Oamenii de știință au inventat un nou tip de piele electronică care poate „comunica direct cu creierul", permițând celor cu membre amputate să simtă un simț tactil asemănător celui uman prin intermediul protezelor. Acest nou tip de piele digitală „E-skin”, inventată de oamenii de știință reușește să ofere senzații plăcute și dureroase creierului prin intermediul senzorilor de temperatură, presiune și tensiune.

Piele digitala e-skinFoto: Jiancheng Lai and Weichen Wang of Bao Research Group at Stanford University

Pielea artificială revoluționară este dotată cu senzori de temperatură, presiune și tensiune, care sunt convertiți în semnale electrice - asemănător cu modul în care impulsurile nervoase comunică cu creierul, relatează publicația britanică Independent.

Circuitul electronic care este portabil, denumit e-skin monolitic, a fost dezvoltat de o echipă de la Universitatea Stanford, care și-a detaliat descoperirea într-un studiu publicat în revista Science.

Zhenan Bao, de la Universitatea Stanford, care a fost unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat pentru The Independent că tehnologia de ultimă generație ar putea fi folosită și pentru a simți obiecte și senzații în timp ce se controlează de la distanță un membru robotic.

„Lucrăm de ceva timp la o piele electronică monolitică”, a declarat profesorul Bao.

„Obstacolul nu a fost atât de mult găsirea unor mecanisme care să imite abilitățile senzoriale remarcabile ale atingerii umane, ci combinarea lor împreună folosind doar materiale asemănătoare pielii”, a mai spus Bao.

Pielea digitală - e-skin - subțire cât o coală de hârtie, capabilă să imite pielea umană

Weichen Wang, doctorand în laboratorul lui Bao, a adăugat: „O mare parte din această provocare s-a redus la progresul materialelor electronice asemănătoare pielii, astfel încât acestea să poată fi încorporate în circuite integrate cu o complexitate suficientă pentru a genera impulsuri asemănătoare nervilor și cu o tensiune de funcționare suficient de scăzută pentru a putea fi utilizate în siguranță pe corpul uman”.

Prototipul e-skin, care are grosimea unei coli de hârtie, este primul care combină toate caracteristicile electrice și mecanice dorite ale pielii umane într-o formă moale și durabilă.

Echipa intenționează acum să crească scalabilitatea tehnologiei și să dezvolte un cip implantabil care să permită comunicarea fără fir prin intermediul nervilor periferici ai corpului.

Alte cercetări recente privind pielea electronică s-au concentrat asupra roboticii, cu scopul de a oferi roboților feedback senzorial și autocunoaștere fizică.

O echipă de la Universitatea din Edinburgh a prezentat la începutul acestui an un dispozitiv care oferă simțuri perceptive „similare celor ale oamenilor și animalelor”, relatează Independent.

Un studiu separat realizat în 2023 de inginerii de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) a prezentat un alt tip de piele artificială capabilă să detecteze substanțele chimice toxice, ceea ce ar putea permite roboților să detecteze orice, de la poluarea din râuri până la agenți nervoși și pericole biologice.