Delfinii își pot recunoaște semenii după gustul urinei lor, pe lângă fluieratul lor, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Science Advances.

DelfiniFoto: Flickr

Lucrarea, realizată prin studierea reacțiilor a opt delfini (Tursiops truncatus) în captivitate, face lumină asupra unei întrebări pe care oamenii de știință și-o pun de mult timp, și anume dacă animalele pot categorisi membrii speciei lor ca fiind "prieteni", la fel ca oamenii, citează AFP.

"În ocean, este dificil să îi găsești pe ceilalți, iar perceperea unui individ familiar prin intermediul gustului este un indicator important" pentru localizarea lor, au scris autorii studiului.

Mai ales că urina are avantajul că rămâne în apă pentru o perioadă lungă de timp, chiar și după ce animalul a plecat.

La fel cum câinii se adulmecă între ei atunci când trec unul pe lângă celălalt, inspectarea organelor genitale ale altor exemplare este o practică obișnuită în rândul delfinilor. Acest lucru le oferă ocazia de a gusta urina celuilalt.

Pentru a afla dacă delfinii sunt capabili să se recunoască între ei în acest fel, cercetătorii au antrenat mai întâi alți delfini să le ofere voluntar urina, folosind recompense alimentare. Probele au fost recoltate cu ajutorul unor seringi.

Cercetătorii au comparat apoi reacția celor opt delfini (două femele și șase masculi) atunci când în bazinele lor a fost turnată apă sau urină. Ca urmare, animalele au petrecut de două ori mai mult timp analizând urina decât apa.

Într-o a doua fază, au fost testate probe de urină de la delfini cunoscuți și necunoscuți: indivizii au petrecut de trei ori mai mult timp în jurul probelor cunoscute decât cele necunoscute.

În cele din urmă, oamenii de știință au adăugat sunet prin difuzoare. Delfinii au un fluierat unic, pe care îl dezvoltă când sunt tineri.

Când urina era turnată, se auzeau fluierături de la delfinul care a furnizat proba sau de la un delfin complet diferit și, prin urmare, nepotrivit.

Potrivit autorilor, acest studiu prezintă astfel "primul caz de percepție a identității doar prin gust la animale".

Aceștia consideră că este, de asemenea, "probabil ca delfinii să poată extrage alte informații din urină, cum ar fi starea de reproducere".