impactul poluării chimice «invizibile» asupra vieții sălbatice ar trebui să fie mai mult în atenția britanicilor pentru că legislația poate să fie influențată de studii ca acesta”, a spus Nic Bury, profesor specializat în domenii ca toxicologie acvatică, fiziologia stresului și monitorizarea mediului la Universitatea din Suffolk.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Environment International.