HotScience

Schimbarile climatice si migratia pestilor

de Adrian Stanica     HotNews.ro
Duminică, 1 martie 2009, 11:14 Science - Stiintele vietii
Schimbarea temperaturii apei marii si a curentilor oceanici va impinge mii de specii de pesti sa migreze spre poli. Iata rezultatele unui studiu prezentat in luna abia incheiata, care mai atrage atentia ca efectele acestei migratii prognozate pentru urmatoarele decenii ar putea fi dramatice si asupra oamenilor.  

Studiul, publicat in revista Fish and Fisheries si prezentat la intalnirea anuala a Asociatiei Americane pentru Avansul Stiintei care a avut loc la Chicago, are drept autori un grup international de biologi marini, coordonati de catre specialisti de la Universitatea East Anglia din Marea Britanie.
In ce a constat insa acest studiu?

Biologii marini au introdus intr-un model computerizat informatii privind caracteristicile (dar si cantitatile pescuite) a mai bine de o mie de specii de interes comercial. Modelul a incercat sa coreleze modul in care se vor modifica parametrii curentilor oceanici (temperature, directii si viteze de curgere) si directiile de migrare a acestor pesti. Rezultatul arata ca mii de specii ar urma sa migreze spre poli, ceea ce va afecta puternic populatiile de pescari din zonele calde. Iar aceste populatii de pescari traiesc de regula in tari cu nivel de trai foarte redus, in care multe persoane se bazeaza pe produsele de pe piata locala (cum e si pestele).

Pe tema acestui studiu am stat de vorba cu profesorul Dan Manoleli, de la Catedra de Ecologie sistemica si managementul capitalului natural, Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti.

   Captura de peste in ocean
   Foto: AP
R. Care sunt efectele schimbarilor climei asupra oceanului planetar?
DM. Schimbarea climei inseamna in principal incalzirea accentuata a planetei, datorita exacerbarii fenomenului de sera (un alt efect major fiind inmultirea evenimentelor extreme). Intr-o sera, geamul impiedica parasirea serei de catre radiatiile infrarosii odata patrunse in sera, pastrand caldura la suprafata solului din sera.

Rolul geamului serei il joaca in atmosfera unele gaze ca metanul sau CO2, care reflecta spre Pamant radiatiile infrarosii venite de la Soare. Excesul de gaze cu efect de sera de sorginte antropica este inegal distribuit pe suprafata globului.

Ca atare, si incalzirea uscatului si a apelor urmeaza aproape acelasi model, iar masele de aer (vanturile) ca si cele marine (curentii oceanici) vor urma trasee modificate fata de cele determinate de rotatia Pamântului si ceilalti factori naturali, dirijate fiind de diferentele de temperatura si de densitate.

Ca principiu general, apele mai calde si mai sarate (mai „grele”) se indreapta, de regula spre poli, unde se scufunda sub apele reci si mai dulci (mai „usoare”) care se deplaseaza spre Ecuator.

R. Modificarile climatice ar influenta modificarile suferite de catre ecosistemele marine actuale  - mai ales de catre populatiile de pesti. Care ar fi efectele unor asemenea modificari?
DM. Haideti intai sa vorbim un pic despre ecosisteme. Ecosistemele marine sunt entitati complexe, constituite din asociatii de plante si animale impreuna cu ansamblul lor de conditii ecologice care le determina existenta si reproducerea. Sa incepem cu organismele care stau la baza configurarii ecosistemelor. Adica, cu organismele fotosintetizante, numite astfel pentru ca ele isi “fabrica” substantele energetice si de rezerva din CO2 si apa cu ajutorul energiei solare.

Acestea sunt organismele vegetale si ele se dezvolta numai acolo unde poate ajunge lumina solara. Inmultirea acestora depinde de cantitatile de azotati si de fosfati disponibile. De ce? Pentru ca azotul si fosforul sunt principalii constituienti ai ADN-ului, principalul “actor” al diviziunii celulare. Si cele mai “infometate” de respectivii nutrienti sunt algele unicelulare. De unde provin nutrientii ?

Din apele mai reci si mai dulci si mai usoare, care aduc nutrientii din zonele unde au loc mineralizarile substantelor organice, fie prin urcari verticale (“up-welling”), ca pe coastele vestice ale Americii de Sud, fie din contracurentii oceanici mari care curg sub cei calzi. Si acum, de ce am insistat asupra acestui compartiment al ecosistemului marin? Pentru ca algele unicelulare constituie hrana principala a zooplanctonului marin “ierbivor”: larve de viermi si crustacee, mici crustacee si altele care, la rândul lor, sunt consumate de un zooplancton carnivor, de larve de pesti (alevini) si pesti mai mici si, in fine, acestia din urma, de pestii mai mari.  Fiecare din speciile ierbivore si carnivore amintite au inscrise genetic momentele maturarii sexuale si reproducerii; ele se declanseaza la o anumita temperatura.

Pescuitul - sursa majora de hrana
in zonele calde
Foto: AP
Putem, astfel, intelege ca temperatura si, in paralel, cresterea CO2, dublata de disponibilitatea de nutrienti, determina  dezvoltarea cu precadere a algelor unicelulare si a intregului lant de transfer de biomasa pâna la pestii mari. Cum curentii oceanici sunt vehicule ale conditiilor fizico-chimice si biologice mentionate mai inainte, incepem sa intuim legatura intre acestia si dinamica distributiei pestilor cu importanta comerciala.

Pe cale de consecinta, am putea inca intelege si mai bine “declansatorul” reproducerii mai timpurii sau mai intârziate, in habitatele de origine sau mai indepartate ale pestilor si al migratiei lor pe rutele lor impuse, in buna parte, de cele ale curentilor oceanici.

De pilda, codul (Gadus morrhua) se reproduce in apele de coasta mai temperate ale Atlanticului si reproducerea are loc mai timpuriu odata cu incalzirea apei, doar ca adultii prefera apele mai reci ale Atlanticului de Nord (intre 2 si 8 grade C) si migreaza spre nord saracind zonele traditionale de pescuit din preajma Marii Britanii.

Si mai este ceva. Incalzirea puternica a apelor de suprafata, determina pe termen scurt mortalitatea algelor, sporirea atacului bacteriilor aerobe asupra “cadavrelor” algelor si consumul mare de oxigen in detrimentul zooplanctonului (fenomen observabil adesea in Marea Baltica, de exemplu) care este obligat sa coboare mai adânc sau sa migreze spre apele cu temperatura mai scazuta si cu oxigen mai mult dizolvat in apa. Iar sursa de hrana este urmata de pesti.

R. In concluzie, de ce migreaza pestii spre poli?
DM. Incalzirea globala modifica temperaturile de suprafata, traseele si adâncimea curentilor si, pâna la urma, comportamentul speciilor componente ale ecosistemelor marine – intr-un cuvânt comportamentul hranei pestilor. Simplificând la maximum lucrurile, curentii transporta hrana si pestii o urmeaza.

Migrarea pestilor va afecta
activitatile traditionale
Foto: AP
R. Cum au ajuns autorii studiului la aceasta concluzie?
DM. Pentru a putea prognoza stocurile populatiilor de pesti, mai ales ale celor care fac obiectul pescuitului industrial, este nevoie de prelucrari informatice extrem de laborioase, dupa introducerea in baza de date a schimbarilor in directia si debitul curentilor, a masuratorilor de temperatura a apei si, in fine, a inregistrarilor datelor de pescuit in conformitate cu acordurile internationale in acest sens.

Evident, la toate acestea se adauga in baza de date si rezultatele cercetarilor legate de biologia nutritiei si reproducerii speciilor de pesti si ale celorlalte specii de care depind acestia din urma; sunt identificate tendintele conditiilor fizico-chimice si biologice care conditioneaza hranirea, reproducerea si dezvoltarea populatiilor de pesti si distributia acestora.

R. Cate stim de fapt despre viata din mari si oceane - si cat de precise sunt aceste modele ale caror rezultate sunt prezentate in multe articole publicate in reviste mai mult sau mai putin prestigioase?
DM. Exista mai multe programe internationale de studiere a marilor si oceanelor, cele mai multe fiind orientate pe masuratorile fizice, care par sa fie ceva mai putin costisitoare decât cele legate de functionarea ecosistemelor marine.

Avem astfel mai putine date de biologie a speciilor, si pentru ca ele sunt mai greu de monitorizat pe durata ciclului lor complet de viata. Pe de alta parte, datele de pescuit nu sunt suficient de relevante in ansamblul lor pentru a construi modele de tendinte privind evolutia stocurilor de pesti. Asa se face ca exista scenarii diferite sustinute de Institutii diferite si ca toate prognozele avansate ramân doar exercitii de ipoteze. Dealtfel, dupa cum am vazut sunt si foarte multe variabile care trebuie sa fie introduse in calcul…

Stirea originala, prezentata de catre BBC News poate fi accesata aici.

Site-ul revistei Fish and fisheries poate fi accesat aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4655 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  da (Duminică, 1 martie 2009, 11:27)

  mikaela82 [utilizator]

  dar se pare ca incalzirea globala nu prea intereseaza pe nimeni, dovada fiind numarul mic de vizitatori la acest articol.Pacat.Totul se reduce doar la bani si astfel uitam ca planeta noastra sufera.Ne-am batut si ne batem in continuare joc de ea.Ramane de vazut cat ne mai suporta....
  • +3 (7 voturi)    
   Comportament responsabil, nu propaganda (Duminică, 1 martie 2009, 12:57)

   Global Raining [anonim] i-a raspuns lui mikaela82

   Ce e cu adevarat important nu e sa "punem botul" la hamaila eco-terorista (e plin de fanatici gata sa raneasca sau sa ucida un om pentru a "salva" un animal stupid) si propaganda anti-capitalista ambalata in "teorii" de 2 lei despre "global warming".

   Ce conteaza si va conta e sa avem un comportament ecologic de "bun simt", sa fim atenti la hrana si bunurile noastre de consum.
   Specia umana conteaza mai mult decat oricare alta pe planeta, din pacate nu toti membrii ei sunt constienti de fragilitatea mediului in care traiesc.

   Sa cumparam doar ceea ce ne e cu adevarat necesar, sa alegem produse cat mai putin "incarcate" cu produse chimice sau toxice, sa preferam o hrana cat mai putin prelucrata industrial, sa triem mai atent ce aruncam la gunoi, sa folosim mai mult anumite bunuri "electro-casnice", sa ne comportam mai putin manelist in "mertzane" si "bemveuri", sa mai plantam cate un copac, o floare, o vitza de vie in gradina, etc.

   Daca am face doar cateva chestii simple in viata de zi cu zi, am modifica radical raportul de forte artificial-natural si ne-am simti mai bine cu natura.

   Generalizarile nu sunt binevenite si sunt produsul unei erori de logica: nu "toti oamenii" sunt rai, risipitori si consumatori dementi si nu "toti ecologistii" sunt buni, economi si plini de compasiune.

   "Global Warming" e o mizerabila tentativa a stangii de a "ocupa" terenul ecologiei, de a transforma preocuparea oricarui om pentru natura intr-o arma de lupta politica. E o rusine si o impostura stiintifica !
 • -6 (10 voturi)    
  Marea elucubratie (Duminică, 1 martie 2009, 11:46)

  Ion [anonim]

  Cea mai mare prostie din seria "Sfirsitul lumii!" , este aiureala asta cu incalzirea globala. Este o minciuna extrem de convenabila industiei auto din Europa, care isi inlatura potentialii competitori impunund norme de poluare (Euro) exact in momentul in care au capacitatea de a implemanta aceste tehnologii!
  • +3 (7 voturi)    
   Incalzirea globala (Duminică, 1 martie 2009, 14:05)

   Vizionistu' [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Ioane? Ai IQ mai mic decat 0=daca studiezi 10 ani la Oxford abia poti aspira la statutul de retardat!
   Cand eram mic, NIMENI nu avea nevoie de aer conditionat la mare (era frig seara, iar peste zi era cald doar la plaja - traducere: daca stateai la umbra, la o terasa, trebuie sa te imbraci ca te lua frigul de la briza). Acum, nu mai poti sta in hoteluri care NU au aer conditionat. Asta este - pentru mine - dovada empirica=fara ipoteze stiintifice - a incalzirii globale. Eu lucrez pentru o companie producatoare de echipamente energetice (pe intelesul tau CET-uri). Si EI pun la modul serios problema reducerii emisiilor de CO2 rezultate din arderea combustibililor fosili. De altfel, problema este FOARTE bine cunoscuta si de climatologii romani. Sper sa stai pe langa Dunare, ca sa ai ocazia se vezi - in mai putin de 10 ani o mica Sahara, iar ai tai sa crape de sete! Si atunci, in loc sa le dai o cana cu apa poti sa le tii prelegeri despre cat de interesati sunt producatorii de automobile de norma de poluare Ero 8!!!
   • -3 (7 voturi)    
    Incalzirea creierelor incinse (Duminică, 1 martie 2009, 19:56)

    Ion [anonim] i-a raspuns lui Vizionistu'

    Orbule, cred ca nu poti sa citesti (sau poate nu stii sa citesti) temperaturile din iarna asta, am tremurat ca nebunu' si tu vorbesti de incalzire globala? De ce mai exista CET-urile alea daca este "incalzire globala" amice? Anu' 2008 a fost cel mai racoros din ultimele decenii, unde e incalzirea aia? Vorbesti de mica Sahara, dar nu am observat sa supravietuiasca p-aci nicio planta specifica nu climei tropicale, ci macar climei din Grecia , Spania (citrice, maslini, etc.)

    Uite aici un articol publicat pe Hotnews care arata ca 2008 a fost un an foarte rece:
    http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-4061142-2008-cel-mai-rece-inceputul-secolului.htm

    Asadar, deschine ochii [ne]vizionistule!
    • 0 (0 voturi)    
     cel mai.. (Luni, 2 martie 2009, 13:00)

     danna [anonim] i-a raspuns lui Ion

     Macar ai citit articolul pana la capat?
     da, 2008 a fost cel mai rece de la inceputul secolului (dar secolul a inceput doar de 8 ani) citeste mai departe

     "2008 va fi al zecelea an cel mai cald din 1850, iar specialistii britanici cred ca temperaturile vor creste din nou dupa ce fenomenul La Nina se va reduce ca amploare"

     aceiasi sursa sa si tine:!
  • 0 (0 voturi)    
   incalzirea (Luni, 2 martie 2009, 12:51)

   danna [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Eu nu as numi-o elucrubatie, este un fapt cat se poate de real! In ultima suta de ani temperatura medie a crecut cu 0,6° iar nivelul marii a crescut cu 25 cm. Tu stii ca 60% din populatia mondiala traieste la mai putin de 60 km de litoral? In 2070 150 milioane de persoane vor fi ameninate de cresterea nivelului marii? raportul din 2007 al GIEC arata ca temperatura actuala din Emisfera de Nord este cea mai ridicata de peste 500 ani?
   Ultimii 12 ani sunt cei mai calzi din ultima suta de ani, temperatura apelor tropicale a crescut cu peste 1,5° si a determinat albirea recifilor coralieni. En 1998 incalzirea prelungita a distrus aproape jumatate din recifii din Oceanul Indian.
   Calota polara din Emisfera de Nord se topeste de mai multe decenii. Grosimea ghetiia scazut de la 4,88 m in 1980 la 2,75 in 2000, deci 2,13 m in 20 de ani. In acest ritm Oceanul Arctic nu va mai avea niciun pic de gheta in mai puitn de 100 ani! Antarctica se topeste si ea. Numarul icebergurilor care se desprind este in continua crestere.
   Specialistii prevad o crestere cu 80 de cm pana in 2100. Florida, Texasul, , sudul Frantei, o parte din Japonia , Indonezia sunt amenintate sa fie inghitite de ape.
   Si mai este o teorie interesanta pe care specialistii o numesc "paradoxul incalzirii"! Topirea calotelor polare va antrena o diminuare a salinitatii oceanelor, care la randul ei poate antrena o incetinire sau chiar o deviere a Golf Streamului (curentul cald care incalzeste continetul nostru). ceea ce va determina de fapt o scadere a temperaturii in europa! Vom avea la Madrid temperaturile actuale din Oslo!
   Am lasat pescuitul la urma. Stiti ca stocurile de morun din zona canadiana nu se refac desi pescuitul in zona este interzis din 1992? Sau ca sunt specii care in ultimii 50 de ani si-au redus stocurile la jumatate, sau chiar mai putin? Sau stocul de hamsii din Golful Gasconiei care nu se reface in ciuda interzicerii pescuitului din 2005?
   ......Lipsa spatiului ma impiedica sa continui!
 • -1 (7 voturi)    
  speciile nu dispar, ele se transforma (Duminică, 1 martie 2009, 14:31)

  ionescu [anonim]

  nu stiu de ce se face atata tevatura pe ideea ca incalzirea globala face ca unele specii sa migreze sau altele sa dispara pentru ca nu se adapteaza. Dupa cum bine stim cei mai mari savanti ai lumii civilizate au demonstrat ca teoria evolutionista Darwin este perfect adevarata. Acest lucru inseamna ca toate aceste specii care traiesc in areale afectate de cresterea temperaturii medii multianuale nu sunt nicidecum pe cale sa dispara ci sunt intr-un proces amplu de adaptare si transformare asa cum s-a mai intamplat de-a lungul istoriei cand amfibienii s-au transformat in reptile, mai apoi in mamifere, primate si in sfarsit oameni. Nu inteleg de ce nu se urmareste decat superficial procesul de catre marii oamneni de stiinta si nu se spune ca speciile considerate disparute in timpurile moderne, dupa anii 1900, de fapt sunt acum cu totul alte specii, care arata altfel decat cele din care au provenit si si-au schimbat arealul de habitatie, hrana, modul de viata etc., fiind adaptate altor conditii. Teoria lui Darwin spune clar ca coralii spre exemplu nu pot disparea din cauza incalzirii apelor si schimbarii curentilor oceanici, ci ei se vor transforma in altceva, posibil chiar fiinte mobile, pentru ca absolut totul se adapteaza, nimic nu dispare. Trebuie doar reperate aceste noi specii si subspecii aparute in ultimii ani si introduse in literatura si manualele de biologie.
  • +1 (5 voturi)    
   te doare rau (Duminică, 1 martie 2009, 20:18)

   levi [anonim] i-a raspuns lui ionescu

   cand scrii asemanea prostii?
  • +1 (1 vot)    
   depinde cu ce incerci... (Luni, 2 martie 2009, 3:08)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui ionescu

   depinde cu ce incerci...
  • -1 (3 voturi)    
   Pt Dl Ionescu (Luni, 2 martie 2009, 4:53)

   Lucianmotzul [anonim] i-a raspuns lui ionescu

   Frate Ionescule noi am evoluat din maimuta si acum vom evolua la fel in alcev a aceasta teorie Darwinista ,eu nu vad schimbari si sint un om in virtra ,doar vad schimbari in gindirea oamenilor ca hoti ,distrugeri si inselatori ,cum sa faca mai multi bani ,GOANA DUPA BANI CU ORICE PRET; LACOMIE.FARA MARGINI.
 • +2 (4 voturi)    
  Jale (Duminică, 1 martie 2009, 14:42)

  bobo [anonim]

  Cred ca in scurt timp va fi jale si aproape nimeni nu se intereseaza de natura. Doar banul conteaza.
 • 0 (2 voturi)    
  stiinta sau religie? (Luni, 2 martie 2009, 6:40)

  goe [anonim]

  Schimbari climatice exista de milioane de ani. A fost si mult mai frig si mult mai cald ca acum. Intrebarea nu e daca exista schimbari climatice, ci in ce masura e omul responsabil.
  Numerosi oameni de stiinta resping teoria conform careia CO2 este responsabil de incalzirea globala. Si prezinta si date si studii stiintifice, care nu sunt bazate pe modele matematice ci pe observatii reale.
  Un studiu gasiti aici:
  http://www.oism.org/pproject/s33p36.htm
  Mai puteti viziona si filmul "The Great Global Warming Swindle" aici:
  http://video.google.com/videoplay?docid=288952680655100870

  Dovezile potrivit carora SOARELE este responsabil de schimbarile climatice mi se par mult mai de bun simt decat povestile cu CO2-ul. Stiti care e concentratia CO2 in aer? 0.0387% (387 parti per milion). Soarele ne trimite in fiecare secunda o cantitate uriasa de energie iar activitatea solara nu e constanta, lucru cunoscut si acceptat de toata lumea. Mai avem nevoie de vinovati? Masuratorile activitatii solare explica perfect evolutia temperaturii pe glob, pe cand masuratorile de CO2 sunt in urma graficului temperaturii, ceea ce inseamna ca modificarea concentratiei de CO2 este EFECTUL si NU CAUZA incalzirii. Desigur ca si sustinatorii teoriei stiu asta, dar chestiunea a luat o turnura politico-financiaro-religioasa! Se fac bani seriosi din asta, se castiga si se pierd functii politice, e treaba serioasa. Nici nu mai conteaza daca-i adevarata sau nu. Cand o teorie are suficienti adepti ea devine automat adevarata! Adica o noua religie.
  • 0 (0 voturi)    
   CO2 (Luni, 2 martie 2009, 13:18)

   danna [anonim] i-a raspuns lui goe

   Sa-mi fie cu iertare Goe, stii ca de la inceputul erei industriale concentratia de CO2 in atmosfera a crescut cu peste 30%? Si mai stii ca o molecula de CO2 ramane in atmosfera timp de 2 secole? Adica dioxidul de carbon pe care il emitem azi, va ramane in atmosfera timp de 200 de ani! Si doar CO2-ul este vinovat de efectul de sera! Mai avem metanul, protoxidul de azot, halocarburile (CFC si HFC- toata lumea a auzit de ele, nu?)
   O sa-mi spui ca sunt in concentratii inca mai scazute decat CO2, ceea ce e perfect adevarat, numai ca de ex metanul poate absorbi de circa 50 ori mai multa radiatie infrarosie decat CO2-ul) Iar protoxidul de azot absoarbe de 253 ori mai multa radiatie infrarosie decat CO2-ul. Ca sa nu mai vorbim de CFC sau HFC care pot rezista in atmosfera pana la 50 000 ani (sic).
   As vrea sa vad si eu raportul care pune pe seama soarelui cresterea concentratiei de CO2. EU iti pot arata raportul din 2007 al GIEC care afirma ca sunt peste 90% sanse ca activitatile umane sa joace un rol important in incalzirea globala!
   Mai adaugam populatia mondiala care a crescut de la 5-10 milioane cu 10 000 ani in urma la peste 6 miliarde astazi iar prognozele arata o cifra de 10,2 miliarde in 2100!
   Mai adaugam despaduririle, mai putini copaci care vor absorbi CO2-ul care va ramane astfel in atmosfera... si mai sunt si alti factori!
 • 0 (2 voturi)    
  eu nu vreau sa migrez (Luni, 2 martie 2009, 11:00)

  pestisoru' [anonim]

  ..imi place unde locuiesc acum, numai ca se face din ce in ce mai cald. N-am oxigen iar balariile cresc din ce in ce mai mari. Aerul conditionat (ghetarii) nu mai ajung in zona in care traiesc eu si din ce in ce mai des fratii mei se ridica la suprafata cu burta'n sus afisand-se in mod indecent privitorilor oceanici. Putin cati am ramas ne pregatim sa plecam mai la nord. Sper ca tie si familiei tale sa nu ti se intample asta ...E atat de trist.
  Un pestisor
 • 0 (0 voturi)    
  adevaruri bagate sub pres (Luni, 2 martie 2009, 11:03)

  silviu [anonim]

  Sunt foarte multe interese ale unor foarte mari producatori precum si ale unor tari care detin resurse si impreuna pot duce globul acolo unde vor ei - cu responsabilizarea si victimizarea consumatorului final . Mecanismele economiei de piata dicteaza unui producator sa faca numai autoturisme pe petrol pentru ca au intretinerea mai costisitoare si mai interesanta economic pentru producator . Un auto electric nu are cheltuieli de intretinere atit de mari .
  Benzinariile se vor schimba in statii de schimb a bateriilor sau de incarcare cu curent .
  Trecerea pe curent a industriei auto va duce apoi la schimbari in productia de electricitate - curatind-o de termocentralele pe carbuni , pacura si altele producatoare de reziduuri toxice - ramanand deocamdata in cursa ecologica doar vantul , hidro si soarele - ca resurse inepuizabile .
 • 0 (0 voturi)    
  Codoiul meu (Vineri, 6 martie 2009, 9:15)

  Coco [anonim]

  In interviu se mentioneaza eronat, sau mai bine zis incomplet, ca rolul metanului si CO2-ului este de a reflecta spre pamant radiatiile infrarosii venite de la Soare. De fapt, gazele de sera reflecta inapoi o parte din radiatiile reflectate de Pamant (deci nu venite direct de la soare).

  Cat despre comentariile domnului Goe, cred ca puteti sa va lamuriti aici:
  http://paleoclima.wordpress.com/


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by