Da, este o super-băutură din numeroase motive: protejează organele, previne îmbolnăvirile, încetinește procesul de îmbătrânire - și sunt numai câteva. În articolul din Yahoo!Life vedeți mai multe.

PlantatieFoto: Hotnews

Este anti-inflamator

Are un mare conținut de antioxidanți. Aceștia combat radicalii liberi, care provin nu doar din toxine, ci și din procese metabolice din organism, ca furnizarea de energie, explică un medic. Un studiu din US National Library of Medicine este elocvent.

Reglează zahărul din sânge

Un nivel stabil al zahărului în sânge înseamnă niveluri mai constante de energie pe durata zilei și un metabolism mai rapid, de care beneficiază mai ales cei cu boli legate de insulină.

Ajută la pierderea în greutate

Jennifer Hayes, cardioloagă și profesoară de medicină la Columbia University Medical Center, citează un studiu care „arată că ceaiul verde poate mări precizia diagnosticului în problemele cu insulina și îmbunătăți oxidarea grăsimilor prin exerciții.”

Mai trebuie observat că este o infuzie de plante în apă, deci hidratează corpul. Și orice contribuie la hidratare are efecte pozitive asupra metabolismului și greutății.

Protejează creierul

Hayes mai citează o cercetare a calităților neuroprotective ale ceaiului verde. Totul se leagă de conținutul de antioxidanți, în special o clasă de flavonoide numite catehine.

„Mai multe studii au arătat că acei compuși care conțin catehină stabilizează și protejează neuronii, făcîndu-i pe unii oameni de știință să creadă că poate proteja de maladia Alzheimer și alte forme de demență.”

Încetinește îmbătrânirea

Când nivelul de antioxidanți este scăzut îmbătrânim mai repede. Nu doar în termeni de riduri, ci și în funcționalitate celulară. Antioxidanții precum catehina, epicatehina și proantocianidinele protejează celulele de radicalii liberi.

Este bun pentru inimă

Un studiu japonez din 2012 a arătat că adulții care consumă cinci cești de ceai verde zilnic au avut un risc cu 26% mai mic de infarct și accident vascular în comparație cu cei care beau cel mult o ceașcă.

Protejează pielea

Printre bolile de care ne apără ceaiul verde sunt și cele care afectează cel mai mare organ: pielea. Un studiu arată că polifenolii din ceaiul verde previn, încetinesc sau chiar vindecă afecțiuni ale pielii provocate de diverși factori de mediu – în special radiațiile UVB.

Energizează

Ca și cafeaua, ceaiul verde conține cofeină, care accelerează funcțiile. Dar spre deosebire de cafea, ceaiul dă mai puține vârfuri de adrenalină, datorită combinației de cofeină cu L-teanină.

Când lucrează împreună, acestea stimulează funcția cerebrală, dar fără nervozitate. De aceea se recomandă ca aceia care suferă de anxietate să bea ceai verde în loc de cafea, dacă au nevoie de un stimulent.

Are calități antibacterine

Credeați că ceaiul verde vă va fi de folos la următorul control dentar? Doctorii spun că este adevărat. Catehinele din ceaiul verde sunt antibacteriene, așa că distrug bacteriile care provoacă o respirație neplăcută sau unele boli ca răceala obișnuită.

Poate preveni cancerul

Deși multe din date sunt considerate a fi neconvingătoare, numeroase studii au arătat că un consum regulat de ceai verde poate duce la o rată mai redusă de cancer de sân, prostată sau colorectal. Sunt necesare noi studii care să confirme aceste informații promițătoare.

Și totul revine iar la antioxidanți. Cei mai mulți să găsesc în plante, iar frunzele de ceai sunt bogate în antioxidanți. Așa că-i pot ajuta pe cei care mănâncă prea puține fructe și legume.

Informație: în Europa, plantațiile de ceai verde pot crește doar în insulele Azore și Georgia