Pentru patru milioane de americani, luna mai a acestui an va fi una foarte zgomotoasă. După 17 ani petrecuţi în subteran, roiurile de cicade periodice vor ieşi la suprafaţă în regiuni din estul Statelor Unite, informează Reuters.

Cicade periodiceFoto: Chuck Kennedy / Zuma Press / Profimedia Images

Apariţia roiurilor de cicade periodice, fenomen denumit Brood X (Puietul X), va avea loc după ce temperatura din sol creşte până la o anumită valoare odată cu sosirea primăverii.

Miliarde de nimfe de cicadă, care au supravieţuit hrănindu-se cu seva din rădăcinile copacilor timp de 17 ani, se vor târî la suprafaţă din subteran, vor trece printr-un proces de năpârlire şi vor începe să caute hrană şi parteneri pentru împerechere.

Este dificil de prezis cu exactitate ziua în care cicadele vor ieşi la suprafaţă, dar Jessica Ware, curator asociat şi specialistă în zoologia nevertebratelor în cadrul Muzeului American de Istorie Naturală din New York, estimează că fenomenul va avea loc în jurul datei de 13 mai.

„Mai va fi cu siguranţă o lună zgomotoasă pentru cicade”, a declarat Jessica Ware.

Masculii de cicadă scot un sunet puternic, asemănător unui ciripit, emis prin vibraţiile unei membrane localizate pe abdomen.

„Este asemenea unui dans, masculii demonstrează că se pot face auziţi pe cât de tare şi de îndelung posibil, ceea ce înseamnă că probabil sunt o pereche bună. Femelele ascultă. Sunetul e suficient de puternic? E suficient de prelung?... este un fel de dans acustic complex”, a spus Jessica Ware.

Cicadele periodice sunt o specie diferită de cicadele anuale, care pot fi auzite în serile de vară după apusul soarelui. Ware a dezvăluit că oamenii de ştiinţă nu cunosc cu exactitate motivul pentru care cicadele periodice au dezvoltat un ciclu de viaţă atât de lung, dar, cel mai probabil, este vorba despre un mecanism de apărare.

Ware a precizat că cicadele sunt inofensive, iar ieşirea lor la suprafaţă oferă hrană pentru păsări, animale şi alte insecte.

„Este foarte interesant când ne gândim la ieşirea la suprafaţă a Brood X, întrucât ultima dată când fenomenul s-a produs ne aflam în anul 2004. Dacă stai să te gândeşti, multe lucruri s-au întâmplat în ultimii 17 ani”, a spus Ware.

Ieşirea la suprafaţă a cicadelor Brood X se va produce în regiunile centrale din estul Statelor Unite, începând din estul statului Tennessee, până în regiunile sudice ale statului New York.