Myrkl (se pronunță ca „miracle”- miracol) ar trebui să te lase să te bei cât poți, fără să te confrunți cu consecințele a doua zi. Dar chiar funcționează?

MahmurealaFoto: Flickr

Un nou supliment anti-mahmureala tocmai a fost pus în vânzare în Marea Britanie. Este comercializat de firma suedeză Myrkl drept „pilula de dinainte de băut care funcționează”, scrie Big Think.

Producătorii spun că pilula descompune până la 70% din alcool după 60 de minute. Aceasta înseamnă că dacă cineva bea 50 ml de alcool 40%, care conține 20 ml de alcool pur, doar 6 ml de alcool vor intra în sânge. La fel ca cineva care bea doar 15 ml de băuturi spirtoase.

Compania care produce acest supliment recomandă să se ia două pastile cu una până la 12 ore înainte de a bea alcool.

Suplimentul probiotic conține două bacterii prietenoase cu intestinul – Bacillus subtilis și Bacillus coagulans – produse din tărâțe de orez fermentate. Aceste bacterii descompun în mod natural alcoolul în apă și dioxid de carbon. O capsulă rezistentă la acid protejează bacteriile de acizii naturali ai stomacului, astfel încât acestea să poată ajunge în intestin, unde majoritatea alcoolului este absorbit în sânge.

Ce spune stiinta

Pastila se adresează celor care nu vor mahmureala după ce au băut cu o zi înainte. Dar pot aceste pastile cu adevărat să prevină mahmureala?

Mahmureala se datorează în principal efectelor deshidratante ale alcoolului. Efectul direct al alcoolului asupra stomacului poate provoca dureri de stomac și greață. Dacă ajunge mai puțin alcool în organism, riscurile de a fi deshidratat sunt mai mici.

Dovezile pentru Myrkl se bazează pe un singur studiu de cercetare publicat. Douăzeci și patru de tineri adulți albi sănătoși au fost rugați să ia fie două pastile Myrkl, fie pastile iplacebo în fiecare zi, timp de șapte zile. Li s-a dat apoi o cantitate mică de alcool (între 50 și 90 ml de băuturi spirtoase) în funcție de greutatea lor. Nivelul alcoolemiei le-a fost testat în următoarele două ore.

Cercetătorii au descoperit că în primele 60 de minute, cantitatea de alcool din sânge a fost cu 70% mai mică la cei care au primit Myrkl în comparație cu pilula inactivă.

Numai că cercetătorii au raportat doar rezultate de la 14 din cele 24 de persoane, deoarece zece au avut niveluri mai scăzute de alcool în sânge la început.

În al doilea rând, rezultatele au variat destul de mult între diferitele persoane, ceea ce reduce acuratețea studiului.

Studiul lasă, de asemenea, multe întrebări fără răspuns. Acționează pilula la oamenii care nu sunt tineri, sănătoși și albi? Funcționează la persoanele cu boli intestinale sau hepatice? Există diferențe în ceea ce privește efectul pilulei între bărbați și femei? Ce se întâmplă când mâncarea și alcoolul sunt luate împreună? Medicamentele modifică acțiunea pastilelor?

O pastilă înainte de băut pentru a preveni mahmureala a doua zi ar fi de folos pentru unii oameni. Cu toate acestea, cu toate întrebările fără răspuns din jurul lui Myrkl, cel mai bun remediu pentru mahmureală rămâne să bei mai puțin alcool.