Un studiu efectuat pe maimute, desfasurat pe o perioada de 20 de ani, arata ca o dieta scazuta in calorii duce la o viata mai lunga si cu mai putine boli, au declarat miercuri cercetatorii americani. Aceasta descoperire a oamenilor de stiinta ar putea fi aplicata si pe oameni, noteaza Reuters.

Maimutele Rhesus ce au urmat o diecta foarte stricta, cu un continut de calorii redus, sunt de trei ori mai putin expuse la boli asociate batranetii precum bolile de inima sau diabetul, decat maimultele care nu au urmat regimul.

"Am observat ca restrictiile calorice pot incetini procesul de imbatranire la primate", a declarat Richard Weindruch de la Universitatea Wisconsin din Madison.

"Am constatat ca restrictiile calorice scad de trei ori riscul unor boli asociate batranetii si maresc rata de supravietuire", a mai declarat Weindruch.

Studiul efectuat asupra primatelor intareste rezultatele unor studii desfasurate anterior asupra viermilor, rozatoarelor si intareste convingerea ca aceasta dieta ar avea aceleasi rezultate in cazul oamenilor.

Din cauza faptului ca oamenii traiesc mult mai mult decat mainmutele, un asemenea studiu nu ar putea fi efectuat in totalitate dar rezultatele obtinute in cazul primatelor sunt o aproximare destul de buna.