Probabil că pisica ta ține evidența unde ești, chiar dacă prietenul tău felin nu se află în aceeași cameră cu tine și nu te poate vedea.

PisiciFoto: www.hemingwayhome.com

Oamenii de știință au aflat recent că pisicile domestice creează „hărți mentale” care le spun unde se află oamenii din apropiere, pe baza provenienței sunetelor. Cercetătorii au testat pisici redând înregistrări cu voci umane care le strigă numele pisicilor; au redat apoi acele înregistrări, doar că de data aceasta printr-un difuzor într-un alt loc, astfel încât aceleași sunete veneau de mai departe, potrivit Live Science.

Pisicile s-au purtat surprinse când vocea familiară a venit dintr-o locație la care nu se așteptau, pe baza a ceea ce auziseră deja. Acest lucru sugerează că pisicile își orientează spațial tovarășii umani nevăzuți folosind indicii audio - o abilitate cognitivă necunoscută anterior la feline.

A ști că ceva continuă să existe chiar dacă nu se vede (așa cum au demonstrat pisicile în răspunsurile lor) se numește permanența obiectului și este un test pe care cercetătorii îl folosesc pentru a măsura inteligența animalelor.

Sugarii umani încep de obicei să dezvolte permanența obiectului când au aproximativ 8 luni, iar această abilitate devine mai rafinată când bebelușii ating vârsta de 10 până la 12 luni; în acel stadiu, bebelușii pot găsi obiecte ascunse și încep să realizeze că părinții și îngrijitorii lor nu dispar doar pentru că nu pot fi văzuți, potrivit Clinicii Mayo.

Cercetările anterioare au demonstrat permanența obiectului la primate precum cimpanzeii (Pan troglodytes), bonobos (Pan paniscus), gorilele (Gorilla gorilla) și urangutanii (Pongo pygmaeus); și la nonprimate precum urși (Melursus ursinus și Helarctos malayanus euryspilus), câini (Canis lupus familiaris) și pisici (Felis catus), au raportat oamenii de știință pe PLOS One.

Pentru noul studiu, ei au decis să testeze pisicile folosind semnale audio, deoarece pisicile sunt cunoscute pentru auzul lor excepțional și sunt capabile să găsească prada ascunsă în condiții de vizibilitate scăzută. „Într-adevăr, pisicile par a fi bune la deducerea prezenței fizice și sociale din sunete”, au scris autorii.

Anterior, autorul principal al studiului, Saho Takagi, doctorand la Universitatea Kyoto din Japonia, a descoperit că atunci când pisicile au auzit sunetele vocilor stăpânilor lor, atunci se așteptau să vadă fețele stăpânilor lor. În alte studii, pisicile au arătat, de asemenea, că pot distinge între vocile umane familiare și necunoscute și că pot localiza obiecte ascunse. Deci, „pare plauzibil ca pisicile să poată cartografia mental locațiile altora pe baza sunetelor”, au spus oamenii de știință în studiu.