Michel Talagrand a câștigat premiul Abel 2024, numit uneori premiul Nobel pentru matematică, pentru munca sa de cercetare a teoriei probabilităților și a sistemelor aleatorii

Michel TalagrandFoto: Peter BADGE / AFP / Profimedia

Vestea a venit ca o surpriză pentru Talagrand, care a aflat despre premiu printr-un apel pe Zoom. „Creierul meu s-a oprit complet timp de cinci secunde. A fost o experiență uimitoare. Nu m-aș fi putut aștepta niciodată la așa ceva.”, scrie New Scientist.

Talagrand, care lucrează la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică (CNRS), și-a petrecut o mare parte a carierei sale de patru decenii caracterizând extremele sistemelor aleatorii. Aceste probleme sunt comune în lumea reală – de exemplu, un constructor de poduri ar putea avea nevoie să cunoască puterea maximă a vântului la care se poate aștepta de la geografia locului.

Astfel de sisteme aleatoare pot fi adesea extrem de complexe și conțin multe variabile, dar metodele lui Talagrand convertesc aceste sisteme în probleme geometrice, din care se pot extrage valori utile. „Este un maestru în obținerea de estimări precise și știe exact ce să adauge sau să scoată pentru a obține estimări precise”, spune Helge Holden, președintele Comitetului de premiere Abel.

Talagrand a dezvoltat, de asemenea, instrumente matematice și ecuații pentru sisteme care, deși aleatoare, prezintă o oarecare predictibilitate. Ecuațiile sale, cunoscute sub numele de inegalități Talagrand, pot fi folosite în situații complexe cum ar fi puzzle-uri algoritmice celebre- cazul problemei vânzătorului ambulant (N.red. Problema vânzătorului ambulant pune următoarea întrebare: „Dată fiind o listă de orașe și distanțele între fiecare două orașe, care este cel mai scurt traseu posibil care vizitează fiecare oraș o singură dată și se întoarce la orașul de origine?”)

Inspirat de propria sa muncă, Talagrand spune că își vede propria carieră ca pe un proces aleatoriu. „Este absolut înfricoșător dacă mă uit la viața mea din urmă și la lucrurile importante care s-au întâmplat. Acestea au fost determinate de influențe minore aleatorii și nu există niciun fel de organizare sau strategie”, spune el.

Pentru Talagrand, una dintre cheile succesului său a fost perseverența. „Nu sunt capabil să învăț matematica ușor, trebuie să muncesc. Durează foarte mult timp și am o memorie groaznică- uit lucruri pur și simplu. Așa că încerc să lucrez, în ciuda acestor handicapuri, ca să înțeleg foarte bine lucrurile simple.”