Autoritățile din Alaska caută un grup de vidre agresive din specia Lutra canadensis care a atacat în mod misterios copii, adulți și câini în Anchorage, cel mai populat oraș din acest stat american, relatează Live Science.

HotNews.roFoto: Hotnews

Trei atacuri ale vidrelor, inclusiv unul care a dus la rănirea unui copil, au fost raportate în oraș în luna septembrie, determinându-i pe oficialii Departamentului pentru Pescuit și Vânătoare din Alaska (ADFG) să le ceară rezidenților „să fie în alertă în jurul lacurilor și râurilor locale”.

Ayden Fernandez, un băiețel în vârstă de 9 ani, filma alături de fratele său 4 vidre dintr-un iaz când unul din animale a părăsit grupul și l-a atacat. Copilul s-a împiedicat și a căzut în timp ce era fugărit, animalul sărind apoi pe el.

„Are două urme de colți pe spatele coapsei și câte una în față, pe fiecare picior”, a relatat mama băiatului, Tiffany Hernandez, pentru Anchorage Daily News, adăugând că acesta are și o rană mai profundă pe unul din picioare.

Ayden a ajuns la unitatea de primiri urgențe unde a fost vaccinat împotriva rabiei.

Alte două atacuri au avut loc mai târziu în cursul lunii, ambele având loc în aceeași zi, potrivit oficialilor ADFG.

În primul, o vidră a mușcat o femeie care încerca să își salveze câinele atacat de grup. În al doilea, înregistrat la același lac, vidrele au atacat un alt câine.

Vidrele au atacat câini și în trecut

Acestea nu sunt însă primele cazuri în care au fost raportate atacuri ale vidrelor asupra câinilor în Anchorage.

În două incidente diferite din 2019, doi câini, un labradoodle și un husky, au fost atacați și trași sub apă de vidre în timp ce înotau în lacuri din Anchorage.

Proprietarul câinelui husky a fost nevoit să sară în apă după animalul său pentru a-l scăpa de vidre. Ambii câini au supraviețuit însă au suferit numeroase răni.

Deși nimeni nu știe cu siguranță de ce vidrele manifestă un comportament atât de agresiv, David Battle, un biolog din cadrul ADFG, suspectează că toate incidentele ar fi legate de un singur grup de animale.

„Mereu pare să fie vorba de 4 sau 5 vidre implicate în toate incidentele. Având în vedere raritatea acestui tip de comportament la vidre și faptul că primul atac a fost raportat în 2019 și că au avut loc mai multe de atunci, este foarte probabil că un grup a rămas împreună sau că s-a întâlnit frecvent de-a lungul unei perioade de timp”, afirmă acesta.

Grupurile de vidre tind să fie alcătuite dintr-o mamă și puii ei sau mai mulți masculi.

Battle afirmă că, întrucât mai multe vidre au fost implicate în aceste atacuri, cel mai probabil este vorba de un grup de animale adulte și nu de o mamă care își apără puii.

Biologul afirmă de asemenea că, ținând cont că în aproape toate incidentele au fost implicați și câini, explicația cea mai plauzibilă pentru atacuri este o reacție defensivă a vidrelor față de aceștia.