Cercetătorii au creat primii "embrioni sintetici" din lume, într-o realizare revoluționară care a ocolit nevoia de spermatozoizi, ovule și fertilizare, scrie The Guardian.

Embrion pastrat prin criogenieFoto: Hank Morgan / Sciencephoto / Profimedia Images

Oamenii de știință de la Institutul Weizmann din Israel au descoperit că celulele stem de la șoareci pot fi transformate în structuri embrionare timpurii, cu un tract intestinal, un început de creier și o inimă care bate.

Cunoscute sub numele de embrioni sintetici, deoarece sunt create fără ovule fertilizate, se așteaptă ca structurile vii să conducă, pe termen scurt, la o înțelegere mai profundă a modului în care se formează organele și țesuturile în timpul dezvoltării embrionilor naturali.

Cercetătorii cred însă că această activitate ar putea reduce, de asemenea, experimentele pe animale și, în cele din urmă, ar putea deschide calea către noi surse de celule și țesuturi pentru transplanturi umane.

De exemplu, celulele de piele de la un pacient cu leucemie ar putea fi transformate în celule stem din măduva osoasă pentru a trata boala acestuia.

"În mod remarcabil, arătăm că celulele stem embrionare generează embrioni sintetici întregi, ceea ce înseamnă că acestea includ placenta și sacul vitelin care înconjoară embrionul", a declarat profesorul Jacob Hanna, care a condus acest efort. "Suntem cu adevărat entuziasmați de această lucrare și de implicațiile sale", a adăugat el.

Lucrarea este publicată în Cell.

Anul trecut, aceeași echipă a descris modul în care a construit un uter mecanic care a permis embrionilor naturali de șoarece să crească în afara uterului timp de câteva zile.

În cea mai recentă lucrare, același dispozitiv a fost folosit pentru a hrăni celulele stem de șoarece timp de mai bine de o săptămână, aproape jumătate din timpul de gestație al unui șoarece.