Condorul californian, o specie în pericol critic de dispariţie, poate să se reproducă fără împerechere, potrivit unui studiu realizat de specialiştii în conservare de la San Diego Zoo Wildlife Alliance, informează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În timpul unei analize de rutină realizată asupra unor probe biologice recoltate de la condorii californieni incluşi într-un program de reproducere desfăşurat de această grădină zoologică americană, oamenii de ştiinţă au descoperit că doi pui din această specie au eclozat din ouă nefecundate.

„A fost o mare surpriză, trebuie să recunosc. Nu ne aşteptam să descoperim aşa ceva”, a declarat Cynthia Steiner, director-adjunct al diviziei de cercetare din cadrul San Diego Zoo Wildlife Alliance.

Cynthia Steiner este şi coautoare a studiului publicat săptămâna trecută în Journal of Heredity, revista oficială tipărită de American Genetic Association.

Oamenii de ştiinţă americani au confirmat că fiecare dintre cei doi pui de condor era înrudit genetic cu mama lui, însă niciunul dintre ei nu era înrudit genetic cu un mascul.

Reproducere prin partenogeneză

Puii reprezintă primele două cazuri de reproducere asexuată - partenogeneză - confirmate în cadrul speciei de condor californian, au precizat reprezentanţii grădinii zoologice.

„Este o descoperire foarte rară, pentru că acest tip de reproducere nu este bine documentată în cazul păsărilor. Este cunoscută la alte specii, la reptile şi peşti, dar în cazul păsărilor este foarte rară, în special pentru speciile sălbatice”, a explicat Cynthia Steiner.

Ea a mai spus că descoperirea este deosebit de surprinzătoare, întrucât ambele femele au trăit în permanenţă alături de masculi fertili şi au produs deja mai mulţi pui în timp ce formau perechi cu condori de sex masculin.

Reproducerea asexuată nu a fost niciodată confirmată pentru nicio specie de păsări atunci când femelele aveau acces la masculi.

„La un moment dat, cele două femele au decis, dintr-un anumit motiv, să se orienteze şi spre reproducerea asexuată”, a spus Cynthia Steiner.

Ambii pui erau subponderali în momentul eclozării, a adăugat specialista americană. Unul dintre pui a fost eliberat în natură şi a murit la vârsta de doi ani în 2003, iar celălalt a supravieţuit opt ani în captivitate şi a murit în 2017.

Specie pe cale de dispariție

Condorul californian este una dintre cele mai rare specii de păsări din lume, însă populaţia sa a început să crească în ultimii ani.

Cynthia Steiner a precizat că specia numără în prezent aproximativ 500 de exemplare, dintre care 200 trăiesc în captivitate şi 300 în sălbăticie. Ea speră să continue studiul despre reproducerea asexuată în rândul acestor păsări, pentru a vedea dacă fenomenul va continua şi în perioada actuală, când mai multe exemplare trăiesc în libertate.

„Vrem să aflăm cât de des se produce acest fenomen, acum când populaţia este în creştere, în loc să scadă, aşa cum se întâmpla în anii 1980”, a explicat Cynthia Steiner.

Te-ar putea interesa și: