Diferența dintre statistică și biologie. Durata vieții umane este teoretic nelimitată, sugerează un studiu

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 17:30 Science - Stiintele vietii


Batranete
Foto: sxc.hu
Cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată a ajuns la 122 de ani, dar o cercetare indică faptul că oamenii pot trăi mai mult. Astfel, potrivit unui studiu bazat pe modelare matematică, după ce o persoană ajunge la 108 ani, aceasta are 50% șanse să trăiască până la următoarea sa aniversare și tot așa în fiecare an, relatează Business Insider.

Riscul unei persoane de a muri se dublează la fiecare nouă ani.

Dar asta se schimbă dacă ajungeți la 108, conform unui studiu de modelare matematică publicat luna trecută. După aceea, riscul ajunge la un platou de 50%-50% care se menține an de an.

"Gândiți-vă la asta ca la o monedă - când ajungeți la 108, aruncați o monedă de ziua dvs. Dacă pică cap, veți trăi până la următoarea zi de naștere. Dacă apare pajură, veți muri înainte de a împlini 109", a declarat Anthony Davison, un statistician la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie care a fost co-autor al studiului, pentru Insider. „Și dacă ajungi la o zi de naștere ulterioară, probabilitatea ta de a muri nu se schimbă”.

După această logică, a scris echipa lui Davison, acest lucru „ar implica faptul că nu există o limită a duratei de viață a omului”.
Este o idee controversată - una care, desigur, nu a fost confirmată de realitate.

Până acum, o persoană a trăit cel mai mult până la 122 de ani, 5 luni și 14 zile - un record stabilit de Jeanne Calment în Franța în 1997. Progresele medicale și tehnologice din ultimul sfert de secol nu au determinat pe nimeni să treacă pragul respectiv, în ciuda a ceea ce sugerează modelele statistice că este posibil.

Și, deși speranța medie de viață a unui om a crescut cu zeci de ani în ultimii 100 de ani, durata noastră de viață maximă nu s-a schimbat la fel de semnificativ.

Mulți biologi consideră că extinderea vieții umane la acest nivel este în prezent imposibilă.

Pentru a ajunge la această concluzie privind pragul de 108 ani, echipa lui Davison a analizat datele privind mortalitatea unor persoane care au atins sau au trecut de vârsta de 105 ani, inclusiv 1.100 de supercentenari (persoane cu vârsta de 110 ani sau mai mult), din zece țări europene, Canada și SUA.

Ei au descoperit că până la această vârstă au ajuns mai puțini bărbați decât femei - raportul a fost de un bărbat la fiecare 10 femei. Dar șansele de supraviețuire de 50-50 au fost aproximativ aceleași în funcție de sex și locații geografice odată ce oamenii au atins 108.

Totuși, chiar și Davison a spus că rezultatele sale nu înseamnă că oamenii pot trăi pentru totdeauna. Numărul de oameni cu vârste de peste 108 ani se înjumătățește în fiecare an. Deci, dacă 1.000 de supercentenari își aruncă monedele, în medie, 500 vor muri. Apoi, 250 dintre cei rămași vor muri în anul următor.

Prin extrapolare, grupul lui Davison a ajuns la concluzia că șansa unei persoane de a ajunge la 130 de ani este mai mică de unul din 1 milion.

Brandon Milholland, un genetician la Colegiul de Medicină Albert Einstein, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Insider că, deși este statistic posibil să trăiești până la orice vârstă, probabilitatea este atât de mică încât nu are sens să afirmi că nu există limită la durata de viață a omului.

În acest sens, a spus el, noul studiu face „un munte dintr-un deal”.

„Cineva ar putea chiar să trăiască până la 1.000 de ani, dar probabilitatea este de 1 la 1 qvintilion”, a adăugat Milholland.


Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13500 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  ??? (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 17:46)

  falcoind [utilizator]

  sa prinzi 1000 de luni sănătos e mai important decât sa ajungi la 1200 din care 500 ești bolnav .
  1000 de luni chiar e ok , fiecare luna care trece e 1 la mie din viata ta , ce ai făcut cu ea , cum a trecut ultima luna ?
 • +3 (5 voturi)    
  Statisticienii cred că omul e teoretic nemuritor (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 18:11)

  Nyk1 [utilizator]

  Poate ar fi cazul să-și mai lărgească orizonturile și să citească despre asta:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Hayflick_limit
 • +6 (10 voturi)    
  Se numește ”problema complexității” (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 18:16)

  Harald [utilizator]

  La un moment dat, supraviețuirea unui organism viu devine mult prea complicată, în raport cu resurselel cde care dispune. Orice organism viu are capacitatea de a opera la o anumită complexitate și de a procura din exterior resursele necesare pentru asta, însă la un moment dat complexitatea respectivă devine prea mare, în raport cu capacitatea respectivului organism de a o gestiona și cu capacitatea acelui organism de a procura resursele necesare.

  De exemplu, un pacient aflat la reanimare este deja depășit de complexitatea situației în care se află, iar în acel moment supraviețuiește numai pentru că resursele necesare îi sunt puse la dispoziție de alți oameni. Dar supraviețuiește pentru că acei alți oameni știu ce resurse ar fi necesare și i le pot și pune la dispoziție. Odată trecut momentul critic, supraviețuirea continuă ”de la sine”, pentru că sunt necesare mult mai puține resurse.

  Într-un final, după vârsta de 100 de ani, apar din ce în ce mai des momentele critice. Când supraviețuirea ar necesita atât de multe resurse și atât de multe cunoștințe de specialitate necesare, încât ele nu mai pot fi mobilizate de alți oameni. Societatea nu ar putea aloca munca a milioane de oameni pentru supraviețuirea unuia singur și nici n-o va face. Nimeni nu e chiar atât de important :)
 • +12 (18 voturi)    
  Da, dar tineretea e limitata. (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 18:45)

  D-or [utilizator]

  Nu se poate prelungi decit batrinetea
  • +2 (8 voturi)    
   Exact asta vroiam sa spun (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 19:11)

   Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   ...
 • -4 (12 voturi)    
  Important (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 19:56)

  liviuga [utilizator]

  Cel mai important punct de vedere în această privință,este cel al proiectantului,creatorului și susținătorului vieții:Cauza morții nu este de natură biologică,ci morală.Moartea omului este consecința neascultării(răzvrătirii).
  Argumente găsim în ”Instrucțiunile de funcționare și întreținere” a omului”(Biblia).
  Romani 5:12”De aceea, așa cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, și astfel moartea s-a extins la toți oamenii, fiindcă toți au păcătuit”
  Soluția:1 Cor.15:22” Fiindcă, așa cum toți mor prin Adam, tot așa toți vor fi readuși la viață prin Cristos.”
  Ioan 17:3 „Aceasta înseamnă viața veșnică: să ajungă să te cunoască pe tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe cel pe care l-ai trimis tu, Isus Cristos.”
  • +3 (9 voturi)    
   Asta e de la Marele Alb (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 22:23)

   Bolovanu2 [utilizator] i-a raspuns lui liviuga

   Multumim pentru invataminte dar omul cu"Problema complexitatii" are mai multa logica si e mai credibil.

   Chiar voiam sa mai comentez pe Hotnews si nu stiam la ce.
   Ce e drept dupa 50 de ani te cam intrebi ce urmeaza, ce mai ai de facut si pentru cat timp. E destul de trist.
   Cei de la care ai invatat incep sa dispara incet incet, copiii se fac mari, apoi vezi ca progresul tehnologic este tot mai rapid, nu mai intelegi generatiile tinere.

   E trist pentru unii. Tineretea e frumoasa dar trece ca fulgerul.
   Credeam ca omul cu religia de mai sus ne spune ceva despre iubire, familie, socializare, altruism sau cum facem bine altora care au nevoie....
   • +2 (4 voturi)    
    Gresesti, ceea ce ti-a scris omul nu e... (Duminică, 17 octombrie 2021, 3:42)

    filosoful.roman [utilizator] i-a raspuns lui Bolovanu2

    ....de la niciun Mare Alb, informatia este luata din Biblie.

    De asemenea, ai afirmat ca useul liviuga nu a spus mai multe despre iubire, familie, socializare, altruism sau cum facem bine altora care au nevoie. Ba da, a spus. Ti L-a mentionat pe Isus Cristos, acolo este raspunsul.

    Citeste Biblia si Noul Testament in special, fara prejudecatile pe care le ai acum si vei descoperi singur raspunsuri la toate intrebarile tale. Succces!
 • -1 (5 voturi)    
  complicat (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 23:43)

  vivatcrescatfloreat [utilizator]

  Si cum se vor plati pensiile si ingrijirile celor care ar trai 1000 ani si peste? De catre cine? Plus spatziul locuibil necesar.. etc
  Lasand la o parte cat de utili (sau neutili) ar fi ei familiei si societatzii... Si chiar lor-insisi.
 • 0 (0 voturi)    
  Daca tot votati comunismul (Duminică, 17 octombrie 2021, 3:32)

  Timonierul [utilizator]

  chiar daca Nu recunoașteți numele partidului ascuns, mai mult de 65 nu se poate ! Ăștia sunt blestemați de Dumnezeu !”
 • +1 (1 vot)    
  no vezi (Duminică, 17 octombrie 2021, 8:44)

  PrinzonaHot [utilizator]

  Asta a inlocuit credinta...iti dai seama cand ai intra la pensie? La 101 ani .omul din fericire nu este un robotel.Daca nu are convingeri si satisfactii pe plan emotional nu-l mai intereseaza decat sa bea.
 • +1 (1 vot)    
  despre probleme de mate-fizica si aplicare (Duminică, 17 octombrie 2021, 11:35)

  Razvan_M [utilizator]

  O broasca face un salt de 50 de cm. Pentru a face acest salt, broasca trebuie intai sa treaca prin jumatatea distantei, apoi din nou prin jumatatea distantei etc, intr-o infinitate de injumatatiri. Cum de reuseste totusi broasca sa ajunga la destinatie, fara sa cunoasca matematica si fizica?

  Asta-i o problema care-i lasa cu gura cascata pe multi oameni care nu inteleg fizica si matematica.

  Asa si aici: teoretic, putem trai fara celule ale creierului sau ale altor organe. Practic nu, dincolo de niste limite (deci probabilitatea aia infinita de 50% este aiurea). Teoretic putem trai, de asemenea, daca asupra noastra se revarsa o cantitate nelimitata de bani. Practic nu, caci satisfacerea unor nevoie imediate sau a unor dorinte urgente nu inseamna fericire.

  Apoi, dincolo de caracteristicile cuantificabile, gen "mancare buna", "casa", "bani", "masina", "teveu cu diagonala de 2m", "sistem audio hi-fi", "loc de joaca privat", "piscina cu acces pe baza de abonament", "spitale" (nu catedrale), "sosele" etc, viata omului depinde de alte caracteristici necuantificabile, precum "iubire", "incredere", "prietenie", "credinta", "echilibru sufletesc", "o carte buna", "o vorba buna spusa la momentul potrivit", "un zambet sincer" etc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by