​​Scandalul OZN-urilor de pe cerul Ucrainei ● MeToo în spațiu, sau cum previne NASA hărțuirea sexuală ● Seceta ne lasă fără lapte, cafea și bere

oznFoto: Ig0rzh | Dreamstime.com

Scandalul OZN-urilor de pe cerul Ucrainei

Pe data de 15 octombrie anul curent, adică acum două zile, un grup de astronomi ucraineni de la Observatorul Astronomic al Academiei Naționale de Științe a publicat un studiu în care se afirmă că au fost observate numeroase obiecte zburătoare neidentificate pe cerul Ucrainei.

Din așa zisul studiu reiese că obiectele cu pricina au fost observate cu predilecție asupra Kiev-ului și a localităților din împrejurimi, dar și că nu pot fi asociate cu niciun fenomen natural cunoscut. Mai mult, unele dintre aceste OZN-uri par să atingă viteze și de 53.000 de km/oră, dublu față de o rachetă balistică.

Minunea se pare că nu a durat decât două zile. Între timp, studiul a fost analizat și de alți specialiști de la Academia de Științe din Ucraina, iar oamenii au concluzionat că studiul este atât de prost realizat încât au cerut ca numele academiei să nu mai fie asociat cu el. Între timp, guvernul și agenția oficială de știri din Ucraina au infirmat și ele concluziile studiului.

Pe fir au intrat și astronomii de la Harvard, care au ajuns la aceeași concluzie cu omologii lor ucraineni. Nici vorbă de OZN-uri. Mai degrabă, afirmă Avi Leob, unul dintre astrofizicienii americani, studiul este plin de erori, de date incomplete și observații făcute în pripă. Astfel, ceea ce au văzut ei poate fi absolut orice, de la insecte la proiectile. Oricum, la câte obiecte zboară acum pe deasupra Ucrainei, e greu să le identifici pe toate. Din punctul ăsta de vedere, să zici că au și astronomii ăia ucraineni o scuză.

MeToo în spațiu, sau cum previne NASA hărțuirea sexuală

NASA are planuri mari în viitorul apropiat. Spre exemplu, plănuiește să trimită pe lună prima femeie și prima persoană de culoare până la finele anului 2025. Un alt proiect este să trimită un cuplu, timp de un și jumătate, pe planeta Marte, după 2030.

Se pare că nu au omis însă un aspect, afirmă The Conversation. Mai exact, problema hărțuirii sexuale în spațiu. Nu prea a fost cazul până acum, dar e bine să iei în calcul toate variabilele. Spre exemplu, în anul 1999, o cercetătoare de origine canadiană, Judith Lapierre, l-a acuzat de hărțuire pe un comandant rus, în timpul unui program care simula conviețuirea în izolare pe Marte. Rusul a pretins că era vorba doar de un experiment științific, canadianca a susținut că pe ea nu o anunțase nimeni ce urma. Până la urmă, totul a fost pus pe seama diferențelor culturale.

Un alt caz, negat însă de NASA, o avut-o în prim plan pe astronauta Serena Chancellor în anul 2018. Oficiali ai Agenției Spațiale Ruse au acuzat-o pe Serena că ar fi perforat intenționat modulul spațial atașat Stației Spațiale Internaționale, pentru a fi adusă mai repede acasă, după un scandal cu un cosmonaut rus. După cum spuneam, NASA a clasat cazul în lipsă de probe. Rușii, în schimb, au lansat mai multe acuze la adresa ei.

Ca să evite și alte situații de acest gen, NASA și compania SpaceX au anunțat că vor demara programe prin care să asigure viitorilor cosmonauți nu doar consiliere în prealabil, ci și programe prin care să ofere protecție potențialelor victime.

Astfel, în cadrul acestor două agenții, urmează să fie înființate departamente speciale în care să activeze sexologi, psihologi specializați pe astfel de probleme, consilieri șamd. O abordare a explorării spațiale la care, iată, mulți nu se gândiseră până acum.

Seceta ne lasă fără lapte, cafea și bere

Tot mai multe ferme de vaci de pe teritoriul Europei au fost închise din cauza imposibilității fermierilor de a oferi apa necesară. Un singur animal are nevoie de circa 100 de litri de apă pe zi, iar seceta prelungită i-a pus pe fermieri în situația ingrată de a închide fermele și de a renunța la animale.

Spania, spre exemplu, una dintre țările cele mai afectate de secetă, a fost nevoită să importe lapte din alte țări europene. O situație care riscă să se generalizeze pe fondul încălzirii globale. Cazuri similare s-au regăsit și în America de Sud, respectiv în Brazilia și Argentina, țări cu o bogată tradiție în creșterea vitelor. Într-o atare situație, tot mai multe țări vor fi nevoite să importe lapte cu costuri mari din SUA și China.

Pe de altă parte, autoritățile mexicane au fost nevoite să sisteze producția de bere în nordul țării, pe fondul secetei care afectează această zonă. Iar acesta nu este decât vârful aisbergului, căci numeroase țări au semnalat probleme similare.

Nici producătorii de cafea nu au vești mai bune. Producția de cafea a Braziliei a scăzut cu aproape 33% doar anul trecut, pe fondul secetei. Se estimează că o creștere cu 2-3 grade Celsius a temperaturilor globale va avea efecte dramatice asupra culturilor de cafea din Peru, Etiopia, Honduras, Columbia, Nicaragua, Venezuela și Brazilia, țări care oferă peste 80% din producția globală de cafea. Cum s-ar zice, vin vremuri deloc plăcute.

Sursa foto: Dreamstime.com