Cazi pe gânduri, că e de bine! ● Nu ești sărac, doar n-ai avut prieteni bogați ● Să nu amețiți, Terra se rotește mai repede în jurul propriei axe! ● Scandal cu macaci în Japonia.

Science reportFoto: Profimedia Images
  • Cazi pe gânduri, că e de bine! Un studiu științific recent, capabil să schimbe viața multora în bine, ne spune că e ideal să cazi pe gânduri, să lași munca deoparte, căci îți vor crește atenția, productivitatea și capacitatea de a rezolva probleme, ceva de groază. Mare atenție, nu vă lăsați distrași de telefoane, tablete, Solitaire și alte treburi care ocupă, după cum bine se știe, o mare parte din timpul de lucru la birou! De asemenea, nu e bine să picați în reverii inutile, cum ar fi să vă uitați pe fereastră, zi de zi, la secretara aia platinată din clădirea de peste drum. Nici măcar nu e frumos, nu așa funcționează știința. Trebuie să vă acordați timp și să vă gândiți la ale voastre, la voi, pur și simplu să lăsați mintea să zboare. Veți deveni angajatul lunii în timp record și vor curge măririle salariale peste voi de nici nu vă imaginați. Asta o spun cercetătorii de la Universitatea din Tübingen, conduși de un profesor pe nume Kou Murayama, într-un studiu publicat în Journal of Experimental Psychology și citat de The Guardian. Știință și precizie! În concluzie, dacă mai vine șeful la voi și face scandal că așa și pe dincolo, să îi spuneți din partea noastră că, științific vorbind, faptul că stăteați cu ochii închiși era de fapt o introspecție sănătoasă, cu sforăituri, tocmai în scopul creșterii productivității. Să mai pună și el mâna pe o rubrică de știință, să nu mai streseze aiurea oamenii muncitori.
  • Nu ești sărac, doar n-ai avut prieteni bogați Apropo de măriri salariale, azi vă mai oferim un pont de zile mari. Un alt studiu deosebit de interesant, publicat de data asta în Nature, ne spune de ce avem succes la bani sau nu. E treabă serioasă, că studiul are un pomelnic de semnatari dintre care, din lipsă de spațiu, noi îl vom numi doar pe primul, Raj Chetty de la Universitatea Harvard. Cercetătorii ăștia s-au apucat și au analizat datele a 72,2 milioane de persoane cu vârste între 25 și 44 ani, folosind, e adevărat, date oferite de Facebook, pentru a observa mediul în care au crescut, ce prieteni au avut și, cel mai important, care este nivelul lor salarial prezent. A reieșit că, deși pot pleca din medii sărace, mulți indivizi pot ajunge la salarii substanțiale în jurul vârstei de 35 ani dacă au avut prieteni ceva mai avuți. Cauză și efect! Problema cu studiul ăsta este că nu vine chiar cu niște noutăți. Nu vine, căci în România era bine cunoscut de multă vreme. Nu ați auzit de personaje din alea care se duc la interviu și obțin postul doar spunând pe cine cunosc ele? Și voi vă stresați cu CV-uri, ținută, experiență etc. Ei, asta era și asta v-a lipsit până acum dacă nu sunteți mulțumiți de leafă. Totul stă în știință. QED!
  • Să nu amețiți, Terra se rotește mai repede în jurul propriei axe! Dacă nu aveți cumva vreun ceas atomic la îndemână, e bine să mergeți pe mâna cercetătorilor britanici de la National Physical Laboratory, citați de Phys.org. Ăștia spun că Pământul a cam luat-o la goană, și nimeni nu pricepe încă de ce. Treaba e că, de ceva vreme, mai precis de la formarea Terrei și a Lunii, mișcarea de rotație în jurul propriei axe a planetei noastre a încetinit constant pe baza influenței gravitaționale a Lunii, aia care produce maree și, uite, așa, din cauza ăstora, se pune frână. Spre edificare, prin Hadean, prima eră geologică a Terrei, o zi avea cam 15 ore. Acum vreo 1,4 miliarde de ani ziua avea 19 ore, pentru ca, pe vremea dinozaurilor, să ajungă la 23 de ore. Azi am ajuns la 24 de ore dar, aici e tot schepsisul, asta nu înseamnă neapărat 86.400 de secunde. Zic cercetătorii amintiți că, pe 28 iunie 2020, ziua a fost mai scurtă cu 1,47 de milisecunde. Mai nou, pe 26 iulie, miezul nopții a venit cu 1,5 milisecunde mai devreme. Cum ar veni, mergem în sens invers. După cum am spus deja, nu se cunosc cauzele acestei anomalii dar, nu vă speriați, vă ținem noi la curent dacă aflăm ceva nou! Important e să știți de ce nu mai apucați să le rezolvați pe toate într-o zi, cum făceați pe vremea mamuților. Și să îi spuneți și șefului, că tot e tematica de azi.
  • Scandal cu macaci în Japonia. De ceva vreme, orașul japonez Yamaguchi are numai probleme, zice LiveScience. Iar problemele astea sunt cauzate de macaci, specia Macaca fuscata, specie care i-a ofuscat foarte tare pe urmașii samurailor. Până acolo încât au numit o comisie de vânători ca să le facă de petrecanie maimuțelor. Zic japonezii că, de când s-a interzis vânătoarea macacilor, asta după al doilea Război Mondial, numărul ăstora a crescut constant și odată cu numărul, direct proporțional, au crescut și problemele. Niște nesimțite, maimuțele astea nu doar că fură tot ce prind, ba au început să atace copiii pe străzi, sau chiar și în locuințe sau la grădinițe. Se pare că japonezii nu s-au gândit că protejarea unei specii vine la pachet și cu protejarea altora, cum ar fi cele care țin populația sub control. Spre exemplu, macacii ăștia au doar doi inamici naturali. Primul, lupul japonez (Canis lupus hodophilax) nu mai poate face nimic pentru că a fost redus de multă vreme doar la niște poze în atlasul speciilor dispărute. Al doilea, vulturul de munte (Nisaetus nipalensis) nu poate face nici el vreo mare sfârâială că de abia mai există câteva exemplare de prăsilă. Astfel, japonezii s-au văzut nevoiți să recurgă la metoda drastică, adică împușcarea macacilor. Csf? Peste tot numai probleme.