Un animal microscopic numit rotifera bdelloidea a revenit la viață după ce a fost înghețat timp de 24.000 de ani în Siberia și apoi a reușit să se cloneze, au spus luni oamenii de știință ruși, relatează AFP.

rotiferaFoto: Captura YouTube

Descoperirea ridică întrebări cu privire la mecanismele utilizate de animalul multicelular pentru a suporta această lungă perioadă de repaos, a declarat pentru AFP Stas Malavin, coautor al unui articol despre acest subiect în revista Current Biology.

„Raportul nostru este cea mai puternică dovadă până în prezent că animalele multicelulare ar putea suporta zeci de mii de ani în criptobioză, o stare în care metabolismul este aproape complet oprit”, a spus Malavin, de la Institutul pentru probleme fizico-chimie și biologice ale solului din Pushchino, Rusia.

Echipa de cercetare a folosit o platformă de foraj pentru a preleva probe din râul Alazeia din Arctica, apoi a folosit datarea cu radiocarbon pentru a determina vârsta specimenului între 23.960 și 24.485 de ani.

Ei identificaseră deja microbi unicelulari capabili de astfel de realizări.

La organismele multicelulare a fost raportat cazul unui vierme nematod în vârstă de 30.000 de ani care a revenit la viață. Mușchii și anumite plante s-au regenerat, de asemenea, după câteva mii de ani în gheață.

Rotiferele pot fi acum adăugate la lista organismelor care par să poată supraviețui la nesfârșit, potrivit lui Malavin.

Odată dezghețat, animalul a putut să se reproducă singur folosind un proces numit partenogeneză.

Măsurând aproximativ jumătate de milimetru în lungime, rotiferele trăiesc de obicei într-un mediu cu apă dulce.

„Putem folosi acest organism ca model pentru a studia supraviețuirea după înghețare și (...) să-l comparăm cu alte animale rezistente, cum ar fi tardigradele, nematodele etc.”, a adăugat Malavin.