Fix ce ne lipsea, încă un vulcan activ în Islanda Faceți liniște, dorm păianjenii! Pericolul din umbră, femeile nu mai sunt interesate de jocuri de societate Nici somnul nu va mai fi ce era

Science reportFoto: Profimedia Images
  • Fix ce ne lipsea, încă un vulcan activ în Islanda. Nu știm dacă ați observat, dar de vreo doi ani se întâmplă numai lucruri rele pe planeta asta. Pandemie, războaie, temperaturi record, cutremure, incendii devastatoare, inflație sau performanțele echipei naționale de fotbal a României... zici că nu se mai opresc calamitățile astea. I-a mers omenirii în ultima perioadă de zici că n-a mai dat bani la biserică. Nici nu știi ce să mai faci sau ce să mai spui. Acum, ca să vă stricăm și noi ziua, vă anunțăm că de vreo câteva zile a erupt un nou vulcan în Islanda. Da, știm, fix știrea asta vă lipsea dar, nu contează, important e să fiți bine informați. Avem însă o veste bună și una proastă. Vestea proastă este că nimeni nu știe cât va dura erupția. Ultima dată a ținut vreo șase luni. Vestea bună este că vulcanul ăsta nou are chiar un nume frumos. El se numește Fagradalsfjall, și se traduce prin „frumoasa vale a muntelui”. Nu fiți cârcotași, se putea numi ca ultimul vulcan care a calamitat zona acum vreo 12 ani, Eyjafjallajökull, care înseamnă fix ce se aude. Vulcanologii islandezi mai spun că erupția asta vine pe fondul încălzirii globale. Cică topirea ghețarilor reduce presiunea asupra scoarței terestre, iar magmei îi este mai ușor să iasă la suprafață. În ordinea asta de idei, activitatea vulcanică din zonă a crescut de vreo 100 de ori în ultimii 5.000 de ani și crește frumos în continuare. Hai că-i de bine!
  • Faceți liniște, dorm păianjenii! Daniela Roessler, biolog la Universitatea din Konstanz, Germania, alături de mai mulți colegi ai ei, a publicat ieri un articol de mare angajament în prestigioasa revistă Proceedings of the National Academy of Sciences, acolo unde se reproduc unii dintre cei mai tari oameni de știință din lume. Mă rog, nu asta era știrea, că a dat Daniela un articol. Ce ne interesa pe noi este ce scrie în el. Aia e știrea. Și zice în articolul ăsta că păianjenii sunt în stare să doarmă somn bun, sănătos, cu vise. Da, ați citit bine. Păianjenii ar fi în stare să intre în starea REM a somnului și să viseze. Cercetătorii ăștia au stat și au urmărit exemplare din specia Evarcha arcuata (Păianjenul săritor), cum dorm ele agățate de plasele lor. Și, au observat în felul ăsta că păianjenii au mișcări involuntare, asemenea oamenilor sau altor mamifere. Au mai observat și mișcări ale ochilor, similare celor umane din timpul somnului. Deci, e clar! S-a găsit răspunsul la această întrebare care a măcinat umanitatea sute de mii de ani. Păianjenii visează. Acum, ce puteți faceți voi, este, cum s-ar zice în limbaj academic, să nu fiți neam de târlă. Dacă auziți noaptea niște sforăituri subțiri prin casă, nu vă impacientați, sunt păianjenii. Lăsați-i să doarmă, că or fi și ei osteniți. Nu săriți cu papucul sau ziarul făcut sul pe ei, că nici vouă nu v-ar conveni să vă trezească cineva în felul ăsta. Mă rog, care aveți copii știți deja cum e, și nu e bine deloc.
  • Pericolul din umbră, femeile nu mai sunt interesate de jocuri de societate. După cum bine știe toată lumea, la noi în țară nu se mai investește în știință, în studii serioase. Țările dezvoltate, interesate de astfel de aspecte, o fac însă. Este și cazul de azi, unde vom reproduce rezultatele unui studiu deosebit de important din punct de vedere socio-economic, publicat deunăzi de cercetătorii americani din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Studiul, preluat de Phys.org, trage un serios semnal de alarmă cu privire la comportamentul femeilor moderne. Analizele asupra unor grupuri țintă de subiecți arată fără echivoc că femeile sunt tot mai puțin interesate de jocuri de societate. Este adevărat că muncesc mai mult, sunt plătite prost, și au mai puțin timp pentru recreere. Dar asta nu e o scuză ca, după ce vii de la muncă, după ce ai luat copiii de la grădiniță, i-ai hrănit, i-ai dus la joacă, i-ai spălat, ai pus și mașina de spălat în funcțiune, ai dat cu aspiratorul și ai spălat vasele, să nu te relaxezi puțin cu soțul sau prietenii care te așteaptă cu un Monopoly, un Catan sau alt joc de societate. Studiile științifice au arătat deja că astfel de jocuri întăresc legăturile interpersonale, cresc motivația și te ajută să înveți mai bine. În schimb, tot mai multe femei preferă să își petreacă timpul liber dormind sau stând, pur și simplu, pe canapea. În fine, studiul zice că bărbații ar putea avea un aport important dacă s-ar implica mai mult în activitățile casnice, degrevând femeile de anumite responsabilități. Dar știm și noi cât poate rezolva asta o problemă atât de stringentă?
  • Nici somnul nu va mai fi ce era. O echipă mixtă de cercetători din China, SUA, Germania, Coreea de Sud și Japonia trage un serios semnal de alarmă asupra efectelor încălzirii globale asupra somnului. Studiul, publicat, în The Lancet Planetary Health, susține că se cam alege praful de somnul nostru. Cum vine asta? Păi, simplu! Temperaturile pe timpul nopții continuă să crească. Se estimează că media va fi și de 39,7 grade Celsius prin anul 2090 (care l-om mai prinde). Care a visat nopți fierbinți, iată că le va avea. Problema majoră este că tulburările de somn provocate de valurile de căldură vor avea influențe nefaste asupra sănătății oamenilor. Iar asta va duce, conform estimărilor, la o creștere a mortalității cu până la 60% față de media actuală. Mă rog, studiul se referă în principal la orașele din Asia, dar nici restul continentelor nu vor fi prea departe. Acum, prea multe de făcut nu prea sunt. Reciclați și voi ce e reciclat, nu mai poluați, mergeți cu bicicleta, adică ce puteți și voi să faceți. Captain Planet e doar în desene animate. Dar, dacă tot o fi și fi, și dacă nu o să mai puteți dormi, aveți totuși o scuză dacă îi trageți un papuc în cap păianjenului ăla care sforăie ca nesimțitul, ăla menționat mai sus, când voi vă foiți cu ochii deschiși pe întuneric.