Cercetători germani au restabilit o legătură neurală considerată până în prezent ireparabilă la mamifere, utilizând o proteină de sinteză injectată în creierul unui șoarece paralizat de leziuni ale măduvei spinării și pe care l-au făcut să meargă din nou, informează Reuters.

Șoricel vindecat Foto: Ruhr-University Bochum

Leziunile la măduva spinării, cel mai des provocate oamenilor de accidente la sport sau în trafic, îi lasă paralizați deoarece nu toate fibrele nervoase care transmit informații între mușchi și creier sunt capabile să se refacă.

Dar cercetătorii de la Ruhr-Universität Bochum au reușit, utilizând o proteină de sinteză, să stimuleze celulele nervoase ale unui șoarece paraplegic să se regenereze.

„Elementul esențial în studiul nostru este că proteina nu doar stimulează acele celule nervoase care o produc ele însele, ci este și purtată mai departe (prin creier)”, a declarat pentru Reuters șeful echipei, Dietmar Fischer. „În acest mod, printr-o intervenție relativ mică, stimulăm un mare număr de nervi să se regenereze și este în final motivul pentru care șoarecele poate să meargă din nou”.

Rozătoarele paraplegice care au primit tratamentul au început să meargă după două sau trei săptămâni, a afirmat el. Tratamentul constă în injectarea de purtători de informație genetică în creier pentru a produce proteina, numită hiper-interleukin-6, conform paginii de internet a universității.

Echipa cercetează dacă tratamentul poate fi îmbunătățit.

„Trebuie să vedem și dacă metoda noastră funcționează și la mamifere mai mari. Ne gândim la porci, câini sau primate, de exemplu”, spune Fischer. „Apoi, dacă va reuși, va trebui să ne asigurăm că terapia este adecvată și pentru oameni. Dar va lua cu siguranță mulți, mulți ani”.