​Ce-o să mai mâncăm dacă vine asteroidul? ● Toaletele inteligente vor deveni realitate ● China va antrena taikonauți și din alte țări

asteroid (2)Foto: MARK GARLICK / Sciencephoto / Profimedia

Ce-o să mai mâncăm dacă vine asteroidul?

Dinozaurii, după cum se știe, au dispărut acum circa 66 de milioane de ani în urma efectelor impactului Terrei cu un asteroid gigantic. Nu toți au murit însă la momentul respectiv. Cei mai mulți și-au găsit sfârșitul ulterior, pe măsură ce ecosistemele au căzut unul după altul, ca urmare a blocării luminii Soarelui de către praful eliberat în atmosferă.

Practic, fără lumină solară nu a mai existat fotosinteză. Fără fotosinteză, plantele au fost primele care au dispărut. Fără sursa de hrană, erbivorele le-au urmat în scurt timp, urmate de carnivore. Pe scurt, ăsta a fost procesul. Acum, un jurnalist de știință american, Brian Walsh pe numele său, și-a pus problema repetării unui astfel de scenariu catastrofal în timpurile noastre.

În principiu, nu toți oamenii ar dispărea brusc, așa cum nici dinozaurii nu au făcut-o. Dar nici nu prea vor avea ce să mai mănânce. Pentru cei suficient de norocoși ca să scape de efectele imediate ale impactului cu un asteroid există însă soluții pentru a trece de aceste neajunsuri. Dacă v-ați făcut planuri să fiți printre supraviețuitori, iată care sunt ele.

Datele arheologice ne arată că, deși plantele au fost puternic afectate, ciupercile au prosperat în același interval de timp. Ele nu au nevoie de lumină, deci nu au nevoie de fotosinteză, și se pot dezvolta pe lemnul aflat chiar și într-o puternică stare de degradare. Dacă nu veți avea lemn la dispoziție, funcționează la fel de bine și frunzele copacilor. Cu puțină voință și organizare, aveți șanse să treceți de apocalipsă.

O sursă de proteine ar fi și insectele pe care le-ați putea crește folosind aceleași resurse ca în cazul ciupercilor. Având în vedere tendințele actuale, aveți timp să vă obișnuiți cu ele până atunci. Nu în ultimul rând, ne spune jurnalistul american, dacă vă ține stomacul, puteți crește rozătoare. Nici ele nu au nevoie de lumină, se înmulțesc rapid și nu necesită foarte multă hrană.

După cum vedeți, soluții există, important este să aveți spirit de luptător, în stilul lui Robinson Crusoe. Ah, aceleași soluții le puteți aplica și în cazul unui supervulcan. Efectele sunt cam aceleași ca în cazul impactului cu un asteroid. Fiți tari și o să fie bine!

Toaletele inteligente vor deveni realitate

Acum, că ați mâncat, să vedem cum stați și cu sănătatea. Astăzi, dacă vreți să aflați ce anume vă supără organismul, trebuie să mergeți la un medic. Cât de curând însă, nu va mai fi nevoie de programări peste luni de zile, așteptări și, eventual, șpagă, ci veți afla direct de acasă ce afecțiuni aveți. Asta prin intermediul toaletelor inteligente, după cum se arată într-un studiu publicat în revista Science Translational Medicine.

Prototipul a fost deja creat la Universitatea Stanford din California și este testat chiar în acest moment. Creatorul toaletei inteligente, profesorul Seung-min Park, susține în studiul amintit că dispozitivul său poate extrage informații vitale din... ceea ce face el acolo. Pe baza informațiilor acumulate, toaleta poate identifica un număr mare de afecțiuni. În acest fel, scăpați și de impedimentul de a duce probe la laborator.

Dacă țineți neapărat, toaleta va înregistra ori de câte ori o folosiți, și va nota de câte ori ați făcut pișu sau numărul doi, apoi vă va oferi un raport complet la fiecare 87 de zile. Peste toate, Seung-min Park visează însă la o lume în care toaletele inteligente vor fi inclusiv publice. Astfel, susține omul de știință american, ar putea fi depistate imediat posibilele focare ale unor epidemii.

Odată depistate, astfel de focare ar fi izolate, bolnavii identificați, iar pericolul ar fi strivit din fașă. Ei, nu ar fi asta o lume mult mai bună și mai sigură?

China va antrena taikonauți și din alte țări

Cât de curând, China va demara un program prin care să antreneze taikonauți din mai multe țări, persoane care își vor aduce aportul la succesul ambițiilor spațiale ale Chinei, au declarat recent autoritățile de la Beijing. Mai exact, China va răspunde cerințelor venite din partea mai multor state ale lumii de a colabora în viitoare misiuni spațiale.

Toți candidații vor trece printr-un riguros proces de selecție înainte de a ajunge în China și de a începe antrenamentele. Aceștia vor fi instruiți cum să lucreze pe navele spațiale Shenzhou, dar și cum să trăiască la bordul stației spațiale. Nu s-a specificat dacă toți cei selectați vor fi nevoiți să învețe limba chineză, deși oficialitățile chineze își doresc ca limba lor să fie cea oficială la bordul stației Tiangong.

E clar că dintre viitorii taikonauți nu vor face parte cetățeni americani. În caz că nu știați, e interzisă prin lege în SUA (Amendamentul Wolf) colaborarea cu Beijingul în programul spațial. În fapt, China și-a construit propria stație spațială tocmai pentru că a fost exclusă de la misiuni pe Stația Spațială Internațională (SSI), la inițiativa americanilor.

Deocamdată, nici directorul general al Agenției Spațiale Europene, Josef Aschbacher, nu a dat prea multe indicii despre o viitoare colaborare cu China, susținând că SSI este actuala prioritate. Cât va dura asta, nu se știe clar, dar se preconizează că SSI va fi scoasă din uz la finele acestui deceniu. În această situație, cu Tiangong rămânând singura stație spațială, foarte posibil ca discuțiile să capete accente ceva mai puțin încordate.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro