Ca și virusul SIDA, virusul rujeolei atacă sistemul imunitar, potrivit unui studiu publicat joi de Science, iar bolnavii devin aproape la fel de vulnerabili ca un nou născut în fața agenților patogeni, ceea ce face vaccinul și mai valoros, scrie AFP.

virusFoto: Hotnews

Experții în sănătate publică observaseră anterior că în timpul campaniilor de vaccinare împotriva rujeolei scade în general mortalitatea infantilă totală, dar nu erau siguri despre ce mecanism biologic este vorba.

O echipă de cercetători de la Harvard, de la Institutul medical Howard Hugues și de la universitatea Erasmus din Olanda a analizat sangele de la 77 de copii olandezi contaminați cu rujeolă în timpul epidemiei care a afectat țara în 2013: sângele lor fusese prelevat înaintea infecției și apoi la două luni după infecție.

Cercetătorii au folosit un instrument dezvoltat în Statele Unite și denumit VirScan, care identifică toate tipurile de virus care au infectat o persoană și de care sistemul imunitar își amintește: HIV, gripă, herpes și sute de alți viruși. Când organismul întâlnește un virus, creează anticorpi care rămân și protejează organismul de viitoare infecții: este vorba de "memoria" imunitară.

Analizele arată că rujeola elimină între 11 și 73% dintre anticorpii protectori la copii.

Rujeola "resetează sistemul imunitar și îl readuce la o stare mai imatură", a explicat epidemiologul Michael Mina, de la Harvard, coautor al studiului.

Pentru a reveni la un nivel ridicat de anticorpi și pentru a reconstrui apărarea, "organismele trebuie reinfectate cu agenți patogeni, ca la nou-născuții care se confruntă cu multe riscuri în primii lor ani de viață", a continuat Michael Mina.

Spre deosebire de HIV, apărarea imunitară este slăbită mult mai rapid dar se și reconstruiește mai repede, a precizat cercetătorul.

Studiul, susținut de teste pe macaci și de un alt studiu publicat joi de Science Immunology, arată că pericolul rujeolei depășește doar riscurile legate de infecție.

"Virusul este mult mai dăunător decât credeam ceea ce face vaccinul cu atât mai valoros", a spus și Stephen Elledge, genetician care a contribuit la dezvoltarea instrumentului VirScan.