Încă un prototip al rachetei Starship a companiei SpaceX a fost distrus, marţi, la aterizare, după o lansare reuşită, transmite Reuters.

Noul model al rachetei Starship Foto: Reginald Mathalone-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Transmisiunea în direct a zborului de către companie s-a blocat atunci când racheta a revenit pe Pământ, iar ceaţa deasă din jurul facilităţii SpaceX din Texas a făcut dificil ca martorii să vadă ce s-a întâmplat, citează News.ro.

Prototipul Starship SN11 a urcat la altitudinea ţintită, de circa 10 kilometri.

Racheta este construită din oţel inoxidabil, iar rolul ei este să transporte mărfuri şi oameni în misiuni către Lună şi Marte.

Prototipurile Starship au o înălţime de circa 45,7 metri, echivalentă cu cea a unei clădiri de 15 etaje, şi sunt propulsate fiecare de trei motoare de rachetă Raptor.

Musk a scris pe Twitter, la aproximativ o jumătate de oră după test, că ”cel puţin craterul este în locul potrivit!. Ceva semnificativ s-a întâmplat la scurt timp după începerea arderii de aterizare. Ar trebui să ştim ce a fost odată ce putem examina biţii, mai târziu, astăzi ”, a spus Musk.

Inginerul principal pentru integrare al SpaceX, John Insprucker, a menţionat că ceaţa deasă din zonă a împiedicat compania să afişeze imagini ale camerei, dincolo de cele care erau pe rachetă.

”Imaginea blocată pe care am văzut-o în cameră nu înseamnă că aşteptăm revenirea semnalului; Starship 11 nu se mai întoarce. Nu aşteptaţi aterizarea ", a spus Insprucker.

”Se pare că am pierdut toate datele de pe vehicul şi, desigur, echipa este departe de platforma de aterizare, aşa că vom fi acolo pentru a vedea ce avem.”

SpaceX a lansat cu succes patru prototipuri Starship la testele de zbor la mare altitudine, începând cu SN8 în decembrie, apoi SN9 în februarie şi SN10 şi acum SN11. Dar, deşi lansările au decurs în mare măsură conform planului, încercările de aterizare s-au încheiat cu o varietate de explozii.

SpaceX este singurul mare constructor de rachete care încearcă să realizeze aterizări ale vehiculelor după o lansare - în mod tradiţional, propulsoarele de rachete mari sunt aruncate după lansare.

Obiectivul lui Musk este ca Starship să fie complet reutilizabilă, imaginând o rachetă similară cu o aeronavă comercială şi capabilă să se lanseze cu întreţinere minoră şi alimentare între zboruri.

În timp ce SpaceX a aterizat cu succes doar prototipul SN10 după un test de zbor la mare altitudine - deşi racheta a explodat câteva minute mai târziu - compania a aterizat prototipuri anterioare după zboruri scurte la aproximativ 500 de picioare în altitudine.

Musk a declarat marţi că următorul prototip al SpaceX, Starship SN15, va fi instalat pe lansator ”în câteva zile”.

"Are sute de îmbunătăţiri de proiectare a structurilor, avionică/software şi motor", a spus Musk.

Starship este unul dintre cele două ”Proiecte Manhattan” pe care SpaceX le dezvoltă simultan, celălalt fiind programul său de internet prin satelit Starlink.

Musk a estimat anterior că dezvoltarea completă a Starship va costa aproximativ 5 miliarde de dolari, deşi SpaceX nu a dezvăluit cât a cheltuit pentru program.

Compania a atras luna trecută 850 de milioane de dolari în cea mai recentă rundă de colectare de fonduri, la o evaluare de 74 de miliarde de dolari, potrivit News.ro.