Mononucleoza infecțioasă – cunoscută și ca „mono” sau „boala sărutului” –în copilărie sau adolescență este asociată cu un risc mai mare de îmbolnăvire de scleroză multiplă (SM) ca adult. Ca să ajungă la această concluzie, cercetători din Suedia și Regatul Unit au folosit date de la 2,5 milioane de suedezi, informează Fox News.

SimptomeFoto: Wikipedia

În studiul publicat în această lună în revista JAMA Network Open, autorii au scris că au utilizat Registrul suedez al populației pentru a identifica persoane născute în Suedia între 1958 și 1994, care împliniseră 25 de ani între 1990 și 2019, cu ambii părinți în viață în 1990, pentru a identifica toate rudele de gradul I și cazurile de SM la părinți.

Participanții în vârstă de 20 de ani au fost urmăriți între 1978-2018, iar datele au fost analizate în perioada octombrie 2020 – iulie 2021.

Autorii au făcut ajustări în funcție de sex, diagnostic parental cu SM, ordinea nașterii și vârsta părinților la naștere, iar rezultatele au arătat că vârsta părinților la naștere este asociată liniar cu riscul unui diagnostic cu SM.

Echipa a urmărit și starea de sănătate a fraților și surorilor participanților – care ar putea face diferența între confirmarea sau excluderea rolului geneticii de familie în dezvoltarea SM - și rezultatele au indicat că vârsta părinților la naștere este asociată liniar cu riscul de SM.

Participanții au fost 52,63% bărbați și 47,37% femei, iar aproape 6.000 au fost diagnosticați cu SM după vârsta de 20 de ani.

Rezultatele au indicat că femeile năcute de mame cu vârste mai mari au fost asociate cu risc crescut de SM, iar cei născuți mai târziu au avut un risc mai mic în comparație cu primii născuți. Vârsta tatălui la naștere nu a fost asociată cu risc mai mare de SM.

Mononucleoza infecțioasă (MI) în copilărie sau adolescență – cu un risc mai mare în adolescență – a fost asociată cu risc mai mare de SM, care a rămas semnificativ după verificarea factorilor familiali. MI la adulți tineri a fost și ea asociată cu risc de SM ulterior, dar riscul a fost atenuat și nu a fost semnificativ după ce cercetătorii au controlat factorii familiali.

„Aceste rezultate sugerează că MI în copilărie și în special în adolescență este un factor de risc asociat cu SM, independent de factorii de familie comuni”, au spus autorii. Ei au mai aflat că riscul de SM scade cu cât a fost mai în vârstă persoana care a contractat MI.

Mononucleoza este o boală infecțioasă transmisă de obicei prin fluide corporale, inclusiv saliva. Virusul Epstein-Barr este cauza cea mai frecventă, dar și alte virusuri pot provoca boala.

Scleroza multiplă este impredictibilă și afectează sistemul nervos central, variind de la forme benigne la devastatoare. Nu există un tratament pentru SM, dar în SUA au fost aprobate mai multe medicamente pentru tratarea uneia sau a mai multe forme de scleroză multiplă.