Discutia de luni, emisiune HotNews.ro-RFI

AUDIO Ioan Stelian Bocsan (UMF Cluj): In sezonul toamna-iarna ar putea fi un varf de cazuri de gripa porcina / Victor Oslavsky (OSM): Romania e destul de bine pregatita sa reactioneze

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 4 mai 2009, 19:00 Science - Stiintele vietii


Ioan Stelian Bocsan
Chiar daca numarul de cazuri de imbolnavire cu gripa porcina vor scadea in emisfera nordica, o data cu incalzirea vremii, specialistii cred ca virusul ar putea sa revina in sezonul toamna-iarna. Atat Ioan Stelian Bocsan, seful catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca si directorul Institutului de Sanatate Publica Cluj, cat si Victor Olsavszky, reprezentant OMS in Romania, au declarat in emisiunea "Discutia de luni", realizata de HotNews.ro si RFI Romania si moderata de Dan Tapalaga, ca Romania este pregatita sa reactioneze in cazul in care astfel de cazuri vor fi confirmate si la noi in tara.

Emisiunea "Discutia de luni" este difuzata in fiecare luni, de la ora 19.00, pe frecventele RFI Romania si pe HotNews.ro.

Ascultati emisiuneaFragmente din declaratiile din emisiune

Victor Olsavszky, reprezentant OMS in Romania
 • O epidemie poate sa inceapa sever si sa se termine bland sau poate sa inceapa bland si sa se termine sever sau poate sa incepa abland si sa se termine bland.
 • Datele pe care le avem acum spun doar ca creste numarul de cazuri, de la o zi la alta, in fiecare din aceste regiuni. Nu cresc cu o rapiditate deosebita, dar cresc.
 • Daca dispare o data cu intrarea in sezonul de vara, ar putea sa reapara in toamna, cand intram oricum in sezonul de gripa sezoniera. Si atunci ar putea sa izbucneasca cu o severitate mai mare sau cu o putere de patrundere mai mare.
 • Pe 5 mai se intruneste din nou Comitetul Stiintific al OMS, vor analiza din nou datele si vor decide daca gardul de alerta va fi mentinut la 5 sau va fi modificat.
 • Din punct de vedere al OMS, toate tarile sunt mai pregatite decat in alte dati.
 • Romania este destul de bine pregatita din acest punct de vedere.
 • Romania mai are un avantaj mare: are propria capacitate de productie a unul vaccin.

Inregistrarea emisiunii a fost precedata de o intalnire online intre Ioan Stelian Bocsan si cititorii HotNews.ro, pe care o puteti urmari mai jos.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Peter Gluck

  Stimate Dle. Profesor,

  Suntem amenintati (si speriati cu) a treia pandemie din ultimii 5 ani.
  Cred in progresul stiintei si in special, a medicinei;
  puteti sa ne spuneti care sunt realizarile si tendintele de pe frontul luptei impotriva virusilor care provoaca boli- si care ne vor ajuta sa oprim din start orice astfel de gripa etc., inclusiv cea canina?
  Asta din urma ar fi cea mai grava pentru noi- fiindca pentru asta chiar legislatia ne impiedica sa ne aparam impotriva bolilor raspandite de cainii vagabonzi.
  Cu multumiri,
  Peter Gluck
  Redactor "Info Kappa"

  • Ioan Stelian Bocsan

   Gripa are epidemiologie greu de prevazut, aparitia tulpinilor noi fiind „secretul” supravietuirii si persistentei virusurilor gripale in natura. Orice pandemie incepe printr-o epidemie, evolutia ultimei fiind esentiala in eventuala difuzare pe scara globala sau dimpotriva oprire a raspandirii gripei la populatia umana. Referitor la rolul posibil jucat de caini in epidemiologia gripei, asa cum se stie pana acum, cainii – vagabonzi sau nu – nu reprezintă un rezervor de virus gripal pentru specia umană. Per ansamblu, în prevenirea infectiilor virale se pune accentul pe depistarea precoce a cazurilor, izolarea lor functie de modalitatile de transmitere principale recunoscute si – in cel mai bun caz – vaccinarea cu un vaccin eficient a persoanelor la risc.

 • Întrebarea nr. 2 numaibine

  Buna ziua,

  1. Care este diferenta intre decesele ca urmare a virusului gripei porcine si decesele ca urmare a gripei normale ?
  2. Avem capacitatea de a confirma toate cazurile de gripa porcina ce vor putea sa apara si in ce interval de la aparitia simptomelor poate fi detectat virusul.
  3. Ce rol are nivelul de vitamina D/statul la soare zilnic in prevenirea raspandirii gripei ?

  Multumesc.

  • Ioan Stelian Bocsan

   1: Fatalitatea actualei izbucniri de gripa nu depaseste media fatalitatii gripei inregistrata in alte episoade epidemice: 5-15% de obicei, 15-25% in gripa aviara H5N1.
   2: Da. Depinde de promptitudinea depistarii si corectitudinea recoltarii probelor pentru diagnosticul etiologic.
   3: Nu exista corelatie directa intre factorii promotori ai apararii nespecifice si prevenirea raspandirii gripei. Este mai importanta izolarea precoce a cazurilor contagioase si evitarea de catre receptivi a contactului cu acestia.

 • Întrebarea nr. 3 tizul

  Cam neserioasa aceasta gripa porceasca, cel putin pana acum.
  O gripa normala face peste 500 de mii de victime anual la nivel mondial. O boala ca malaria, de exemplu, omoara mii de oameni zilnic, mai mult de un milion de victime anual, da' daca nu ne afecteaza pe noi, astia albii si civilizatii, nu se pune, aia coloratii oricum ie prea multi!
  Se pare ca porcina se ia mai repede in media decat real, de la om la persoana... Spre fericirea noastra!
  Ce sanse sunt ca aceasta gripa sa produca anul acesta mai mult de 500 de mii de victime, ca sa afirmam ca e vorba de o gripa mai ucigatoare decat normal?

  • Ioan Stelian Bocsan

   Evolutia de pana acum sugereaza o fatalitate de marime inferioara celei din pandemiile din prima parte a sec. XX. Daca vaccinul va fi disponibil pana in toamna acestui an, riscul va scadea si mai mult prin protejarea persoanelor cu risc crescut (varsta extrema, boli cronice de fond). Posibilitatile de asistenta medicala profilactica si terapeutica a gripei in 2009 sunt incomparabil superioare celor din timpul marilor pandemii ale sec.XX.

 • Întrebarea nr. 4 Adriana

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti ce recomandari aveti pentru romanii care calatoresc in tarile unde s-au confirmat cazuri de gripa procina (Spania, Mexic).

  Multumesc.

  • Ioan Stelian Bocsan

   La scara populationala, restrictiile de calatorie nu au efect preventiv semnificativ. La nivel individual, mai ales la persoane pentru care gripa are risc crescut (varste extreme, boli cronice sau imunodepresie), poate fi benefica evitarea calatoriei daca nu este imperios necesara – pana la stabilizarea situatiei epidemiologice, cu respectarea recomandarilor autoritatilor sanitare nationale din tara respectiva daca nu poate fi amanata calatoria. Daca prezumptivul calator are semne de boala, trebuie amanata calatoria. Dupa revenirea din zona epidemica, daca apar semne de boala in primele 7 zile, este obligatorie autoizolarea imediata la domiciliu solicitarea consultului medical.

 • Întrebarea nr. 5 Nicolae

  Daca,intradevar, aceasta posibila epidemie s-ar putea raspandi,nu credeti ca ar fi util ca persoaneme care au consumat porduse din carne de porc sa fie obligate sa poarte o mica insigna sau macar un biletel pe reverul jachetei prin care sa instiintelze pe cei care s-ar putea sa intre in contact cu dansi ca,fie ca au consumat un produs din carne de porc,fie ca au intrat in contact cu cineva care a consumat asa ceva.
  Personal am avut in frigider niste shunca de praga,niste slanina si un borcan de untura de porc pe care le-am facut cadou fostului meu shef.

  • Ioan Stelian Bocsan

   Nu exista pericolul transmiterii virusului prin produse alimentare de origine porcina.

 • Întrebarea nr. 6 dana

  1.In cazul aparitiei bolii in Romania izolarea bolnavilor sau suspectilor de boala este obligatorie?
  2.Primeaza masurile de protectie epidemiologica a colectivitatii sau pacientul poate refuza izolarea si tratamentul?
  3.Exista in legislatia romaneasca prevederi care sa stabileasca metodologie si responsabilitati clare pentru izoloarea bolnavilor?

  • Ioan Stelian Bocsan

   1. Izolarea unei boli infectioase se poate face la domiciliu sau in spital, functie de pericolul epidemiologic si de gravitatea clinica a bolii. Decizia se ia individual, de la caz la caz.
   2. Decizia izolarii este medicala si se ia pe criterii epidemiologice si clinice specifice bolii si contextului in care trebuie luata decizia.
   3. Da si sunt cunoscute si aplicate.

 • Întrebarea nr. 7 Gogu

  De ce ar fi mai periculoasa gripa porcina decat cea aviara si de ce nu s-a mai auzit nimic de gripa aviara dupa ce tarile (inclusiv Romania) au cumparat medicamentul ala atat de controversat?
  De ce s-a trecut la un grad de alerta asa de mare (pe plan mondial), cand numarul de victime este nesimnificativ in comparatie cu o epidemie de gripa obisnuita?
  S-a dovedit stiintific legatura intre porci si gripa porcina, sau este o inventie media?

  • Ioan Stelian Bocsan

   Nu se afirma ca ar fi mai periculoasa gripa porcina decat cea aviara. Gripa aviara nu s-a extins populational din cauza transmisibilitatii reduse a acelui virus la om, nu din cauza vreunui medicament.
   S-a trecut la alerta de grad mare (pe plan mondial) din motive de prudenta, chiar daca numarul de victime este nesemnificativ in comparatie cu o epidemie de gripa obisnuita.
   Porcul si omul sunt singurele fiinte in care se poate produce o tulpina de virus gripal noua si potential gerenatoare de epidemii mari.

 • Întrebarea nr. 8 AlinaM

  Buna ziua,
  Am vazut in presa /media in general ca oficialitatile au luat niste masuri (gen oprirea de la comercializare a unor medicamente, pt a fi disponibile in cazul in care ne confruntam cu o epidemie). Care sunt masurile pe care ar trebui sa le ia de fapt oficialitatile si cat de bine pregatiti suntem in realitate pentru a face fatza acestei boli? Pentru ca de multe ori in Romania se declara ca suntem pregatiti si de fapt, cum se dezlantuie un pic fenomenul (fie ca e gripa aviara, gripa porcina, cutremur, inzapezire), intram in criza. Ce masuri poate lua fiecare individ in parte?
  Va multumesc.

  • Ioan Stelian Bocsan

   De regula – si mai ales in epidemii – administrarea de medicamente antiinfectioase este cel mai bine sa fie dirijata de prescriptia medicala, eliberata pe baza unui consult medical, pentru a evita terapii eronate pentru boli diagnosticate inexact. Suntem bine pregatiti pentru a face fatza acestei boli. Ca masuri individuale recomandate: in caz de simptomatologie sugestiva se recomanda autoizolarea precoce la domiciliu si solicitarea consultului medical, pentru decizii consecutive oportune si optime.

 • Întrebarea nr. 9 cami

  am si eu cateva intrebari: ce ar trebui sa facem cei care urmeaza sa calatorim in tari afectate de acest virus? sa amanam calatoria? si daca nu putem face acest lucru cum ar trebui sa ne protejam si ce masuri ar trebui sa luam ca sa nu contactam aceasta boala? iar daca totusi se intampla dupa cat timp apar primele simptome?

  • Ioan Stelian Bocsan

   La scara populationala, restrictiile de calatorie nu au efect preventiv semnificativ. La nivel individual, mai ales la persoane pentru care gripa are risc crescut (varste extreme, boli cronice sau imunodepresie), poate fi benefica evitarea calatoriei daca nu este imperios necesara – pana la stabilizarea situatiei epidemiologice, cu respectarea recomandarilor autoritatilor sanitare nationale din tara respectiva daca nu poate fi amanata calatoria. Se recomanda evitarea aglomeratiilor in spatii inchise, spalarea frecventa a mainilor, evitarea contactelor cu persoane avand semne de boala. Daca prezumptivul calator are semne de boala, trebuie amanata calatoria. Incubatia maxima a gripei este de 7 zile. De aceea, dupa revenirea din zona epidemica, daca apar semne de boala in primele 7 zile, este obligatorie autoizolarea imediata la domiciliu solicitarea consultului medical.

 • Întrebarea nr. 10 Radulescu Radu

  Buna ziua!
  Peste o saptamana am programata o calatorie turistica la Valencia.(platit avion+cazare) Ar trebui sa renunt , tinand cont ca zona este dintre cele mai afectate de gripa in Europa? Oare exista posibilitatea evaluarii riscului expunerii in astfel de situatie? (ma gandesc mai ales la aeroport si avion....zone inchise si aglomerate...)

  • Ioan Stelian Bocsan

   Consultati link-ul Spaniei de pe www.who.int
   La scara populationala, restrictiile de calatorie nu au efect preventiv semnificativ. La nivel individual, mai ales la persoane pentru care gripa are risc crescut (varste extreme, boli cronice sau imunodepresie), poate fi benefica evitarea calatoriei daca nu este imperios necesara – pana la stabilizarea situatiei epidemiologice, cu respectarea recomandarilor autoritatilor sanitare nationale din tara respectiva daca nu poate fi amanata calatoria. Se recomanda evitarea aglomeratiilor in spatii inchise, spalarea frecventa a mainilor, evitarea contactelor cu persoane avand semne de boala. Daca prezumptivul calator are semne de boala, trebuie amanata calatoria. Incubatia maxima a gripei este de 7 zile. De aceea, dupa revenirea din zona epidemica, daca apar semne de boala in primele 7 zile, este obligatorie autoizolarea imediata la domiciliu solicitarea consultului medical.

 • Întrebarea nr. 11 adrian

  Aparitia gripei a coincis cu lansarea pe piata si a unor teorii conspirationiste (virusul a fost "aruncat" in lume de Al-Qaida, e un experiment al Pentagonului etc). Ce le-ati spune autorilor unor astfel de teorii? Fac guvernele "experimente" cu noi? Trebuie sa ne temem? Multumesc.

  • Ioan Stelian Bocsan

   Razboiul biologic este la fel de riscant pentru agresor ca si pentru cel atacat. Numai o minte bolnava ar lua in considerare un atac cu virus gripal... Raspunsul la interbarile dvs este NU.

 • Întrebarea nr. 12 darian

  Ce masuri de prevenire se recomanda?
  Cum considerati activtatea MS, a ISP, atata timp cat pe site-urile acestor instututii nu este prezentata nici o masura de prevenire?

  • Ioan Stelian Bocsan

   Ca masuri de prevenire, se recomanda: evitarea contactelor infectante si a aglomeratiilor, mai ales de persoanele cu risc maxim (varstele extreme, bolnavi cronici), spalarea frecventa a mainilor, evitarea eforturilor deosebite si care pot fi amanate, alimentatie bogata in vitamine, cruditati (inclusiv aliacee – ceapa, usturoi), autoizolarea precoce in caz de imbolnavire de tip gripal si solicitarea consultului medical.
   Activitatea autoritatilor sanitare este complexa si ghidata de instructiunile autoritatilor de profil de la nivel european (ECDC) si mondial (OMS). Intregul corp medical este informat prompt despre atitudinile recomandate in dinamica evolutiei fenomenului.

 • Întrebarea nr. 13 georgeta

  Buna ziua,

  care este tratamentul cu tamiflu in cazul in care apar simptomele de gripa ?

  • Ioan Stelian Bocsan

   Tratamentul cu tamiflu trebuie prescris de medic, care va recomanda doza si durata individual.

 • Întrebarea nr. 14 saab

  Buna ziua,

  as avea si eu cateva intrebari:
  1.In primul rand, cum ne putem da semama daca suntem infectati cu gripa porcina? simtomele difera fata de o gripa obisnuita?
  Si ce ar trebui sa facem? este suficent sa mergem la medicul de familie?

  2. Ce unitati sanitare pot sa determina cu precizie (prin analize de laborator) daca cineva are virusul gripei porcine? ma gandesc ca nu orice spital din tara detine aparatura necesara.

  3. Ce masuri se iau daca s-ar descoperi in Romania un om cu gipa porcina? este necesara izolarea in spital sau poate ramane acasa cu familia?

  4. In cazul in care sunt depistate animale cu gripa porcina, acestea trebuie eutanasiate precum a fost cazul pasarilor suspectate de gripa aviara? Daca da, cine suporta costurile?

  5. Am inteles ca exista un vaccin gripal pentru porci, insa este acesta eficient pentru varianta actuala a virusului?

  6. exista vre-un sistem informatic de monitorizare a unei epidemii la nivel national? cine se ocupa cu monitorizarea si gestionarea masurilor in cazul unei pandemii?

  8. medicamentele antivirale sunt eficiente dupa ce s-au instalat simtomele de gripa?

  va multumesc .

  • Ioan Stelian Bocsan

   1.Simtomele gripei nu difera dupa etiologie. Autoizolarea la domiciliu si solicitarea consultului medical este atitudinea optima, evitand aglomeratiile in spatiu inchis inutile.

   2. Toate spitalele din tara sunt instruite cum sa recolteze si unde sa trimita probele pentru diagnosticarea gripei.

   3. Diagnosticul etiologic este retrospective celui clinic. Izolarea in spital sau la domiciliu o decide medicul , pentru fiecare caz.

   4. Decizia de eutanasiere a unor animale bolnave – izvor sau rezervor de infectie – este o decizie antiepidemica luata la nivel national de autoritatile sanitare de specialitate.

   5. Vaccinul gripal pentru om este in faza de initiere a procesului tehnologic de productie.

   6. Da. Autoritatile sanitare national, coordonate de cele internationale, asigura monitorizarea si gestionarea masurilor in cazul unei pandemii.

   8. Medicamentele antivirale pot fi eficiente dupa ce s-au instalat simtomele de gripa functie de faza bolii (virusul circula in sange doar inainte cu 1-3 zile de debut si in primele 3-4 zile ale bolii).

 • Întrebarea nr. 15 gogel

  credeti ca e posibil sa apara vreun focar de gripa porceasca si in romania, dupa modelul focarelor razlete de gripa aviara de acum cativa ani, doar pentru a impusca niste contracte?

  • Ioan Stelian Bocsan

   Regret, nu stiu.

 • Întrebarea nr. 16 dorm

  la televizor se spune ca, pentru a ne feri de gripa porcina trebuie sa ne spalam des pe maini si sa stranutam in batista. e de-ajuns? cum ma pot feri de o asemenea epidemie daca merg zilnic cu autobuze si metrouri aglomerate?

  • Ioan Stelian Bocsan

   Pana la aparitia vaccinului, raman masurile de prima intentie, la care se adauga evitarea eforturilor fizice epuizante si aport suplimentar de vitamine si cruditati.

 • Întrebarea nr. 17 stud

  de fapt ce este gripa asta porcina, ca nu mai explica nimeni. cum a aparut ea, cum s-a raspindit asa repede, cum se raspindeste, cum ne afecteaza si cum ne putem apara?

  • Ioan Stelian Bocsan

   Gripa "porcina" este produs de un virus gripal de grup A , cu structura antigenica specifica virusului izolat de la populatii porcine. Deocamdata afecteaza prevalent zone din emisfera nordica (unde vine sezonul estival, nespecific gripei), ceea ce lasa speranta ca epidemia va involua in urmatoarele luni. Deocamdata, nu este o epidemie cu caracteristici mai alarmante decat ale oricarei epidemii de gripa cunoscuta. Masurile de profilaxie nespecifica (evitarea contactelor infectante, a aglomeratiilor in spatii inchise, spalarea frecventa a mainilor) si specifica (vaccinarea – cand vaccinul cu tulpina circulanta va fi disponibil), autoizolarea precoce in caz de aparitie a simptomelor si solicitarea consultului medical, evitarea automedicarii sunt principalele masuri recomandate.

 • Întrebarea nr. 18 gheorghe

  Buna ziua.As dori sa stiu daca vaccinul antigripal pe care l-am facut in noiembrie ma protejeaza intr-o oarecare masura si daca ar fi contraindicat sa incerc cu osccillococinum o terapie profilactica in acest moment si daca da in ce doza.Va multumesc.

  • Ioan Stelian Bocsan

   Vaccinul antigripal prescris pentru sezonul epidemic toamna 2008 – primavara 2009 este protector pentru tulpinile gripale din acel sezon. Vaccinarea antigripala este protectoare cel mult un an de la efectuarea ei, mai exact este protectoare pentru un sezon epidemic (toamna-primavara). Un virus gripal reuseste sa produca o epidemie tocmai pentru ca este “nou” si populatia nu este imuna fata de el. Preparatele cu adevarat antigripale sunt numai cele licentate ca antivirale sau vaccinul. Restul sunt preparate cu actiune nespecifica, teoretic fiind utile pentru ameliorarea apararii antiinfectioase nespecifice. .

 • Întrebarea nr. 19 Dan.Tapalaga

  De ce a fost interzis la vanzare antigripalul Tamiflu? Romania nu-si putea face rezerve importand medicamentul si sa-l lase, in paralel, spre vanzare in farmacii catre populatie?

  • Ioan Stelian Bocsan

   Mai ales in conditii de alerta epidemica, este extrem de important ca tratamentele antiinfectioase (inclusiv cel antiviral cu tamiflu) sa se faca la prescriptie si sub supraveghere medicala. Tratamentul poate fi altfel inutil sau incorect, expunand persoana in cauza doar la efecte nedorite sau - la nivel populational - la eventuala aparitie a rezistentei virusului circulant la preparatul folosit. Exista rezerve suficiente de tamiflu.

 • Întrebarea nr. 20 marius

  1.Care sunt conditiile ideale de transmitere a virusului.
  2. Cind preconizati ca va fi virful maxim al pandemiei la nivelul Romaniei

  • Ioan Stelian Bocsan

   1. Aglomeratia in spatii inchise, cu contact intre contagiosi si receptivi la distante < 1 m.
   2. Este greu de prognozat de pe acum, mai ales ca nu este foarte clar sensul evolutiei epidemiei la scara geografica mondiala; emisfera sudica de abia intra in sezonul rece... In emisfera nordica, daca actuala epidemie va lua un caracter realmente pandemic, sezonul urmator de toamna-iarna ar pute inregistra un varf al numarului de cazuri.

 • Întrebarea nr. 21 Darie Aida

  Ce simptomatice se pot folosi?
  Ce antivirale?

  • Ioan Stelian Bocsan

   Dintre simptomatice, orice antitermic si antialgic disponibil in farmacie este recomandabil, mai putin aspirina. Tamiflu deocamdata este antiviralul de electie. Nu se recomanda auto-tratamentul. Recomandarile privind prescriptia terapeutica la bolnavii de gripa sunt coordonate la nivel national.

5063 vizualizari

 • ascensiunea virusilor poate fi oprita? (Luni, 4 mai 2009, 9:48)

  Peter Gluck [anonim]

  Stimate Dle. Profesor,

  Suntem amenintati (si speriati cu) a treia pandemie din ultimii 5 ani.
  Cred in progresul stiintei si in special, a medicinei;
  puteti sa ne spuneti care sunt realizarile si tendintele de pe frontul luptei impotriva virusilor care provoaca boli- si care ne vor ajuta sa oprim din start orice astfel de gripa etc., inclusiv cea canina?
  Asta din urma ar fi cea mai grava pentru noi- fiindca pentru asta chiar legislatia ne impiedica sa ne aparam impotriva bolilor raspandite de cainii vagabonzi.
  Cu multumiri,
  Peter Gluck
  Redactor "Info Kappa"
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:07)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Peter Gluck

   Gripa are epidemiologie greu de prevazut, aparitia tulpinilor noi fiind „secretul” supravietuirii si persistentei virusurilor gripale in natura. Orice pandemie incepe printr-o epidemie, evolutia ultimei fiind esentiala in eventuala difuzare pe scara globala sau dimpotriva oprire a raspandirii gripei la populatia umana. Referitor la rolul posibil jucat de caini in epidemiologia gripei, asa cum se stie pana acum, cainii – vagabonzi sau nu – nu reprezintă un rezervor de virus gripal pentru specia umană. Per ansamblu, în prevenirea infectiilor virale se pune accentul pe depistarea precoce a cazurilor, izolarea lor functie de modalitatile de transmitere principale recunoscute si – in cel mai bun caz – vaccinarea cu un vaccin eficient a persoanelor la risc.
 • Intrebari (Luni, 4 mai 2009, 9:53)

  numaibine [anonim]

  Buna ziua,

  1. Care este diferenta intre decesele ca urmare a virusului gripei porcine si decesele ca urmare a gripei normale ?
  2. Avem capacitatea de a confirma toate cazurile de gripa porcina ce vor putea sa apara si in ce interval de la aparitia simptomelor poate fi detectat virusul.
  3. Ce rol are nivelul de vitamina D/statul la soare zilnic in prevenirea raspandirii gripei ?

  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:08)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui numaibine

   1: Fatalitatea actualei izbucniri de gripa nu depaseste media fatalitatii gripei inregistrata in alte episoade epidemice: 5-15% de obicei, 15-25% in gripa aviara H5N1.
   2: Da. Depinde de promptitudinea depistarii si corectitudinea recoltarii probelor pentru diagnosticul etiologic.
   3: Nu exista corelatie directa intre factorii promotori ai apararii nespecifice si prevenirea raspandirii gripei. Este mai importanta izolarea precoce a cazurilor contagioase si evitarea de catre receptivi a contactului cu acestia.
 • Gripa sau media e porceasca? (Luni, 4 mai 2009, 10:52)

  tizul [anonim]

  Cam neserioasa aceasta gripa porceasca, cel putin pana acum.
  O gripa normala face peste 500 de mii de victime anual la nivel mondial. O boala ca malaria, de exemplu, omoara mii de oameni zilnic, mai mult de un milion de victime anual, da' daca nu ne afecteaza pe noi, astia albii si civilizatii, nu se pune, aia coloratii oricum ie prea multi!
  Se pare ca porcina se ia mai repede in media decat real, de la om la persoana... Spre fericirea noastra!
  Ce sanse sunt ca aceasta gripa sa produca anul acesta mai mult de 500 de mii de victime, ca sa afirmam ca e vorba de o gripa mai ucigatoare decat normal?
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:09)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui tizul

   Evolutia de pana acum sugereaza o fatalitate de marime inferioara celei din pandemiile din prima parte a sec. XX. Daca vaccinul va fi disponibil pana in toamna acestui an, riscul va scadea si mai mult prin protejarea persoanelor cu risc crescut (varsta extrema, boli cronice de fond). Posibilitatile de asistenta medicala profilactica si terapeutica a gripei in 2009 sunt incomparabil superioare celor din timpul marilor pandemii ale sec.XX.
 • gripa (Luni, 4 mai 2009, 11:00)

  Adriana [anonim]

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti ce recomandari aveti pentru romanii care calatoresc in tarile unde s-au confirmat cazuri de gripa procina (Spania, Mexic).

  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:09)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriana

   La scara populationala, restrictiile de calatorie nu au efect preventiv semnificativ. La nivel individual, mai ales la persoane pentru care gripa are risc crescut (varste extreme, boli cronice sau imunodepresie), poate fi benefica evitarea calatoriei daca nu este imperios necesara – pana la stabilizarea situatiei epidemiologice, cu respectarea recomandarilor autoritatilor sanitare nationale din tara respectiva daca nu poate fi amanata calatoria. Daca prezumptivul calator are semne de boala, trebuie amanata calatoria. Dupa revenirea din zona epidemica, daca apar semne de boala in primele 7 zile, este obligatorie autoizolarea imediata la domiciliu solicitarea consultului medical.
 • Buna Ziua,Dle. Doctor. (Luni, 4 mai 2009, 11:02)

  Nicolae [anonim]

  Daca,intradevar, aceasta posibila epidemie s-ar putea raspandi,nu credeti ca ar fi util ca persoaneme care au consumat porduse din carne de porc sa fie obligate sa poarte o mica insigna sau macar un biletel pe reverul jachetei prin care sa instiintelze pe cei care s-ar putea sa intre in contact cu dansi ca,fie ca au consumat un produs din carne de porc,fie ca au intrat in contact cu cineva care a consumat asa ceva.
  Personal am avut in frigider niste shunca de praga,niste slanina si un borcan de untura de porc pe care le-am facut cadou fostului meu shef.
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:10)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicolae

   Nu exista pericolul transmiterii virusului prin produse alimentare de origine porcina.
 • masuri (Luni, 4 mai 2009, 12:05)

  dana [anonim]

  1.In cazul aparitiei bolii in Romania izolarea bolnavilor sau suspectilor de boala este obligatorie?
  2.Primeaza masurile de protectie epidemiologica a colectivitatii sau pacientul poate refuza izolarea si tratamentul?
  3.Exista in legislatia romaneasca prevederi care sa stabileasca metodologie si responsabilitati clare pentru izoloarea bolnavilor?
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:13)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui dana

   1. Izolarea unei boli infectioase se poate face la domiciliu sau in spital, functie de pericolul epidemiologic si de gravitatea clinica a bolii. Decizia se ia individual, de la caz la caz.
   2. Decizia izolarii este medicala si se ia pe criterii epidemiologice si clinice specifice bolii si contextului in care trebuie luata decizia.
   3. Da si sunt cunoscute si aplicate.
 • falsa alarma? (Luni, 4 mai 2009, 12:15)

  Gogu [anonim]

  De ce ar fi mai periculoasa gripa porcina decat cea aviara si de ce nu s-a mai auzit nimic de gripa aviara dupa ce tarile (inclusiv Romania) au cumparat medicamentul ala atat de controversat?
  De ce s-a trecut la un grad de alerta asa de mare (pe plan mondial), cand numarul de victime este nesimnificativ in comparatie cu o epidemie de gripa obisnuita?
  S-a dovedit stiintific legatura intre porci si gripa porcina, sau este o inventie media?
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:17)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gogu

   Nu se afirma ca ar fi mai periculoasa gripa porcina decat cea aviara. Gripa aviara nu s-a extins populational din cauza transmisibilitatii reduse a acelui virus la om, nu din cauza vreunui medicament.
   S-a trecut la alerta de grad mare (pe plan mondial) din motive de prudenta, chiar daca numarul de victime este nesemnificativ in comparatie cu o epidemie de gripa obisnuita.
   Porcul si omul sunt singurele fiinte in care se poate produce o tulpina de virus gripal noua si potential gerenatoare de epidemii mari.
 • pregatiri (Luni, 4 mai 2009, 13:04)

  AlinaM [anonim]

  Buna ziua,
  Am vazut in presa /media in general ca oficialitatile au luat niste masuri (gen oprirea de la comercializare a unor medicamente, pt a fi disponibile in cazul in care ne confruntam cu o epidemie). Care sunt masurile pe care ar trebui sa le ia de fapt oficialitatile si cat de bine pregatiti suntem in realitate pentru a face fatza acestei boli? Pentru ca de multe ori in Romania se declara ca suntem pregatiti si de fapt, cum se dezlantuie un pic fenomenul (fie ca e gripa aviara, gripa porcina, cutremur, inzapezire), intram in criza. Ce masuri poate lua fiecare individ in parte?
  Va multumesc.
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:21)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui AlinaM

   De regula – si mai ales in epidemii – administrarea de medicamente antiinfectioase este cel mai bine sa fie dirijata de prescriptia medicala, eliberata pe baza unui consult medical, pentru a evita terapii eronate pentru boli diagnosticate inexact. Suntem bine pregatiti pentru a face fatza acestei boli. Ca masuri individuale recomandate: in caz de simptomatologie sugestiva se recomanda autoizolarea precoce la domiciliu si solicitarea consultului medical, pentru decizii consecutive oportune si optime.
 • renuntam sa calatorim? (Luni, 4 mai 2009, 13:14)

  cami [anonim]

  am si eu cateva intrebari: ce ar trebui sa facem cei care urmeaza sa calatorim in tari afectate de acest virus? sa amanam calatoria? si daca nu putem face acest lucru cum ar trebui sa ne protejam si ce masuri ar trebui sa luam ca sa nu contactam aceasta boala? iar daca totusi se intampla dupa cat timp apar primele simptome?
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:24)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui cami

   La scara populationala, restrictiile de calatorie nu au efect preventiv semnificativ. La nivel individual, mai ales la persoane pentru care gripa are risc crescut (varste extreme, boli cronice sau imunodepresie), poate fi benefica evitarea calatoriei daca nu este imperios necesara – pana la stabilizarea situatiei epidemiologice, cu respectarea recomandarilor autoritatilor sanitare nationale din tara respectiva daca nu poate fi amanata calatoria. Se recomanda evitarea aglomeratiilor in spatii inchise, spalarea frecventa a mainilor, evitarea contactelor cu persoane avand semne de boala. Daca prezumptivul calator are semne de boala, trebuie amanata calatoria. Incubatia maxima a gripei este de 7 zile. De aceea, dupa revenirea din zona epidemica, daca apar semne de boala in primele 7 zile, este obligatorie autoizolarea imediata la domiciliu solicitarea consultului medical.
 • Anulare calatorie? (Luni, 4 mai 2009, 13:27)

  Radulescu Radu [anonim]

  Buna ziua!
  Peste o saptamana am programata o calatorie turistica la Valencia.(platit avion+cazare) Ar trebui sa renunt , tinand cont ca zona este dintre cele mai afectate de gripa in Europa? Oare exista posibilitatea evaluarii riscului expunerii in astfel de situatie? (ma gandesc mai ales la aeroport si avion....zone inchise si aglomerate...)
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:25)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radulescu Radu

   Consultati link-ul Spaniei de pe www.who.int
   La scara populationala, restrictiile de calatorie nu au efect preventiv semnificativ. La nivel individual, mai ales la persoane pentru care gripa are risc crescut (varste extreme, boli cronice sau imunodepresie), poate fi benefica evitarea calatoriei daca nu este imperios necesara – pana la stabilizarea situatiei epidemiologice, cu respectarea recomandarilor autoritatilor sanitare nationale din tara respectiva daca nu poate fi amanata calatoria. Se recomanda evitarea aglomeratiilor in spatii inchise, spalarea frecventa a mainilor, evitarea contactelor cu persoane avand semne de boala. Daca prezumptivul calator are semne de boala, trebuie amanata calatoria. Incubatia maxima a gripei este de 7 zile. De aceea, dupa revenirea din zona epidemica, daca apar semne de boala in primele 7 zile, este obligatorie autoizolarea imediata la domiciliu solicitarea consultului medical.
 • intrebare (Luni, 4 mai 2009, 13:34)

  adrian [anonim]

  Aparitia gripei a coincis cu lansarea pe piata si a unor teorii conspirationiste (virusul a fost "aruncat" in lume de Al-Qaida, e un experiment al Pentagonului etc). Ce le-ati spune autorilor unor astfel de teorii? Fac guvernele "experimente" cu noi? Trebuie sa ne temem? Multumesc.
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:27)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian

   Razboiul biologic este la fel de riscant pentru agresor ca si pentru cel atacat. Numai o minte bolnava ar lua in considerare un atac cu virus gripal... Raspunsul la interbarile dvs este NU.
 • gripa (Luni, 4 mai 2009, 13:45)

  darian [anonim]

  Ce masuri de prevenire se recomanda?
  Cum considerati activtatea MS, a ISP, atata timp cat pe site-urile acestor instututii nu este prezentata nici o masura de prevenire?
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:33)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui darian

   Ca masuri de prevenire, se recomanda: evitarea contactelor infectante si a aglomeratiilor, mai ales de persoanele cu risc maxim (varstele extreme, bolnavi cronici), spalarea frecventa a mainilor, evitarea eforturilor deosebite si care pot fi amanate, alimentatie bogata in vitamine, cruditati (inclusiv aliacee – ceapa, usturoi), autoizolarea precoce in caz de imbolnavire de tip gripal si solicitarea consultului medical.
   Activitatea autoritatilor sanitare este complexa si ghidata de instructiunile autoritatilor de profil de la nivel european (ECDC) si mondial (OMS). Intregul corp medical este informat prompt despre atitudinile recomandate in dinamica evolutiei fenomenului.
 • incepem (Luni, 4 mai 2009, 13:59)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Buna ziua tuturor,

  Domnul Ioan Stelian Bocsan e cu noi, gata sa raspunda la intrebari. Putem incepe si nu uitati ca intrebarile voastre, cele mai interesante, se vor regasi in Discutia de Luni, difuzata la RFI incepand cu orele 19.
  • gripa porcina (Luni, 4 mai 2009, 14:12)

   georgeta [anonim] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Buna ziua,

   care este tratamentul cu tamiflu in cazul in care apar simptomele de gripa ?
   • raspunsul (Luni, 4 mai 2009, 14:35)

    Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui georgeta

    Tratamentul cu tamiflu trebuie prescris de medic, care va recomanda doza si durata individual.
 • cateva intrebari (Luni, 4 mai 2009, 14:20)

  saab [anonim]

  Buna ziua,

  as avea si eu cateva intrebari:
  1.In primul rand, cum ne putem da semama daca suntem infectati cu gripa porcina? simtomele difera fata de o gripa obisnuita?
  Si ce ar trebui sa facem? este suficent sa mergem la medicul de familie?

  2. Ce unitati sanitare pot sa determina cu precizie (prin analize de laborator) daca cineva are virusul gripei porcine? ma gandesc ca nu orice spital din tara detine aparatura necesara.

  3. Ce masuri se iau daca s-ar descoperi in Romania un om cu gipa porcina? este necesara izolarea in spital sau poate ramane acasa cu familia?

  4. In cazul in care sunt depistate animale cu gripa porcina, acestea trebuie eutanasiate precum a fost cazul pasarilor suspectate de gripa aviara? Daca da, cine suporta costurile?

  5. Am inteles ca exista un vaccin gripal pentru porci, insa este acesta eficient pentru varianta actuala a virusului?

  6. exista vre-un sistem informatic de monitorizare a unei epidemii la nivel national? cine se ocupa cu monitorizarea si gestionarea masurilor in cazul unei pandemii?

  8. medicamentele antivirale sunt eficiente dupa ce s-au instalat simtomele de gripa?

  va multumesc .
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:42)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui saab

   1.Simtomele gripei nu difera dupa etiologie. Autoizolarea la domiciliu si solicitarea consultului medical este atitudinea optima, evitand aglomeratiile in spatiu inchis inutile.

   2. Toate spitalele din tara sunt instruite cum sa recolteze si unde sa trimita probele pentru diagnosticarea gripei.

   3. Diagnosticul etiologic este retrospective celui clinic. Izolarea in spital sau la domiciliu o decide medicul , pentru fiecare caz.

   4. Decizia de eutanasiere a unor animale bolnave – izvor sau rezervor de infectie – este o decizie antiepidemica luata la nivel national de autoritatile sanitare de specialitate.

   5. Vaccinul gripal pentru om este in faza de initiere a procesului tehnologic de productie.

   6. Da. Autoritatile sanitare national, coordonate de cele internationale, asigura monitorizarea si gestionarea masurilor in cazul unei pandemii.

   8. Medicamentele antivirale pot fi eficiente dupa ce s-au instalat simtomele de gripa functie de faza bolii (virusul circula in sange doar inainte cu 1-3 zile de debut si in primele 3-4 zile ale bolii).
 • intrebare (Luni, 4 mai 2009, 14:28)

  gogel [anonim]

  credeti ca e posibil sa apara vreun focar de gripa porceasca si in romania, dupa modelul focarelor razlete de gripa aviara de acum cativa ani, doar pentru a impusca niste contracte?
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:43)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui gogel

   Regret, nu stiu.
 • preventie (Luni, 4 mai 2009, 14:31)

  dorm [anonim]

  la televizor se spune ca, pentru a ne feri de gripa porcina trebuie sa ne spalam des pe maini si sa stranutam in batista. e de-ajuns? cum ma pot feri de o asemenea epidemie daca merg zilnic cu autobuze si metrouri aglomerate?
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:45)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui dorm

   Pana la aparitia vaccinului, raman masurile de prima intentie, la care se adauga evitarea eforturilor fizice epuizante si aport suplimentar de vitamine si cruditati.
 • domnule profesor (Luni, 4 mai 2009, 14:33)

  stud [anonim]

  de fapt ce este gripa asta porcina, ca nu mai explica nimeni. cum a aparut ea, cum s-a raspindit asa repede, cum se raspindeste, cum ne afecteaza si cum ne putem apara?
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:51)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui stud

   Gripa "porcina" este produs de un virus gripal de grup A , cu structura antigenica specifica virusului izolat de la populatii porcine. Deocamdata afecteaza prevalent zone din emisfera nordica (unde vine sezonul estival, nespecific gripei), ceea ce lasa speranta ca epidemia va involua in urmatoarele luni. Deocamdata, nu este o epidemie cu caracteristici mai alarmante decat ale oricarei epidemii de gripa cunoscuta. Masurile de profilaxie nespecifica (evitarea contactelor infectante, a aglomeratiilor in spatii inchise, spalarea frecventa a mainilor) si specifica (vaccinarea – cand vaccinul cu tulpina circulanta va fi disponibil), autoizolarea precoce in caz de aparitie a simptomelor si solicitarea consultului medical, evitarea automedicarii sunt principalele masuri recomandate.
 • gripa (Luni, 4 mai 2009, 14:33)

  gheorghe [anonim]

  Buna ziua.As dori sa stiu daca vaccinul antigripal pe care l-am facut in noiembrie ma protejeaza intr-o oarecare masura si daca ar fi contraindicat sa incerc cu osccillococinum o terapie profilactica in acest moment si daca da in ce doza.Va multumesc.
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 14:57)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui gheorghe

   Vaccinul antigripal prescris pentru sezonul epidemic toamna 2008 – primavara 2009 este protector pentru tulpinile gripale din acel sezon. Vaccinarea antigripala este protectoare cel mult un an de la efectuarea ei, mai exact este protectoare pentru un sezon epidemic (toamna-primavara). Un virus gripal reuseste sa produca o epidemie tocmai pentru ca este “nou” si populatia nu este imuna fata de el. Preparatele cu adevarat antigripale sunt numai cele licentate ca antivirale sau vaccinul. Restul sunt preparate cu actiune nespecifica, teoretic fiind utile pentru ameliorarea apararii antiinfectioase nespecifice. .
 • intrebare (Luni, 4 mai 2009, 14:49)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  De ce a fost interzis la vanzare antigripalul Tamiflu? Romania nu-si putea face rezerve importand medicamentul si sa-l lase, in paralel, spre vanzare in farmacii catre populatie?
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 15:01)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Mai ales in conditii de alerta epidemica, este extrem de important ca tratamentele antiinfectioase (inclusiv cel antiviral cu tamiflu) sa se faca la prescriptie si sub supraveghere medicala. Tratamentul poate fi altfel inutil sau incorect, expunand persoana in cauza doar la efecte nedorite sau - la nivel populational - la eventuala aparitie a rezistentei virusului circulant la preparatul folosit. Exista rezerve suficiente de tamiflu.
 • gripa porcina (Luni, 4 mai 2009, 14:56)

  marius [anonim]

  1.Care sunt conditiile ideale de transmitere a virusului.
  2. Cind preconizati ca va fi virful maxim al pandemiei la nivelul Romaniei
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 15:06)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   1. Aglomeratia in spatii inchise, cu contact intre contagiosi si receptivi la distante < 1 m.
   2. Este greu de prognozat de pe acum, mai ales ca nu este foarte clar sensul evolutiei epidemiei la scara geografica mondiala; emisfera sudica de abia intra in sezonul rece... In emisfera nordica, daca actuala epidemie va lua un caracter realmente pandemic, sezonul urmator de toamna-iarna ar pute inregistra un varf al numarului de cazuri.
 • gripa (Luni, 4 mai 2009, 14:56)

  Darie Aida [anonim]

  Ce simptomatice se pot folosi?
  Ce antivirale?
  • raspuns (Luni, 4 mai 2009, 15:10)

   Ioan Stelian Bocsan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Darie Aida

   Dintre simptomatice, orice antitermic si antialgic disponibil in farmacie este recomandabil, mai putin aspirina. Tamiflu deocamdata este antiviralul de electie. Nu se recomanda auto-tratamentul. Recomandarile privind prescriptia terapeutica la bolnavii de gripa sunt coordonate la nivel national.
 • Ne apropiem de final, (Luni, 4 mai 2009, 15:08)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Domnul Bocsan va raspunde intrebarilor venite pana la orele 15. Va reamintesc: cele mai interesante intrebari vor fi preluate in Discutia de Luni care va fi difuza incepand cu orele 19 la Radio France International. Va astept acolo. Multumim invitatului pentru raspunsuri, multumim pentru intrebari. Toate bune
 • inca o informatie NU intrebare (Marţi, 5 mai 2009, 9:46)

  Peter Gluck [anonim]

  Daca mai sunteti pe fir- un articol inteligent:

  http://www.sciscoop.com/are-you-worrying-too-much-about-h1n1-flu.html

  Nu stiu cum sa comunic cu voi direct ce mesaje
  luati in considerare...


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by