Cercetătorii chinezi au prezentat recent dovezi care arată că un consum de alimente şi ingrediente bogate în seleniu ar putea să îmbunătăţească starea de sănătate a persoanelor bolnave de Alzheimer, relatează agenția Xinhua, citată de Agerpres.

Alimente bogate in seleniuFoto: Yuliya Furman / Alamy / Profimedia Images

Un nou studiu realizat de Institutul de Microbiologie din cadrul Academiei de Ştiinţe din Guangdong și publicat în revista „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” afirmă că alimentele cu un conţinut mare de seleniu pot inhiba inflamaţia şi stresul oxidativ, arătând astfel potenţialul unei noi strategii alimentare pentru pacienţii cu Alzheimer.

Alzheimer este o boală neurologică caracterizată prin pierderea memoriei şi scăderea capacităţii de învăţare, care poate afecta capacitatea unui individ de a efectua activităţi zilnice şi poate înrăutăţi calitatea vieţii. Există un interes tot mai mare pentru alimentele bogate în seleniu în studiul Alzheimer.

O echipă formată din cercetători de la Institutul de Microbiologie din cadrul Academiei de Ştiinţe din Guangdong şi din alte instituţii a propus un potenţial mecanism de intervenţie cu alimente bogate în seleniu pentru ameliorarea stării de sănătate a persoanelor afectate de această boală.

Ingredientele bogate în seleniu sunt omniprezente în numeroase plante şi microorganisme, precum cruciferele, drojdia şi ciupercile.

Nou medicament pentru tratarea Alzheimer, autorizat în SUA

Studiul publicat de cercetătorii chinezi vine după ce în luna ianuarie autoritățile sanitare din Statele Unite au autorizat un nou medicament pentru Alzheimer, menit să reducă declinul cognitiv la pacienții care suferă de această boală neurodegenerativă.

Noul tratament, lecanemab, care va fi comercializat sub numele de Leqembi, este acum recomandat de Agenția Americană pentru Medicamente (FDA) pentru pacienții care nu au ajuns încă într-un stadiu foarte avansat al bolii.

Medicamentul este destinat pacienților cu tulburări cognitive ușoare sau cu demență Alzheimer precoce, o populație despre care medicii cred că reprezintă un segment mic din cei aproximativ 6 milioane de americani care trăiesc în prezent cu această boală care implică pierderea memoriei.

Acest studiu a constatat că Leqembi, care este administrat prin perfuzie, a încetinit rata declinului cognitiv la pacienții cu Alzheimer precoce cu 27%, comparativ cu un placebo. Dar studiul a scos la iveală și efecte adverse grave: unii dintre pacienții tratați au suferit de hemoragii cerebrale.

În plus, cel puțin o persoană care a primit tratamentul a murit și aproape 13% dintre pacienții tratați cu Leqembi în cadrul studiului au prezentat edem cerebral.