Şobolanii învățați să conducă mici maşini se simt relaxaţi de această activitate, arată un studiu elaborat de un colectiv de cercetători americani de la Universitatea din Richmond, notează săptămânalul New Scientist, citat de Mediafax.

Sobolani soferiFoto: Captura YouTube

Oamenii de ştiinţă au anunţat că au reuşit să antreneze rozătoarele să folosească mici vehicule în schimbul unor recompense alimentare.

Studiul a arătat că procesul de învăţare şi activitate în sine au scăzut nivelul de stres resimţit de şobolani.

Experimentul a fost pus la punct de un colectiv din care făceau parte profesorul de psihologie Kelly Lambert, expertul în ştiinţa datelor Beth Crawford şi asistenta Olivia Harding.

Studiul demonstrează complexitatea creierului şobolanilor, dar ar putea sta la baza unor noi tratamente non-farmaceutice pentru diferite afecţiuni mentale, susţine Lambert, din partea Universităţii din Richmond.

Savanţii au modificat o mică maşină cu telecomandă adăugând un recipient pentru mâncare pentru a forma o cabină de conducere utilată cu o plăcuţă de aluminiu în partea inferioară. Un fir de cupru îi permitea rozătoarei să aleagă direcţia în care dorea să orienteze micul vehicul, la stânga, înainte sau la dreapta. Şobolanul atingea placa de aluminiu şi închidea circuitul selectând direcţia în care se deplasa "maşina".

Şaptesprezece şobolani au fost antrenaţi timp de mai multe luni pentru a conduce dispozitivul în interiorul unei cutii din plexiglas.

Rezultatele au fost publicate în revista academică Behavioural Brain Research arătând că vietăţile au învăţat să conducă înainte şi să vireze dispozitivele în modele de navigare mai complicate.

Toţi şobolanii care au învăţat să conducă au prezentat un nivel mai ridicat de dehidroepiandrosteron (DHEA), ceea ce indică o stare mai relaxată. Rezultatul a fost asociat satisfacţiei de a fi învăţat un nou exerciţiu. Mai mult, şobolanii care au condus ei înşişi vehiculele au înregistrat valori mai mari ale acestui hormon decât cei care nu au fost decât pasageri în timp ce vehicolul era controlat de om.

"Nu există niciun tratament pentru schizofrenie sau depresie şi e nevoie să recuperăm. Cred că trebuie să luăm în considerare diferite comportamente ale animalelor în condiţiile în care îndeplinesc anumite sarcini şi să admitem faptul că prin comportament se modifică funcţionarea sistemului nervos la nivel neurochimic", a arătat savantul.