Descoperirea fosilelor unui strămoș al panda în China a permis cercetătorilor să rezolve misterul care înconjoară „al șaselea deget mare” al mamiferului, permițându-i acestuia să țină tulpinile de bambus care alcătuiesc cea mai mare parte a dietei sale.

PandaFoto: Captura YouTube

Aceste fosile, vechi de aproximativ șase milioane de ani, au fost descoperite în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei. Printre acestea se numără un os deosebit de mare al încheieturii, numit sesamoid radial.

Aceasta este cea mai veche dovadă a existenței unui „al șaselea deget” la panda uriaș, care îi permite să apuce și să rupă tulpini groase de bambus, au subliniat cercetătorii în cea mai recentă ediție a revistei Scientific Reports.

Această fosilă aparține unui strămoș panda dispărut acum, Ailurarctos, care a trăit în China între șase și opt milioane de ani în urmă.

„Panda uriaș este... un caz rar de carnivor mare... devenit erbivor”, a declarat Wang Xiaoming, de la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles.

„Degetul mare fals al Ailurarctos arată, (...) pentru prima dată, cronologia probabilă și etapele evolutive ale hrănirii cu bambus la panda”, a adăugat el.

În timp ce existența „degetului mare fals” era deja cunoscută cercetătorilor de aproximativ un secol, dovezile fosile ale acestui os aduc în atenție mai multe întrebări care au rămas de mult timp fără răspuns, inclusiv cum și când acest deget în plus, care nu există în niciun alt tip de urși, a evoluat.

Cu milioane de ani în urmă, panda a schimbat dieta omnivoră și bogată în proteine ​​a strămoșilor lor cu bambusul sărac în nutrienți, din sudul Chinei.

Ei mănâncă până la 15 ore pe zi, iar un panda adult poate consuma 45 kg de bambus zilnic. Deși dieta lor este în primul rând vegetariană, panda giganți este de asemenea cunoscută că vânează ocazional animale mici. (sursa: AFP)