Un experiment realizat de Institutul de zoologie de la Universitatea Bonn din Germania, descris în revista Scientific Reports, a dezvăluit că anumiţi peşti deţin, la rândul lor, această înclinaţie către aritmetică: Zebra mbuna (Pseudotropheus zebra, o specie de ciclide endemice din Lacul Malawi) şi pisica ocelată de apă dulce (Potamotrygon motoro, din America de Sud), citează Agerpres.

Peste in acvariuFoto: Pixnio.com

Opt indivizi din fiecare specie au fost supuşi mai multor sute de teste, practicate în bazine mari special concepute pentru ca performanţele lor să poată fi observate. Ei au fost antrenaţi să recunoască culoarea albastru ca simbol al adunării şi culoarea galben ca simbol al scăderii, cu un factor de unu.

Peştilor le-au fost prezentate hărţi cu un anumit număr de forme albastre sau galbene, apoi două uşi culisante flancate fiecare cu o hartă având un alt număr de forme - şi doar una dintre ele reprezenta răspunsul corect.

De exemplu, unui peşte îi era arătată o hartă cu trei forme albastre, iar el trebuia să opereze un calcul, pentru că în acest caz era vorba despre o adunare, şi trebuia să înoate apoi spre o uşă asociată cu o hartă cu patru forme albastre. În sens invers, dacă îi era prezentată o hartă cu patru forme galbene, el trebuia să se îndrepte spre uşa asociată cu o hartă ce conţinea o formă mai puţin.

Dacă peştii treceau de uşa corectă, erau recompensaţi: granule pentru Zebrele mbuna, viermişori şi mici creveţi pentru pisica de apă dulce.

Rezultatul: şase exemplare de Zebre mbuna şi patru de pisică de apă dulce au reuşit să asocieze în mod sistematic albastrul cu adunarea (+1) şi galbenul cu scăderea (-1). (integral pe Agerpres)