​Să tot amâni lucruri e semn că poți avea probleme serioase de sănătate ● Un mormânt egiptean cel puțin atipic a fost excavat la Aswan ● Un meteorit marțian descoperit în Maroc abundă în compuși organici

leneFoto: Oleksiy Boyko / Alamy / Alamy / Profimedia

Să tot amâni lucruri e semn că poți avea probleme serioase de sănătate

Să nu lași pe mâine ce poți face azi se pare că nu e doar un proverb înțelep, ci și un indicator serios că ai putea avea probleme de sănătate destul de serioase. Asta ne-o spun niște cercetători de la Universitatea Sophiahemmet din Stockholm într-un studiu pe care l-au publicat în revista JAMA Network Open.

Pe scurt, oamenii au cerut mai multor studenți de la universități suedeze (3.525 de studenți) să completeze niște formulare la fiecare trei luni ale anului. La final, oamenii au analizat persoanele care au amânat cel mai mult trimiterea formularelor.

Le-a ieșit că există o legătură strânsă între amânarea sarcinilor și niveluri ridicate de depresie, anxietate, stres șamd. Cu cât se amânau mai mult formularele respective, cu atât mai grave erau simptomele. De asemenea, au fost înregistrate și cazuri de dureri fizice în zona brațelor și a umerilor, dereglări de somn și altele asemenea.

Ce nu au reușit să își dea seama cercetătorii este dacă tocmai amânarea lucrurilor este cauza simptomelor amintite, sau dacă tocmai problemele de sănătate au dus la amânări. Cert este că există o legătură strânsă între unele și altele.

Specialiștii suedezi spun că nu au încă un test în lucru care să dovedească faptul că a îndeplini lucrurile la timp poate duce la o viață mai sănătoasă. Dar, la urma urmei, nici nu aveți nimic de pierdut dacă vă apucați să vă rezolvați problemele, în loc să le amânați pe... altă dată. Știință și precizie!

Un mormânt egiptean cel puțin atipic a fost excavat la Aswan

Nu o să vă spunem acum, cum fac mulți, că arheologii au fost șocați de descoperire. Nu se șochează arheologii așa ușor, fiți pe pace! În fond, în meseria lor, șansele să dea peste mortăciuni sunt uriașe. Dacă erau așa slabi de inimă, se apucau de altă meserie. Dar, că aici voiam să ajungem, ăstora de care vorbim azi le-a cam sărit inima din piept când au văzut ce iese la lumină dintr-un mormânt antic exacvat pe malul vestic la Nilului, la Aswan.

Mai exact, este vorba despre 10 crocodili de dimensiuni considerabile, un unicat până în prezent. E adevărat și faptul că mumiile de animale nu sunt o raritate, nici măcar cele de crocodil. De-a lungul timpului, numai mumii de crocodil au fost descoperite peste 300. Doar că, așa cum spuneam, de data asta e ceva diferit.

În peste 90% din cazurile de mumificări de crocodili, era vorba de pui și, foarte rar, de exemplare adulte. Apoi, procesul de mumificare era unul similar cu cel de la oameni. Animalul era eviscerat, introdus într-o substanță specială pe bază de sare, era umplut cu rășină și înfășurat de bandaje de lână.

Nu e cazul actualei descoperiri. Aici, în primul rând, este vorba de exemplare masive de crocodili. Cel mai mic are 1,8 metri lungime, iar cel mai mare se apropie de patru metri. Mumificarea a fost și ea una atipică. Se pare că animalele au fost lăsate în nisipul deșertului, pentru ca mumificarea să se facă pe cale naturală. Iar ceea ce e cel mai bizar, nu există urme care să arate nici uciderea lor, nici măcar capturarea.

În mod normal, urmele frânghiilor cu care ar fi fost legate asemenea exemplare masive ar fi trebuit să rămână impregnate pe țesut. Nu e cazul. Spun specialiștii că, posibil, animalele să fi fost înecate, sufocate sau, cumva, aduse la mal și lăsate să moară la soare. Oricum, motivele pentru o asemenea mumificare atipică rămân un mister. Cât despre prezența crocodililor uriași acolo, posibil ca asta să fie legată de cultul zeului Sobek, că altă exlicație mai bună oricum nu există pe moment.

Un meteorit marțian descoperit în Maroc abundă în compuși organici

Un meteorit care s-a prăbușit în Maroc la 28 iulie 2011 a oferit niște detalii mai mult decât interesante specialiștilor care l-au analizat. Astfel, în studiul publicat recent în revista Science Advances, cercetătorii amintiți au anunțat descoperirea a cel puțin cinci compuși organici diferiți.

Spre exemplu, oamenii de știință au identificat molecule de carbon, de oxigen, azot, sulf și altele, toate astea regăsindu-se în formele de viață de pe Terra. Nu vă entuziasmați prea tare, ele pot apărea și în forme non-biologice! Deci nu putem spune că am descoperit urmele vieții marțiene. Interesant este însă că meteoritul conține și cantități mari de magneziu, ceea ce e o premieră pe meteoriții care provin de pe Marte. Spun specialiștii că el s-ar fi format la o presiune foarte mare, adânc în scoarța Planetei Roșii, ceea ce nu ne dă speranțe foarte mari cu privire la viața de acolo dar, în schimb, ne poate da indicii despre ce e în interiorul planetei.

Cum spuneau cercetătorii, nu avem încă dovada vieții marțiene, dar ne apropiem cu pași repezi de a afla dacă ea a existat vreodată sau nu.

Pentru mai multe informații din lumea științei ne găsiți și pe noua noastră pagină de Facebook HotNews.ro Science. Suntem la doar un click distanță.

Sursa foto: profimediaimages.ro