Efectele schimbărilor climatice pot cauza deficienţe psihice, obezitate, astm şi depresie, printre alte probleme, dacă nu se adoptă măsuri pentru a fi stopate, potrivit unui studiu publicat în Australia şi citat de agenția EFE, notează Agerpres.

Schimbari climaticeFoto: Wikipedia

Studiul realizat de Global Health Alliance Australia (GHAA) analizează efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii locuitorilor din Asia Pacific, mai ales din zonele predispuse la dezastrele naturale şi în care culturile sunt afectate de căldura intensă.

Studiul arată că valurile de căldură pot produce sau exacerba pandemii precum zika şi alte boli transmise de ţânţari sau agrava alte probleme ca urmare a deteriorării calităţii aerului şi apei precum astmul, alergiile, pneumonia sau diareea.

De asemenea, creşterea nivelului apei mărilor sau dezastrele naturale pot afecta culturile, ceea ce poate cauza probleme de malnutriţie în rândul populaţiilor vulnerabile, notează studiul potrivit căruia culturile de porumb, grâu, orez sau soia vor scădea cu 10 la sută în 2050.

Studiul subliniază de asemenea că o creştere a temperaturilor provoacă un mai mare absenteism de la locul de muncă ca urmare a stresului care, în cazul Australiei, duce la pierderi de aproximativ 8,7 miliarde de dolari australieni (5,369 milioane de euro).

Un alt studiu publicat în 2017 de GHAA asigura că în 2100 una din trei persoane ale planetei va fi expusă la valuri de căldură suficient de mari pentru a-i provoca moartea.

GHAA cere astfel să fie recunoscut impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii populaţiei şi să fie luate măsuri pentru a reduce aceste efecte la nivel global.