Cangurii pot învăța să comunice cu oamenii în mod similar cu câinii domestici, folosindu-și privirea pentru a „arăta” și cere ajutor, afirmă cercetătorii într-un nou studiu publicat miercuri, relatează Reuters și BBC.

CangurFoto: Milleflore Images-Australiana / Alamy / Profimedia

Studiul a implicat 11 canguri care trăiau în captivitate dar care nu au fost domesticiți. 10 din cele 11 marsupiale i-au privit intenționat pe cercetători atunci când nu au reușit să deschidă o cutie cu mâncare, potrivit studiului.

Nouă dintre canguri s-au uitat alternativ la cercetători și cutie, ca un mod de a arăta sau gesticula către obiect.

„Interpretăm acest lucru ca o formă intenționată de comunicare, o cerere de ajutor”, afirmă Alan McElligott, cercetătorul irlandez care a condus studiul.

„Nu este așteptat ca speciile sălbatice să se comporte ca acei subiecți, din acest motiv este surprinzător”, a adăugat acesta.

Descoperirea contrazice noțiunea că doar animalele domesticite - precum câinii, caii sau caprele pot comunica cu oamenii - și sugerează că mai multe animale ar putea înțelege cum să se facă înțelese pentru oameni, afirmă studiul.

„Am crezut anterior că doar animalele domestice încearcă să ceară ajutor pentru o problemă. Însă și cangurii o fac”, afirmă și cercetătoarea Alexandra Green de la Universitatea Sydney care a participat la studiu.

„Este mai probabil ca acesta să fie un comportament învățat atunci când mediul este potrivit”, concluzionează aceasta.