​Primul echipaj uman de pe Marte ar putea fi format numai din femei Administrația Federală a Aviației dată în judecată pentru că a permis lansarea Starship Pe Marte mai exista apă acum circa 400.000 de ani

astronaută pe MarteFoto: VICTOR HABBICK VISIONS / Sciencephoto / Profimedia

Primul echipaj uman de pe Marte ar putea fi format numai din femei

Femeile ar reprezenta o variantă mult mai bună pentru un prim zbor cu echipaj uman pe Marte, susțin mai mulți cercetători din cadrul Agenției Spațiale Europene, într-un studiu publicat în revista Scientific Reports.

Conform specialiștilor în cauză, propunerea de a trimite numai femei nu are nimic de a face cu discriminarea sau cu vreo încercare de a repara cine știe ce discriminări din trecut. Pur și simplu, e vorba de economie și eficiență.

Studiul arată că femeile, fiind mai mititele, necesită cu 26% mai puține calorii, 29% mai puțin oxigen și 18% mai puțină apă decât bărbații. Iar asta se traduce prin mai puține resurse necesare, dar și un spațiu mai mare pe naveta care le purta pe Planeta Roșie. Spațiu care va putea fi umplut cu aparatură necesară studiilor științifice.

Mai exact, pentru o misiune de 1.080 de zile, un echipaj format numai din femei ar avea nevoie de o cantitate de hrană cu 1.695 de kilograme mai redusă decât în cazul unui echipaj masculin. Apoi, susțin autorii studiului, femeile sunt mai puțin conflictuale, sunt mai cooperante, și nu țin atât de mult la ierarhie și la structuri sociale.

Așa zic autorii, că e mult mai bine să închizi un grup de femei într-un spațiu redus, pentru 2-3 ani, decât unul de bărbați. Presupusa misiune cu echipaj uman ar trebui să aibă loc, cel mai devreme, prin 2029, dar slabe șanse să o vedem așa repede. Mai degrabă, după 2040. Până atunci, se va decide și dacă vom trimite doar femei pe Marte, doar vârstnici (cum se mai discuta la un moment dat), cupluri căsătorite sau doar bărbați.

Administrația Federală a Aviației dată în judecată pentru că a permis lansarea Starship

Mai multe grupări ecologiste din SUA au dat în judecată Administrația Federală a Aviației (FAA), organismul guvernamental care a eliberat licența de zbor pentru racheta Starship, proiectată în cadrul companiei SpaceX, deținută de Elon Musk.

Acuzațiile vin la doar 11 zile după ce zborul de test s-a soldat nu doar cu distrugerea rampei de lansare, ci și cu un incendiu de vegetație care s-a întins pe circa 1,4 hectare. Mai mult decât atât, bucățile de beton, metal contorsionat și alte reziduuri rezultate în urma lansării rachetei, au ajuns la aproximativ 10,5 kilometri distanță de locul lansării, punând în pericol nu doar oamenii, ci și viețuitoarele din Parcul Național Boca Chica și Rezervația Naturală Rio Grande Valley.

Organizațiile care au intentat proces FAA susțin că incidentul din 20 aprilie este doar ultimul dintr-o serie de alte nouă explozii înregistrate la baza de la Boca Chica. Și toate s-au petrecut în apropierea rezervațiilor naturale, susțin contestatarii.

Astfel, se arată în documentul de 31 de pagini prezentat judecătorilor, FAA a încălcat legile federale oferind licența de zbor fără a avea la dispoziție studiile cu privire la impactul pe care îl putea avea lansarea Starship asupra mediului.

Prin același document se cere revocarea licenței FAA și redactarea studiilor menționate. SpaceX a refuzat realizarea unor atare studii, susținând că asta a dura ani de zile. În schimb, Elon Musk a dat asigurări că va moderniza rampa de lansare distrusă și că va instala întărituri de oțel și un sistem de răcire, pentru ca accidente precum cel din 20 aprilie să nu se mai repete. FAA a refuzat deocamdată să dea vreo declarație pe această temă.

Pe Marte mai exista apă acum circa 400.000 de ani

Înainte de a fi închis definitiv, după ce praful a acoperit panourile solare care îl alimentau cu energie, roverul marțian Zhurong a făcut o ultimă descoperire de excepție, anunță cercetătorii de la Academia de Științe din Beijing într-un articol din revista Science Advances.

Mai exact, roverul a fotografiat dune de nisip acoperite de crăpături care s-au format în urma topirii zăpezii acum circa 400.000 de ani, poate până la 1.4 milioane de ani. Descoperirea este una surprinzătoare în contextul în care, da, știam deja de existența râurilor, oceanelor și lacurilor marțiene, cu mențiunea că toate făceau parte din peisajul marțian de acum cel puțin 3 miliarde de ani.

Ce este și mai interesant este că locul în care roverul Zhurong a făcut observațiile este departe de polul nord marțian, acolo unde există încă apă sub formă de gheață. Practic, avem dovada că apa a existat până acum relativ recent și la latitudini joase.

Pasul următor, susțin cercetătorii chinezi, ar fi să explorăm și alte locuri similare de pe Marte, ba să și cautăm urme de bacterii, poate chiar de plante, care trăiesc într-un mediu acvatic sărat. Ei, asta chiar ar fi o descoperire!

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro