Ultimii indivizi din specia Homo erectus ar fi dispărut de pe Terra în urmă cu circa 110.000 de ani pe insula Java din Indonezia, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, informează AFP, preluată de Agerpres.

Craniu de Homo ErectusFoto: Wikimedia Commons

Rămăşiţe fosilizate ale lui Homo erectus - 12 calote craniene şi două oase provenind de la membrele inferioare - au fost descoperite în anii 1930 în situl Ngandong, aflat pe malurile fluviului Solo de pe insula Java din Indonezia, însă ele nu au putut până acum să fie datate cu precizie.

Homo erectus ar fi trăit în urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani. El a fost primul dintre "verişorii" noştri îndepărtaţi care au migrat în afara Africii în urmă cu 1,8 milioane de ani.

"Homo erectus din Ngandong avea cel mai mare creier şi cea mai înaltă frunte dintre toţi Homo erectus cunoscuţi, semn al unei schimbări evolutive importante. Datarea acestei schimbări este crucială pentru interpretarea noastră şi pentru modul în care îi înţelegem pe verişorii noştri îndepărtaţi", a adăugat Kira Westaway.

Această datare permite oamenilor de ştiinţă să exploreze cauzele dispariţiei lui Homo erectus: faptul că aceste date coincid cu debutul perioadei interglaciare "oferă primul indiciu potenţial".

În schimb, noua datare elimină orice teorie despre o presupusă vină a lui Homo sapiens, care ar fi ajuns în realitate în acea zonă după extincţia lui Homo erectus. "Aceste rezultate arată cu claritate că afirmaţiile anterioare (...), potrivit cărora Homo erectus şi oamenii moderni s-ar fi încrucişat în această regiune, sunt eronate", a explicat Kira Westaway.

Însă ei ar fi putut să se întâlnească cu Omul de Denisova, misterioşi verişori dispăruţi ai omului modern, identificaţi în 2010. "Bănuim că această specie a coborât pe continent până în Asia de Sud-Est şi a putut să interacţioneze cu Homo erectus din Ngandong. Dar acest lucru rămâne să fie dovedit", a adăugat aceeaşi cercetătoare.