​Transformarea spectaculoasă a apei dintr-o porţiune a celebrului Canal Grande din Veneţia, care a devenit verde fluorescent, a fost cauzată de prezenţa fluoresceinei, o substanţă non-toxică şi care este utilizată în general pentru testarea apelor uzate, au anunţat luni autorităţile italiene locale, citate de AFP și Agerpres.

Gondolieri pe apa verde din VenetiaFoto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Analizele au dezvăluit „prezenţa fluoresceinei în eşantioanele prelevate”, a precizat într-un comunicat Agenţia regională pentru protecţia mediului din Veneţia (Arpav).

Rezultatele de laborator „nu au demonstrat prezenţa unor elemente toxice în eşantioanele analizate”, a adăugat agenţia italiană, fără să precizeze însă originea prezenţei acestei substanţe în Canal Grande.

Fluoresceina este adeseori utilizată pentru a urmări traseul unor reţele de canalizare necunoscute sau pentru a identifica inversiuni produse în reţelele de ape uzate şi pluviale.

Schimbarea culorii apei din Canal Grande a fost semnalată de mai mulţi locuitori din Veneţia şi a suscitat numeroase întrebări.

Italia a suspectat că ecologiștii de mediu ar fi responsabili de înverzirea apei din celebrul canal al Veneției

Potrivit cotidianului local La Nuova Venezia, Poliţia italiană ar fi încercat să afle dacă anumiţi activişti pentru climă s-ar fi putut afla la originea fenomenului în contextul în care acesta a avut loc după o serie de episoade recente din Italia, în care grupurile ecologiste au colorat monumente, inclusiv folosind cărbune vegetal pentru a înnegri apele fântânii Trevi din Roma, într-un protest împotriva combustibililor fosili.

Cu toate acestea, spre deosebire de cazurile anterioare, niciun grup de activiști nu s-a prezentat pentru a-și revendica responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat la Veneția.

Săptămâna trecută poliția germană a efectuat razii în toată țara la sediile și locuințele membrilor ONG-ului ecologist „Ultima generație”, cunoscut pentru organizarea unor proteste la muzee faimoase pentru a vandaliza opere de artă celebre sau blocarea circulației în Berlin. Procuratura din München a inițiat perchezițiile, o serie de suspecți fiind acuzați că au înființat și susțin o organizație infracțională.

Situația sesizată zilele trecute în Veneția nu a fost primul incident în cadrul căruia apa din Canal Grande a devenit verde.

În 1968, artistul argentinian Nicolas Garcia Uriburi a modificat culoarea apei din principalul canal veneţian cu ajutorul unui colorant fluorescent în timpul celei de-a 34-a ediţii a Bienalei de la Veneţia în cadrul unei acţiuni de sensibilizare a publicului faţă de chestiunea ecologiei.