Femeile trăiesc mai mult dacă au prietene Bine, bine! Dar bărbații? ● Stați blânzi! Virusul ăla nou din China nu e vreo mare sfârâială Femeile vegetariene au cam pus-o

Science reportFoto: Profimedia Images
  • Femeile trăiesc mai mult dacă au prietene. Asta ne spune nouă Kotrina Kajokaite, prim semnatara unui articol de specialitate publicat în Behavioral Ecology. Mă rog, studiul face referire la maimuțele capucin din Costa Rica, dar ce mai înseamnă un pas evolutiv dacă stăm să ne gândim prin câte etape am trecut ca să devenim oameni? Ei bine, maimuțicile astea trăiesc cu atât mai mult cu cât sunt mai bine integrate în grupurile lor sociale. Dar, mare atenție, este vorba doar despre femele. Se pare că e foarte important pentru ele să se scarpine reciproc, să culeagă hrană împreună, să se ajute în conflicte sau, mai ales, să arate dovezi de afecțiune reciproce. Una dintre astea înseamnă să bată toba pe spatele sau burta unei alte femele. Alte dovezi de afecțiune sunt arătate prin introducerea degetului în urechea, în gura sau în nasul prietenelor. Bună idee, de încercat acasă cu partenera de viață. Mergeți pe mâna științei, căci sigur se va topi de dragul vostru! Știința nu dă greș. De fapt, mai bine nu încercați, că tocmai am descoperit un schepsis. Treburile astea par să funcționeze doar între femele. În mod bizar, maimuțicile care petrec mai mult timp în preajma masculilor nu au dat semne că ar trăi mai mult. Asta nu e bine. Acum, știți cât i-a luat autoarei ca să descopere lucrurile astea? 18 ani. Ce e și mai interesant este că tiparul comportamental al maimuțelor capucin pare cu mult mai complex decât cel al cimpanzeilor sau orangutanilor, specii aflate ceva mai sus pe scala evolutivă. De asta și este dificil să afirmi că un atare tipar este un precursor evolutiv al practicilor umane. Nu știm cum e la alții, dar clar introducerea unui deget în nas sau în urechea unei prietene nu te va ajuta să trăiești mai mult.
  • Bine, bine! Dar bărbații? În ce îi privește pe bărbați, și de data asta vorbim strict despre specia umană, știe toată lumea că au o durată de viață mai redusă decât femeile. Diferența ar fi de circa 4,4 ani. Asta ne-o confirmă un amplu studiu publicat în British Medical Journal, și când spunem amplu chiar așa e, căci a luat în calcul statistici și date de la 199 de populații de pe glob, pe o durată de vreo 270 de ani. Respectiv din 1751 până în prezent. Nici nu avea cum să iasă altfel, având în vedere că bărbații sunt mult mai predispuși la accidente și căderi nervoase urmate de suicid între vârsta de 20 și 30 de ani. După etapa asta, mulți bărbați fumează de rup, beau de sting, iar asta crește incidența cazurilor de cancer și alte afecțiuni de genul ăsta. Mă rog, având în vedere că tot mai multe femei adoptă un comportament similar, în prezent, circa 25-50% dintre bărbați au șanse să depășească media de viață a femeilor. Și, aspectul cel mai interesant, procentul cel mai ridicat este reprezentat de bărbații căsătoriți și cu studii superioare. Ăștia au cele mai mari șanse să trăiască mai mult. De ce? Nu se spune foarte clar. Cum că e mai bine să fii căsătorit căci ești mai liniștit, mai împăcat, mai resemnat. Ce nu se stipulează în studiu, și asta clar este o scăpare a autorilor, este că un bărbat educat și, mai ales, însurat, rar se va încumeta să introducă degetul în urechea sau în nasul partenerei. Asta, apropo de știrea de mai sus. Case solved!
  • Stați blânzi! Virusul ăla nou din China nu e vreo mare sfârâială. Fac chinezii ăștia ce fac și, odată la câteva luni, mai apare câte o știre cu un virus nou de la ei, gata să calamiteze planeta, așa cum a făcut-o și o face în continuare COVID-ul. În cazul de față, știrea care a făcut înconjurul planetei spune că o specie nouă de virus, botezat Langya henipavirus, a infectat deja 35 de oameni. Ce nu a citit lumea care s-a alarmat este că toate cazurile au fost înregistrate între 2018 și 2021. Asta au omis să vă spună ăia care s-au grăbit să vă dea doar simptomele. Apropo de simptome, astea au constat în febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, tuse, din astea. Din datele pe care le avem până acum, virusul Langya nu se transmite de la om la om, ci de la pârși la oameni. Ce au făcut chinezii cu pârșii nu ni se spune și, sincer, nici nu vrem să știm. De ce să ne stricăm ziua? Fiind vorba exclusiv de fermieri, preferăm să credem că au dat unii peste alții prin hambare, pe câmp șamd. După cum ni se spune în New England Journal of Medicine, virusul face parte din familia henipavirusurilor și mai are două tulpini cunoscute: Hendra, care se transmite de la suine, și Nipah, care se transmite de la cai. Primul descoperit în Asia, al doilea în Australia. Astea sunt mai periculoase, pot duce la encefalită, și au o rată a mortalității destul de ridicată. Adică între 40 și 75%. Nu e cazul, după cum spuneam, la varianta Langya. Una peste alta, virusul nu prezintă un pericol iminent. Dar, pentru orice eventualitate, evitați să mâncați pârși, chiar dacă vi se oferă. De fapt, evitați orice contact cu ei ca să fiți siguri! E mai bine așa până se află ce și cum.
  • Femeile vegetariene au cam pus-o . Acum, dacă tot ne-am apucat de-o treabă cu știri medicale, ce rost are să schimbăm registrul? Mergem până la capăt cu din astea. Ne pare și puțin rău căci, uite, aveam o știre tare de tot, despre cum să izolezi polimerii de mangan pentru a separa izomerii de xilen, adică fix rezolvarea unei dileme de o viață pentru cei mai mulți dintre voi. Asta e, trebuie să ne mai și sacrificăm. Nu pot merge toate numai după cum vrem noi. Așa că rămânem la tipe vegetariene. După cum spuneam, au cam pus-o, în sensul că e de rău pentru ele. Asta ne-o relatează niște cercetători britanici într-un studiu apărut recent în BioMed Central Medicine. Și, justifică ei această afirmație prin faptul că o dietă vegetariană poate avea și efecte nefaste. Lipsite de aportul de nutrienți, proteine și calciu care se găsesc în cantități mult mai mari în produsele animale, femeile riscă să dea în altele. De ce doar femeile și nu și bărbații? Nu se spune. Probabil că ele au fost subiecți mai simpatici la teste. Contează mai puțin asta. Important este că ele au o șansă cu 33% mai mare să facă fractură de bazin decât omnivorele. Cum ar veni, arată cum își doresc, dar și când pică, acolo rămân. Acum, ce e drept e drept, un regim vegetarian reduce riscul de diabet, de infarct, de cancer sau alte boli grave. Nu neagă nimeni asta. Nu o neagă nici măcar autorii studiului, care omit însă să ne spună ce să mâncăm. De asta, cum nici noi nu știm, zicem că e bine să fii temperat și să nu pici în extreme. Pentru sfaturi mai detaliate, întrebați și voi un nutriționist. Aici doar discutăm știri, nu ne-ați câștigat la belciuge.